Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

sâmbătă, martie 25, 2023

Dementa cu corpii Lewy

NewsMed
NewsMed

13 Sep 2017

eye-glyph Vizualizări: 2447

Distribuie Articolul

Ce este dementa cu corpii Lewy?

Dementa cu corpii Lewy este o asociere a două boli degenerative, şi anume: boala Alzheimer şi boala Parkinson. Astfel, aşa cum întâlnim si în boala Alzheimer, dementa cu corpii Lewy determină progresiv degenerarea intelectuală şi fizică datorată distrugerii celulelor creierului. Asemanarea cu boala Parkinson o fac, in principal, tremorul si rigiditatea musculara.

Statistica arată că persoanele afectate de această boală trăiesc aproximativ 8 ani (conform” Naţional Institute of Neurological Disorders and Stroke”). Aceasta apare mai frecvent la barbatii trecuti de 50 de ani. În ultimele stadii ale demenţei cu corpii Lewy, cei afectaţi îşi pierd capacitatea de a comunica, prezintă probleme la înghiţire şi nu se mai pot îngriji singuri.

Factorii de risc

 • Factori genetici cu istoric familial de boală cu corpi Lewy.
 • Vârsta peste 50-60 de ani.
 • Diverse tulburări de somn.
 • Diagnosticarea cu Boală Parkinson.

Ce cauzează boala şi cum se manifestă?

Corpii Lewy sunt nişte agregate proteice care se află în citoplasma celulelor neuronale. Aceste incluziuni distrug celulele creierului şi le întrerup funcţiile. Datorita faptului ca sunt localizate în arii ale creierului ce controlează mişcarea şi memoria, corpii Lewy nu pot fi detectati prin niciun test. Boala Parkinson se aseamănă prin simptomatologie cu această afecţiune în ultimele sale stadii de evoluţie.  Demenţa se detectează cu aproximativ un an înaintea apariţiei tulburărilor de mişcare şi se manifestă mult mai zgomotos decât în boala Alzheimer.

Cum este afectată funcţia creierului?

Boala prezintă o simptomatologie progresivă care uneori se manifestă, alteori nu. În demenţa cu corpii Lewy, bolnavii pot avea halucinatii şi nu mai recunosc persoanele apropiate, având impresia că acestea au fost înlocuite cu impostori. De asemenea, pot exista şi iluzii auditorii şi vizuale care, la început, apar doar episodic, dar devin tot mai dese pe măsură ce boala progresează. Mai pot fi prezente si fluctuatii de concentrare si schimbari de dispozitie, pacientul confruntandu-se cu: tulburari de somn, atat somnolente cat si insomnii, episoade de moleseala, uitare, confuzie, atentie scazuta. În ultimele stadii, cei afectaţi prezintă: pierderea memoriei, depresii, apatie, nelinişte, dezechilibre emoţionale şi chiar agresivitate.

Cum se manifestă pierderea capacităţii de mişcare?

În demenţa cu corpii Lewy muşchii nu se mai relaxează normal, ei apărând tensionaţi. Această rigiditate musculară împiedică activităţile zilnice să fie desfăşuate normal, pacientul

 • nu poate să se hrănească  sau să se îngrijească singur,
 • nu poate înghiţi normal
 • nu mai este capabil să vorbească coerent.

Există riscul ca bolnavul să cadă din cauza lipsei coordonării mişcărilor, iar fracturile sau infecţiile ce rezultă, să contribuie la grăbirea decesului. Se mai pot întâlni şi alte caracteristici împrumutate de la boală Parkinson ca: lentoare a mişcărilor sindromul picioarelor neliniştite sau postura deficitra.

Stabilirea diagnosticului şi tratamentul in dementa cu corpii Lewy

Iniţial,  doctorul va analiza istoricul medical al pacientului şi va pune întrebări legate de tipul manifestărilor apărute, ca de exemplu:

 • când s-au declanşat primele simptome,
 • cum se manifestă pierderile de memorie şi dacă acestea s-au agravat,
 • dacă au aparut dificultăţi în efectuarea activităţilor zilnice
 • dacă există stări de depresie şi nelinişte etc.

Aceste întrebări sunt foarte importante, întrucât diagnosticul se bazează exclusiv pe simptomatologie.

Următorii paşi vor constitui explorările paraclinice care presupun efectuarea de: tomografie computerizată (CT) sau imagistică prin rezonanţă magnetică (MRI), explorarea somnului. Acestea aduc informaţii în plus în legătură cu nivelul de degradare al creierului, neavând un rol esenţial în diagnosticul bolii. Medicamentele neuroleptice evidentieaza semnele parkinsoniene („sensibilitatea la neuroleptice”). Acestea, împreuna cu tulburările de somn şi semnalul redus în transportul de dopamină (evidenţiată la scintigrafia cerebrala) sunt caracteristici sugestive  in dementa cu corpi Lewy, uşurand diagnosticul diferenţial cu alte forme de demenţă.

Testele de laborator includ: concentraţia vitaminei B12, dozarea hormonilor tiroidieni, biochimie sanguină.

Medicaţia acestei afecţiuni urmăreşte doar diminuarea simptomatologiei

 • parkinsoniene (cu medicamente că carvidopa, levodopa),
 • tulburărilor de somn (prin administrarea de melatonina şi benzodiazepine în doze mici),
 • halucinatiilor (inhibitori de acetilcolinesteraza).

Trebuie să se ţină cont de variabilitatea individuală în ceea ce priveşte răspunsul la tratament, fiind indicată o schemă de tratament fiecărui pacient în parte.

Cum ajutăm un bolnav cu demanta cu corpii Lewy?

Odată cu progresul bolii ajutorul va consta în maximizarea confortului şi, pe cât posibil, îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă. Astfel, un mediu ambiental relaxant va fi de mare ajutor, la fel şi evitarea unor eventuale conflicte. Crearea unei rutini prin care pacientul să facă anumite activităţi simple este o soluţie foarte bună pentru îndepărtarea anxietăţii şi agresiunii. Ultimele stadii de boală, când controlul mişcărilor este deficitar vor necesita îngrijiri la domiciliu.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Dr. Burcovschi Victoria
Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Dislipidemia , Nefropatia diabetica , Sindromul insulinic autoimun cu hipoglicemie Neuropatia diabetica

Evaluat 0 / 10
Locație: Iaşi
Dr. Ispas Daniel-Marius
Neurologie

Accident ischemic tranzitor , Accident vascular cerebral (AVC) , Cefaleea - durerea de cap Epilepsia

Evaluat 0 / 10
Locație: Făgăraş
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!