DaDa Baby – platformă de informații medicale avizate pentru tinerii părinți

      Citeam în urmă cu ceva timp un articol scris de Oana Dobre-Dimofte în ziarul Dilema Veche cu titlul Draga mea antivaccinistă, în care se adresa unui rău aparent omniprezent în societatea actuală, un val de dezinformări aflat în continuă creștere. În acest articol, autoarea întreba retoric care sunt motivele pentru care colectivul, general numit „antivaccinsta” profită de temerile tinerelor mame, de naivitatea unora când vine vorba de propriul copil sau de speranța acestora că ascultând sfaturi neavizate îsi vor proteja familia de un rău imaginar.

      Informațiile fără fundament științific sunt din ce în ce mai numeroase în spațiul virtual, spațiu preferat actualmente de românii anului 2019 în detrimentul vizitei la medic. Astfel se ajunge într-un punct în care anii de aprofundare ai medicului sunt înlocuiți cu orele de căutare pe google ale influencer-ului homeopat, antivaccinist, practicant al Noii Medicini Germane.

      În fața acestui fenomen socio-virtual de dezinformare în masă, Alexandra Lațcu a venit cu o ideea inovatoare pentru a transpune informațiile medicale necesare tinerilor părinți în mediul online. Alexandra, o tânără de 30 de ani, medic specialist pediatru, care a terminat Facultatea de Medicină la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, implicată încă din liceu în acțiuni de voluntariat pentru comunitate, acum dorește să creeze o platformă online pentru tinerii părinți. Aceștia vor găsi pe platforma DADA Baby răspunsurile întrebărilor lor direct de la medici pediatri , precum și informații asupra dezvoltării normale a copilului sau ghidului de investigații necesar acestuia. Am stat de vorbă cu Alexandra pentru a afla mai multe despre ea și despre proiectul său, ce constituie, în opinia mea, un pas important în direcția combaterii informațiilor eronate disponibile publicului larg.

1) Ai știut încă din facultate că te vei specializa în pediatrie?

      Nu. Am început facultatea de medicină cu gândul la chirurgia plastică însă după câteva luni de voluntariat pe secția de chirurgie plastică mi-am dat seamă că această specializare presupune altceva decât îmi imaginam eu. După efectuarea stagiului de pediatrie la o clinică din Turcia( unde am fost cu bursă Erasmus), colectivul de acolo m-a făcut să îndrăgesc și să îmi doresc să practic această meserie. În plus, îmi plăceau copiii și îmi plăcea să vorbesc mult, ce altă specializare puteam alege? Pediatrie.

2) Ce sau cine te-a inspirat în dezvoltarea platformei DADA Baby?

      Din interacțiunea cu părinții și din activitatea de zi cu zi în spital mi-am dat seama că în România nu există o practică bine pusă la punct în ceea ce privește controalele medicale periodice ale copilului, și cu atât mai mult ale copilului până la vârsta de 2 ani. Din acest motiv părinții omit anumite consultații, investigații, analize sau chiar sfaturi medicale avizate. Acest lucru are un impact negativ asupra sănătății copilului, astfel că în România 1 din 2 copii( 0-2 ani) are un deficit nutrițional, rată vaccinării este foarte scăzută – sub 75%, multe dintre patologiile congenitale sunt diagnosticate prea târziu etc. Și unde mai pui confuzia părinților aflați la primul copil, care în 95% din cazuri folosesc surse neavizate de informare, din nou cu efecte negative asupra sănătății copilului.

      Am realizat că, în România nu avem banalul carnet de sănătate, care în alte țări există și este de mare ajutor atât pentru părinți cât și pentru copii.

3) Cum va funcționa DADA Baby?

      DADA Baby va fi un carnet de sănătate pentru copii, care va putea fi utilizat de pe un laptop, tabletă sau telefon. Prin această platformă părinții vor putea introduce datele copilului, iar ulterior, în funcție de vârstă copilului DADA Baby îi va ghida pe părinți spre controalele medicale de rutină, investigațiile necesare cât și pașii de dezvoltare normală ai copilului lor. Practic părinții vor ști când trebuie să meargă la medic, când trebuie să se prezinte la vaccinări și când sunt necesare analizele de sânge, ecografii, consultații oftalmologice etc. Părinții pot urmări dezvoltarea copilului pe etape de vârstă: când va sta în șezut, când va începe să vorbească sau când va face primii păși. Pentru liniștea tuturor mamelor, prin intermediul platformei DADA Baby acestea vor putea urmări dacă copilul lor crește corespunzător în greutate și în înălțime.

      Un plus pe care îl va aduce platforma este faptul că, aceasta va emite alerte smart, iar atunci când unii pași obligatorii nu au fost efectuați sau sunt identificate probleme în dezvoltarea copilului părinții vor fi îndrumați către un medic.

 

4) A fost dezvoltarea părții tehnice a proiectului o provocare suplimentară?

      Dat fiind că în echipă este și fratele meu, care lucrează în domeniul IT, și că avem suportul companiei CoreBuild în ceea ce privește dezvoltarea părții tehnice, acest aspect nu este o problemă deocamdată. Până în prezent am lucrat la implementarea web a platformei și în curând se va lucra pentru varianta mobile. Problema este timpul deoarece atât eu cât și fratele meu avem joburi solicitante, care de multe ori presupun ore de muncă peste program și atunci avem puțin timp liber să ne ocupam de proiectele extra.

5) Care este viziunea finală a aplicației? Care sunt beneficiile aduse de aceasta?

      Ne dorim ca prin această platformă să ușurăm rolul de părinte, și mai ales a părinților aflați la primul copil. Sperăm să contribuim la scăderea ratei de îmbolnăviri în rândul copiilor din România, prin susținerea dezvoltării sănătoase, a vaccinării și a controalelor medicale de rutină

6) Care au fost cele mai mari obstacole pe care ai fost nevoită să le depășești pentru a concretiza ideea plaformei și a aplicației?

      Cred că până în prezent partea cea mai complicată este cea care ține de legislație și de birocrație

7) Aplicația este gratuită pentru cei ce doresc sa o utilizeze?

      Da, pentru următoarea perioadă platforma va fi gratuită. Pe viitor rămâne de văzut în ce direcție vor decurge lucrurile. Ne dorim să includem cât mai multe opțiuni în această platformă, unele disponibile exclusiv pentru pachetele premium contra cost.

8) Dacă ar vrea și alți medici pediatri să se implice în acest proiect ar putea sa o facă? Care ar fi demersurile necesare pentru a adera proiectului?

      Ne dorim să colaborăm cu medici pediatri tineri, flexibili și deschiși spre inovație. Cei interesați ne pot trimite un e-mail împreună cu CV-ul pe adresă contact@dadababy.ro

9) Momentan platforma are o versiune în limba română și una în limba engleză, te-ai gândit ca pe viitor să se elaboreze traduceri în mai multe limbi pentru o deschidere internațională? Iei în considerare și ideea unor parteneriate cu medici din alte țări?

      Bineînțeles că ne putem gândi la externalizarea proiectului și în alte țări, dar pentru început vrem să îl vedem pe roate în România. Transpunerea platformei și în alte țări, necesită actualizarea informațiilor cu protocoalele medicale existente în străinătate. Este o altă etapă, dar nu este exclus.

10) Cum ai convinge tu o proaspătă mămică neavizată să accepte sfaturile și informațiile ce se găsesc pe platforma DADA Baby în detrimentul altor informații găsite pe internet, inclusiv pe grupurile de mămici, grupuri ce au luat o amploare considerabilă pe rețelele de socializare în ultima perioadă?

      Dada Baby este o platformă născută din nevoia părinților de a avea o sursă avizată, ușor de accesat. Aici sfaturile vin din partea unor medici, cu experiență în domeniu iar informațiile sunt actualizate după cele mai recente ghiduri naționale și internaționale. Până la un anumit punct sfaturile venite din parte altor mame pot fi de mare ajutor, însă e bine să ne cunoaștem limitele. Mamele vor descoperi ușurința cu care vor putea utiliza Dada Baby și posibilitatea de a găsi toate informațiile de care au nevoie într-un singur loc.

      Alexandra continuă să lucreze la finalizarea ideii sale și așteaptă cât mai mulți tineri medici pediatri să o ajute la dezvoltarea proiectului DADA Baby, iar noi suntem nerăbdători să vedem lansarea platformei și a aplicației care vor aduce, cu siguranță o schimbare în felul cum privim informarea medicală online. Aplicația va putea fi gasită atât în cadrul Play Store pentru utilizatorii de Android cât și pe App Store pentru utilizatorii de iOS.

      Sperăm să vedem cât mai multe astfel de inițiative de la colegii noștri căci doar prin implicarea noastră activă putem combate dezinformarea și putem da mai multă încredere pacienților în ceea ce privește dorința noastră dezinteresată ca ei sa aibă acces la informații obiective, fundamentate științific care să le aducă un beneficiu real.

Articol redactat de Ligia-Teodora Puflea

Suntem pe social media

Like us!