Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns


Coxartroza – artroza deformantă a articulației șoldului

NewsMed
NewsMed

30 Dec 2018

eye-glyph Vizualizări: 372

Distribuie Articolul

Coxartroza este o boală care implică distrucția cartilajului articular al capului femural și al acetabulului, astfel afectând întreaga articulație a șoldului. Coxartroza poate să aibă mai multe cauze, însă a fost considerată mult timp o boală a bătrâneții. Coxartroza poate să fie unilaterală (afectează ori partea stângă ori partea dreaptă a șoldului) sau bilaterală (ambele articulații ale șoldului sunt afectate. )

Coxartroza ocupă locul I printre osteoartrozele articulațiilor mari. Artroza șoldului are cea mai mare predispoziție la invaliditate, comparativ cu artrozele apărute la nivelul genunchiului sau gleznei.

Cauzele coxartrozei

Coxartroza poate să fie declanșată de mai multe patologii, însă în cele mai multe situații, cauza rămâne necunoscută.

Din acest motiv, coxartrozele sunt clasificate în primare și secundare.

1.      Coxartrozele primare se mai numesc și idiopatice. Acestea sunt artrozele a căror cauza nu este bine definită. În aceste situații, se consideră că factorii declanșatori sunt dereglările metabolice ale cartilajului care formează articulația șoldului. Acestea apar după vârsta de 40 de ani.

2.      Coxartroza secundară apare ca urmare a unor patologii sau traumatisme locale ale articulației șoldului.

Bolile congenitale ale șoldului sunt: displazia luxantă a șoldului și displazia spondiloepifizară.

Patologiile vasculare și traumatice ale șoldului care pot evolua spre coxartroză sunt: epifizioliza capului femural, luxații și fracturi ale capului femural, fracturi ale cotilului (acetabulului), osteocondroza capului femural.

De asemenea, coxartroza secundară poate să apară în urma unor infecții purulente, artritei reumatoide.

În funcție de cauzele coxartrozei, aceasta poate avea următoarele forme:

–        Involutivă

–        Displazică

–        Postosteocondrozică

–        După patologii vasculare

–        Posttraumatice

–        Postinfecțioase

–        Artroză metabolică toxică

–        Idiopatică

Simptomele coxartrozei

Principalul simptom este durerea în timpul mersului. Această durere apare după o anumită distanță, obligă pacientul să se oprească puțin, după care mersul este mai puțin dureros. Durerea dispare în repaus.

Mersul este șchiopătat, urcatul și coborâtul scărilor sunt foarte dureroase. Durerea apare la începerea mersului, iar pe parcurs îi scade intensitatea. De obicei, durerea iradiază în articulația genunchiului sau apare doar în articulația genunchiului. Din această cauză, coxartroza este foarte dificil de diagnosticat în fază incipientă.

Unii pacienți pot să audă cracmente în articulația șoldului atunci când fac anumite mișcări. Pot apărea și episoade de blocare a articulației alături de creșterea bruscă a intensității durerii.

Pe parcursul evoluției bolii apare limitarea mișcărilor. Pacientul nu-și mai poate încrucișa genunchii și nu se poate încălța pe partea bolnavă (semnul pantofului Duverney).

Tratamentul coxartrozei

Coxartroza este o boală care ține de domeniul chirurgiei ortopedice. În faza incipientă a bolii, este recomandat un tratament care are ca scop diminuarea durerii. Se folosesc medicamente care îmbunățesc microcirculația, care stimulează metabolismul și regenerarea în cartilajul articular.

Din categoria tratamentului nemedicamentos fac parte masajul și gimnastica curativă. Acestea trebuie efectuate o lungă perioadă de timp.

Se poate opta și pentru fizioterapie. Aceasta presupune fonoforeză cu hydrocortizon, electroforeză cu litiu, fototerapie cu raze laser, băi cu apă ce conţine sulf şi radon, aplicaţii de ozocherită, parafină, nămol.

Tratamentul medicamentos în primele faze ale coxartrozei:

–        Artreparon/mulcatrun: favorizează reparația cartilajului

–        Antiinflamatoare nesteroidiene: diclofenac, naprosin, piroxim

–        Analgezice: dexalgin

Se mai poate opta și pentru injecțiile intraarticulare (infiltrații) unde se folosesc soluții de acid hialuronic, care lubrefiază articulația și ușurează funcționarea acesteia.

Pentru a ajuta articulația se pot folosi cârje, baston, tracție prin manșon.

Tratamentul chirurgical al coxartrozei

Doar tratamentul chirurgical poate să scutească pacientul de dureri pe un termen îndelungat. Operațiile se clasifică în: curativ-profilactice și curative.

Operațiile curativ-profilactice se efectuează până în stadiul inițial al coxartrozei. În acest caz se urmărește restabilirea biomecanicii articulației în displazia ei, ameliorarea microcirculației și restabilirea axei în consolidarea incorectă a fracturilor.

Operațiile curative pot fi palative și patogenice. Ele au scopul de a reduce durerile, de a ajuta la realizarea mișcărilor și de a stopa procesul degenerativ în articulație.

Artroplastia şoldului este o intervenţie chirurgicală prin care este înlocuită articulația bolnavă cu o proteză. Este recomandată în coxartrozele de stadiu avansat și în cele bilaterală la bolnavii de peste 60 de ani.

Artroplastiile totale de şold pot fi necimentate şi cimentate. În cazul celei necimentate, componentul acetabular şi cel femural se fixează prin press-fit în structurile osoase respective, iar în situația celei cimentată se utilizează cimentul acrilic pentru unul sau ambele componente (acetabulul și capul femurului).

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!