Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

miercuri, iunie 07, 2023

Colecistectomia-tehnica laparoscopică

NewsMed
NewsMed

16 Sep 2017

eye-glyph Vizualizări: 3555

Distribuie Articolul

GENERALITĂȚI

  Colecistul reprezintă un organ în formă de pară localizat sub ficat în partea dreaptă a abdomenului.

Patologia colecistului este diversă ,printre cele mai întâlnite în practica medicală se  amintesc : Inflamații-colecistitele acută ,cronică; litiaza biliară sau calculi biliari  ,dischinezie biliară sau dificultatea  evacuării bilei din vezica biliară.

Colecistectomia reprezintă o intervenție chirurgicală prin care se îndepărtează colecistul sau vezica biliară.Este una din cele mai frecvente operații la nivel mondial.

Colecistul sau Vezica biliară NU este un organ vital .Un individ poate să ducă o viață normală fără a-i fi alterat stilul de viață.

Colecistectomie
Colecistectomie

ANATOMIE ȘI FIZIOLOGIE

  Colecistul sau Vezica Biliară reprezintă un organ la nivelul căruia se depozitează BILA sau cum este bine cunoscută în folclor FIEREA . Există o  mențiune: CONȚINUT= BILĂ  și CONȚINĂTOR=VEZICA BILIARĂ,așadar când suntem supuși operației de COLECISTECTOMIE  înseamnă că nouă ni se scoate VEZICA BILIARĂ și nu BILA /FIEREA . 

  Dacă vezica biliară nu este esențială pentru supraviețuire, ei bine BILA/FIEREA este ,deoarece ea conține o serie de elemente care ajută la performanța anumitor reacții în organism ,de exemplu: grăsimile din alimente odată ce au ajuns la nivelul intestinului ,ele  vor fi prelucrate de către SĂRURILE BILIARE care reprezintă substanțe componente ce aparțin bilei ,ce facilitează absorbția lipidelor; totodată în bilă se găsesc și o serie de pigmenți biliari precum : BILIRUBINA – galbenă  și BILIVERDINA- verde  dar și colesterolul ,lecitina le mai putem întâlni în bilă.

Dacă ne-am lămurit în privința acestor termeni ,atunci putem să trecem mai departe și să descoperim cauzele care pot conduce spre COLECISTECTOMIE.

CAUZE DE  COLECISTITĂ

Persoanele predispuse sunt :

-supraponderalii,persoanele cu antecedente familiale de litiază biliară,cei care au un nivel crescut de colesterol sau de trigliceride,femeile în postmenopauză cărora li se administrează tratament cu estrogeni ,gravidele

SEMNE ȘI SIMPTOME

  • Simptome :

-cele mai frecvente : durerea subcostală dreaptă care se poate propaga în umărul drept ,nu se ameliorează în nicio poziție,se însoțește de  greață,vărsături ,gustul amar,balonare ,intoleranță la consumul de alimente grase,episoade diareice sau de constipație ,lipsa poftei de mâncare

– uneori : febră ,frisoane,icter în 25-30 % din cazuri

-eventual, unele simptome sunt nespecifice precum : anorexia ,starea de rău generală,slăbiciune,infecții

  • Semne:

– la examenul fizic se observă o sensibilitate crescută cutanată  în partea abdominală superior dreapta ,semnul Murphy pozitiv ce semnifică:accentuarea durerii la palpare în inspir  profund la nivelul colecistului ,ocazional se mai constată o formațiune dură de tip pseudotumoral din cauza inflamației.

DIAGNOSTIC CLINIC

Diagnosticul de colecistită  acută se pune adesea la un pacient cunoscut cu litiază ,care prezintă colică biliară îndelungată,cu posibile semne de infecție:febră ,frison, stare generală alterată ;analizele de  laborator care indică –leucocitoză,neutrofilie iar ecografia sugerează-colecistul dilatat,cu pereți îngroșați

DIAGNOSTIC PARACLINIC

Se bazează aproape întotdeauna pe investigațiile paraclinice:-ecografie abdominală pentru evidențierea calculilor biliari sau – colangiografie izotopică , -CT abdominală ,- Colangiografia cu rezonanță magnetică ,- Hemogramă  în care se cer -Amilaza,Lipaza

TRATAMENTUL CHIRURGICAL

METODA CLASICĂ :  presupune o incizie în partea dreaptă a abdomenului superior prin care va fi îndepărtată vezica biliară.Se va apela la această tehnică doar în imposibilitatea efectuării laparoscopice ,în cazuri complicate precum -diverse aderențe abdominale care fac dificilă vizualizarea corectă a vezicii biliare ecografic ,ori în cazul în care anatomia vezicii biliare este modificată ca formă,dimensiune ,etc

Perioada de internare și recuperare în spital este variabilă ,media fiind undeva la 3-4 zile

METODA LAPAROSCOPICĂ : este o intervenție utilizată frecvent pentru sfera problemelor ce țin de vezica biliară. Laparoscopul este un echipament alcătuit din mai multe tuburi (TROCARE) ,unul din tuburi are în vârf o sursă luminoasă cu o cameră de luat vederi care este conectată la un ecran ,prin care chirurgul poate vizualiza abdomenul în timp ce rezolvă problema principală și anume scoaterea colecistului/vezicii biliare .

Colecistectomie la paroscopica
Colecistectomie laparoscopica

În alcătuirea laparoscopului mai întâlnim un insuflator de gaz ,prin care se pompează CO2 ,cu ajutorul căruia se destind organele ,astfel încât să fie mai facilă explorarea de către chirurg ,mai există un furtun de silicon care face legătura insuflatorului cu un ac denumit Veress.

De asemenea nu uităm de: circuitul de electrochirurgie și de sistemul de spălare –aspirare.

Colecistectomie laparoscopica
Colecistectomie laparoscopica

COMPLICAȚII

Riscul apariției complicațiilor este relativ scăzut ,dar nu imposibil ,prin urmare pot fi întâlnite următoarele :

-sângerarea postoperatorie

-complicații ale anesteziei generale

-infecții

-embolii

-tromboze venoase etc

 

BIBLIOGRAFIE

1.Manualul MERCK de diagnostic și tratament, ed a XVIII-A,( 2012).

2.HARRISONS’S PRINCIPLES OF INTERNAL MEDICINE ,VOLUME 2, 18th Edition,( 2012).

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!