Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

duminică, septembrie 25, 2022

Coarctaţia de aortă

NewsMed
NewsMed

17 Feb 2018

eye-glyph Vizualizări: 826

Distribuie Articolul

Generalităţi

Artera aortă, cel mai mare vas de sânge din organism, preia sângele oxigenat de la inimă şi îl distribuie la nivelul tuturor țesuturilor. Coarctaţia de aortă este o malformaţie cardiacă congenitală manifestată prin îngustarea arterei într-un punct de-a lungul traseului ei, cel mai frecvent localizându-se la nivelul arcului aortic.

Coarctaţia de aortă este, în general, prezentă la naştere şi poate avea mai multe grade de severitate, în funcţie de care, poate fi diagnosticată mai devreme sau la maturitate. Cu cât îngustarea este mai severă, cu atât simptomatologia este mai accentuată.

Coarctaţia de aortă se poate întâlni fie ca malformaţie singulară, fie însoţită de alte malformaţii cardiace, dintre care cea mai frecventă este bicuspidia de valvă aortică. Incidenţa este de 4 cazuri la 10.000 de naşteri.

Cauzele coarctaţiei de aortă

Cauzele coarctaţiei de aortă nu sunt cunoscute. În 10-20% dintre cazuri există un istoric familial de malformaţii cardiace. De asmenea, coarctaţia de aortă poate fi prezentă în cadrul unor sindroame genetice, iar un exemplu din acest punct de vedere este sindromul Turner.

Coarctaţia de aortă poate apărea oriunde de-a lungul arterei, dar de cele mai multe ori se întâlnește la nivelul arcului aortic. În majoritatea cazurilor, afecţiunea este prezentă la naştere, dar există şi situaţii în care se poate instala mai târziu, din cauza aterosclerozei, vasculitelor sau în urma unor traumasime.

Simptome în coarctaţia de aortă

Simptomele întâlnite în coarctaţia de aortă depind de severitatea acesteia. Mulţi dintre pacienţi sunt asimptomatici, dar există şi cazuri de copii cu semne şi simptome timpurii şi, prin urmare, diagnosticaţi mult mai devreme.

Copiii cu coarctaţie de aortă severă pot avea simptome la scurt timp după naştere. Aceste simptome includ:

 •           dificultate în respiraţie;
 •           dificultate în alimentaţie;
 •           copilul nu ia în greutate;
 •           transpiraţii excesive;
 •           piele palidă;
 •           iritabilitate.

Este importantă intervenţia terapeutică cât mai precoce, pentru a se evita instalarea insuficienţei cardiace.

Adolescenţii şi adulţii cu coarctaţie de aortă pot fi asimptomatici pentru că îngustarea aortică nu este una foarte severă. Simptomul sugestiv pentru coarctaţie de aortă este hipertensiunea măsurată la nivelul membrelor superioare comparativ cu hipotensiunea măsurată la nivelul membrelor inferioare. Simptomele generale descrise de pacienții cu coarctaţie de aortă pot fi:

 •           vertij (ameţeală);
 •           leşin;
 •           dificultate în respiraţie brusc instalată;
 •           durere de cap;
 •           sângerări nazale;
 •           durere puternică în piept;
 •           mâini sau picioare reci;
 •           slăbiciune musculară.

În funcţie de locul coarctaţiei, pot exista diferenţe de presiuni arteriale atât între membrele superioare şi cele inferioare cât şi între membrele superioare stâng şi drept. De asemenea, din cauza obstacolului în calea transportului sângelui, inima pompează sângele contra unei presiuni crescute, ceea ce determină instalarea hipertrofiei de ventricul stâng (îngroşarea pereţilor ventriculului).

Complicaţii ale coarctaţiei de aortă

Coarctaţia de aortă netratată poate duce la apariţia anumitor complicaţii, în funţie de severitate:

–          anevrism aortic;

–          hipertentiune arterială;

–          accident vascular cerebral;

–          disecţie de aortă (ruperea peretelui arterial);

–          boala coronariană prematură;

–          insuficienţă cardiacă;

–          insuficienţa altor organe – în cazul în care îngustarea este severă, este posibil ca sângele să nu ajungă la restul organelor, ceea ce duce la o funcţie scăzută a acestora (ex: insuficienţa renală).

Diagnosticul în coarctaţia de aortă

Investigaţiile se încep odată cu apariția simptomatologiei mai mult sau mai puţin agresive, în funcţie de severitatea afecţiunii.

De asemenea, la o examinare de rutină, pacienţii asimptomatici pot prezenta:

–          hipertensiune arterială;

–          diferenţa de presiune arterială între membrele superioare (mai mare) şi cele inferioare (mai mică);

–          puls scăzut, greu decelabil sau transmis întârziat la nivelul membrelor inferioare;

–          murmur cardiac – deteminat de pasajul sângelui prin îngustarea aortică; în funcţie de sunet şi localizare poate orienta cardiologul în stabilirea diagnosticului.

Investigaţiile necesare în stabilirea diagnosticului de coarctaţie de aortă sunt:

–          radiografia – oferă informaţii în legatură cu eventualele modificări cardiace (hipertrofie ventriculară, modificări ale arcului aortic);

–          electrocardiograma (EKG) – pentru activitatea electrică a inimii, diverse aritmii instalate sau afecţiuni musculare ale cordului (ex: hipertrofia);

–          ecografia cardiacă – evaluează structura şi funcţia inimii; majoritatea cazurilor de coarctaţie sunt diagnosticate în urma ecografiei. Oferă informaţii legate de localizarea şi severitatea afecţiunii dar şi  cu privire la alte posibile malformaţii cardiace;

–          cateterizarea cardiacă – untilă în vizualizarea structurilor cardiace, măsurarea presiunii sangvine, dar poate fi utilizată și ca procedură terapeutică;

–          rezonanța magnetică (IRM) – utilă în localizarea și stabilirea severității coarctației, dar și în stabilirea tratamentului;

–          computer tomografia (CT) – de asemenea utilă în localizarea și detreminarea severității coarctației, vizualizarea structurii altor vase sangvine și alegrea tratamentului optim.

Tratamentul în coarctația de aortă

Tratamentul coarctației de aortă este de mai multe tipuri și depinde de vârsta pacientului la momentul diagnosticului și de severitatea afecțiunii.

Tratment chirurgical – se aplică în funcție de caz:

–          rezecția cu anastomoză cap la cap – presupune rezecția porțiunii de aortă îngustată și conectarea/sutura celor două capete de arteră;

–          aortoplastie cu “flap” de arteră subclavie – o porțiune din artera subclavie poate fi folosită pentru repararea zonei îngustate din aortă;

–          aortoplastie cu petic sintetic – presupune atașarea unui petic din material sintetic pentru a lărgi zona îngustată; este utilizată mai ales când coarctația se întinde pe o zonă mai lungă din arteră;

–          realizarea de by-pass cu grefă vasculară – inserarea unui tub de legatură între cele două portiuni sanatoase ale aortei;

–          angioplastia cu/fără balon – destinderea zonei îngustate de aortă cu un balon introdus cu ajutorul unui cateter; în anumite situații se poate introduce și un stent, cu rolul de a preveni re-stenozarea acelei zone; poate fi utilizata ca tratament inițial sau ca intervenție secundară, în caz de re-stenozare.

Tratament medicamentos

Medicația nu are rol în tratarea defectului arterial, dar pote fi folosită pentru controlul presiunii arteriale atât înainte cât și după intervențiile chirurgicale. De asemenea, nou-născuții ce prezintă coarctație de aortă primesc medicație cu rol în păstrarea deschisă a canalului arterial până la momentul intervenției chirurgicale și reprarea defectului arterial.

Prevenție

Coarctația de aortă nu poate fi prevenită, pentru că, în majoritatea cazurilor, este prezentă la naștere. Cu toate acestea, este important și de mare ajutor ca factorii de risc (sindrom Turner, bicuspidie aortică, istoric familial de coarctație de aortă) să fie identificați și monitorizați în timp.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Dr. Panaite Andrei
Medicină de familie

Hipertensiunea arteriala (HTA)

Evaluat 0 / 10
Locație: Bucureşti
Dr. Ruzsa Paul Gabriel
Cardiologie

Dislipidemia , Hipertensiunea arteriala (HTA) , Infarctul miocardic Insuficiența cardiacă

Evaluat 0 / 10
Locație: Bucureşti
Dr. Barbulescu Alexandru
Chirurgie cardiovasculară

Anevrismele aortei toracice , Anevrismul cardiac , Anevrismul disecant al aortei Anevrismul micotic al aortei

Evaluat 0 / 10
Locație: Bucureşti
Dr. Burcovschi Victoria
Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Dislipidemia , Nefropatia diabetica , Sindromul insulinic autoimun cu hipoglicemie Neuropatia diabetica

Evaluat 0 / 10
Locație: Iaşi
Dr. rujan marian
Anestezie și terapie intensivă

Atac ischemic tranzitor

Evaluat 0 / 10
Locație: Tulcea
Dr. PARAUAN MADALINA IONELA
Medicină internă

Boala cardiaca hipertensiva

Evaluat 0 / 10
Locație: Cluj-Napoca
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!