Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

marţi, august 16, 2022

Cistita – cauze, semne și tratament

NewsMed
NewsMed

10 Oct 2017

eye-glyph Vizualizări: 1588

Distribuie Articolul

Cistita reprezintă infecţia localizată la nivelul vezicii urinare. Este o infecţie în general provocată de bacterii. Mictiunea frecventă şi însoţită de durere sunt semne de cistită. Diagnosticul de cistită se poate pune şi pe baza simptomelor, însă pentru certitudine se recoltează urină pentru analize.

Cauzele Cistitei

Cistita apare frecvent la femei, mai ales în anii de activitate sexula. Episoadele de cistită sunt mai frecvente la femei din cauza particularităţilor anatomice, cum ar fi: uretra mai scurtă decât a bărbaţilor, uretra aflată în apropierea deschiderii vaginului şi a anusului, favorizând dezoltarea florei bacteriene. Un alt factor favorizant este reprezentaret de utilizarea dispozitivelor contraceptive precum, diafragmă sau spermicidele.

Menopauza produce o scădere a secreției de estrogen, care duce la o atrofie a organelor genitale externe, astfel favorizând apariţia cistitei. Odată cu înanitarea în vârstă prolapsul vezicii urinare sau a uterului, pot fi cauze de apariţie a cistitei. Mai rar, comunicarea dintre vezica urinară şi alte organe (fistule) pot determina apariţia infectiti urinare.

La bărbaţi cistita apare în urmă unui episod de prostatită (infecţie localizată la nivelul prostatei). Deoarece tratamentul antibiotic prenetreaza mai greu prostată, acesta trebuie prelungit.

Un alt factor de risc îl reprezintă staza urinară, care poate fi întâlnită la ambele sexe, fie prin hipertrofia prostatei sau strictură uretrală. Stază urinară favorizează multipicarea bacteriană. Acelaşi mecanism se întâlneşte şi în cazul diverticulilor.

Diferite proceduri, precum cateterismul vezical sau sondarea vezicală, pot favoriza apariţia cistitei.

Simptomele cistitei

Primele semne de apariţie a cistitei sunt nevoia imeprioasa de a iniţia micțiunea, însoţită de usturimi şi de durere. Pot apărea şi pierderi involuntare de urină (incontinența urinară) dacă micțiunea nu este iniţiată. Durerea este localizată iniţial deasupra pubelui, apoi poate iradia în zona lombară. Urină poate să fie tulbure.

Există situaţii când cistita poate fi asimptomatică, fiind identificată în urmă unei uroculturi pozitive. Acesta situaţie este întâlnită mai frecvent la persoanele în vârstă.

Diagnosticul de cistita

Diagnosticul de cistită se poate pune şi pe baza anamnezei şi a semnelor clinice. Se pot folosi şi teste de tip bandă. În anumite cazuri aceste criterii sunt suficiente pentru iniţierea tratamentului. Urocultura este utilizată pentru indetificarea bacteriei inciriminate de apariţia infecţiei urinare. Se poate face o antibiogramă pentru a alege tratamentul ţintit împotriva bacteriei declanșatoare.

Este important modul de recoltare a urinii pentru urocultură. Recoltată incorect poate duce la un rezultat fals pozitiv, prin prezenţa florei bateriene specifice organelor genitale externe. Prelevarea probei se începe prin realizarea igienei locale şi se recoltează urină din mijlocul jetului. În cazurile în care nu este posibilă această metodă (pacienţi imobilizaţi, stenoza uretrală etc.) se poate apela la o sondă urinară sau la obţinerea probei prin cateter vezical.

Tratamentul cistitei

În general tratamentul cititei se bazează pe administrarea de antibiotice. Persoanele care suferă de diabet sau alte afecţiuni care diminuă capacitatea organismului de a lupta împotriva infecţiei, necesită un tratament de lungă durată cu antibiotice mai puternice. La aceste persoane se pot asocia infecţii cauzate de fungi sau alte bacterii, îngreunând astfel tratamentul.

În cazul cistitei acute apărute la femei, fără complicaţii, se poate recomandă administrarea unui antibiotic timp de 3 zile (Ciprofloxacin, Ofloxacin, Levofloxacin). Se poate recurge şi la tratamentul cu doză unică (Fosfomicina). Pentru infecţiile urinare recurente se aplică un tratament antibiotic timp de 7 zile.

Cistită apărută la bărbaţi, în general apare în urmă unui episod de prostatită, necesitând un tratament de lungă durata.

Tratamentul simptomatic poate să includă analgezice, antispastice sau antiinflamatoare.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Dr. Pomană Cristina-Diana
Obstetrică - ginecologie

Cistita , Anomalii ale sanilor , Atrofia vaginală - cauze, diagnostic, tratament Cancerul de col uterin

Evaluat 0 / 10
Locație: Bucureşti
Dr. Burcovschi Victoria
Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Dislipidemia , Nefropatia diabetica , Sindromul insulinic autoimun cu hipoglicemie Neuropatia diabetica

Evaluat 0 / 10
Locație: Iaşi
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!