Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Cataracta reprezintă opacifierea cristalinului (în mod normal acesta trebuie să fie transparent), suficientă pentru a diminua vederea, ca rezultat al procesului de îmbătrânire. Este foarte frecventă la persoanele în vârstă. Până la vârsta de 80 de ani, majoritatea persoanelor au suferit o intervenție chirurgicală cel puțin la unul dintre ochi. Cataracta se produce mai rapid la pacienții cu antecedente de traumatisme oculare, uveită sau diabet zaharat. Radioterapia și tratamentul cu corticosteroizi pot induce cataracta ca efect secundar. Tratamentul cataractei constă în extracția chirurgicală a cristalinului opacifiat și înlocuirea cu un cristalin intraocular artificial.
Cristalinul este o lentilă biconvexă, transparentă, situată în spatele pupilei în camera posterioară a globului ocular. În centrul cristalinului se află nucleul alcătuit din fibre cristaliniene formate în timpul vieții embrionare; iar sper periferie se află corticala alcătuită din cele mai noi fibre cristaliniene. Cristalinul este avascular și fără inervație proprie.
În procesul normal de formare a imaginii, ochiul se comportă ca un aparat de fotografiat. Sistemul de lentile acționează ca un obiectiv care captează razele de lumină (dioptrul ocular: cornee, umoare apoasă, cristalin și corp vitros). Iar în funcție de distanța la care se află obiectele din jur, își reglează această putere de captare (prin acomodație) astfel încât imaginea obținută să fie clară. De asemenea, există un diafragm care reglează cantitatea de lumină ce pătrunde în ochi (pupila) și un „film fotografic” sensibil la lumină pe care se va forma imaginea (retina).
Pe măsură ce îmbătrâniți, cristalinul devine mai puțin flexibil și mai puțin transparent. Infecțiile specifice vârstei și alte afecțiuni medicale determină celulele de la nivelul cristalinului să se descompună, apoi se acumulează și formează zone mici îngroșate la nivelul acestuia. Pe măsură ce cataracta continuă să se dezvolte, cristalinul devine mai opac și implică o parte mai mare a lentilei. Cataracta blochează lumina în timp ce trece prin lentilă, împiedicând formarea unei imagini clare, bine definite la nivelul retinei. Drept urmare, vederea dumneavoastră devine încețoșată.
Cataracta se dezvoltă, în general, la ambii ochi, dar nu în mod egal. Cataracta la un singur ochi poate fi mai avansată decât la celălalt, provocând o diferență de vedere între cei doi ochi.
În continuare vom discuta despre cauzele cataractei:
Factorii care cresc riscul de cataracta sunt următorii:
În continuare vom discuta despre principalele tipuri de cataractă:
Acest tip de cataractă afectează centrul lentilei; determină o alterare mai importantă a acuității vizuale la distanță și o miopizare tranzitorie ce-i permite pacientului să renunțe la ochelarii de citit („second sight”). Nucleul se densifică, are o culoare galben-maronie, ulterior el devine opac, cu o colorare brună (care poate duce la dificultatea diferențierii culorilor).
Acest tip de cataractă afectează marginile lentilei; induce încețoșarea marcată a vederii când se privește o sursă luminoasă intensă. Examenul biomicroscopic evidențiază prezența vacuolelor, a separării lamelor corticale de către fluid, a unor opacități cuneiforme situate spre periferia cristalinului. Pe măsură ce evoluează cataracta, aceste opacități se extind spre centru și interferează cu lumina care trece prin centrul lentilei.
Acest tip de cataractă este frecvent întâlnit la persoanele tinere. Pacienții se plâng de scăderea vederii în spațiile cu iluminare intensă, de alterarea mai rapidă a vederii de aproape și de diplopie monoculară (pacientul vede dublu cu un singur ochi, celălalt fiind închis). Examenul la lampa cu fantă evidențiază opacități iridescente sau chiar sub formă de placă situate în cortexul posterior subcapsular. Acest tip de cataractă tinde să progreseze mai repede decât alte tipuri.
Acest tip de cataractă constă în opacifierea totală sau parțială a cristalinului, apărută datorită unor embriopatii netransmisibile sau genopatii ereditare. În etiologia cataractei congenitale mai pot fi incriminați factori precum: infecțioși (rubeola, toxoplasmoza, infecții herpetice), carențiali (avitaminoze). Diagnosticul catarctei congenitale se poate pune de la naștere sau mai târziu prin aspectul anormal al pupilei (este albă=leucocorie). Tratamentul cataractelor congenitale este chirurgical și se instituie în funcție de forma clinică, de etiologie, de impactul lor asupra funcției vizuale.
a. cataracta diabetică este o cauză importantă de scădere a vederii la pacienții cu diabet. Se descriu urmatoarele tipuri clinice:
b. cataracta din galactozemie apare datorită acumulării de galactitol si de galactoza în cristalin care antrenează creșterea presiunii osmotice și influxul de apă.
c. cataracta hipocalcemică apare sub forma unor opacități punctate strălucitoare situate subcapsular anterior și posterior, separate de zone lenticulare transparente. Rămâne stabilă multă vreme, dar evoluția obișnuită este spre opacifiere completă a cristalinului.
2. Cataractele traumatice sunt secundare injuriilor mecanice, fizice sau chimice. Cele mai frecvente sunt cataractele secundare traumatismelor mecanice.
3. Radiațiile de diferite tipuri pot determina apariția cataractei. Radiațiile ionizante determină opacifierea cristalinului după o perioadă de latență variabilă (până la 20 de ani); aceasta este legată de doza de iradiere, vârsta pacientului și susceptibilitatea individuală. Radiațiile infraroșii pot determina opacifierea capsulei anterioare și a cortexului lenticular, ele apar după expuneri prelungite.
4. Cataractele toxice: cataracta cortizonică apare sub forma unor opacități subcapsulare posterioare, dezvoltarea ei depinde de durata și cantitatea de corticosteroizi administrată precum și de susceptibilitatea individuală; orice cale de administrare a medicamentului este capabilă să inducă acest tip de cataractă.
5. Cataracterele postuveitice survin mai ales după uveitele cronice și cel mai frecvent au aspectul unei cataracte subcapsulare posterioare; în uveitele anterioare capsula anterioară se îngroasă, apare o membrană fibro-exudativă care ulterior devine fibro-vasculară și ocluzionează axul vizual.
Cataracta se formează de obicei în timp, lent. Poate că nu veți ști că suferiți de această afecțiune, dar cu timpul opacifierea cristalinului va începe să blocheze lumina și veți avea tulburări de vedere. Apoi, ați putea observa:
La început, tulburarea vederii poate fi cauzată doar de o mică porțiune afectată a cristalinului și este posibil să nu fiți conștienți de anumite modificări vizuale. Dar, pe măsură ce cataracta evoluează, opacitatea cristalinului distorsionează lumina care trebuie să ajungă la retină și simptomele sunt mai vizibile. Dacă apar modificări bruște ale vederii, cum ai fi vedere dublă, durere oculară bruscă sau cefalee bruscă, este indicat să vă adresați imediat unui medic oftalmolog.
Diagnostiul de cataractă se pune cu ajutorul:
Ecografia oculară se efectueză atunci când pacientul prezintă cataractă într-un stadiu avansat. Trebuie specificat faptul ca medicul oftalmolog nu are nevoie de analize de sânge pentru a pune diagnosticul de cataractă.
În continuare vom discuta despre tratamentul cataractei:
Indicațiile intervenției chirurgicale:
Este cea mai frecventă tehnică chirurgicală utilizată astăzi. Ea constă în deschiderea circulară și continuă a capsulei anterioare, îndepărtarea nucleului și a materialului cortical, lăsând pe loc o parte din capsula anterioară și întreaga capsulă posterioară. Îndepărtarea nucleului cristalinian se poate face prin emulsificarea și aspirarea fragmentelor sale cu ajutorul facoemulsificatorului.
Facoemulsia cristalinului cataractat necesită un echipament tehnic complex; dar permite extracția cristalinului printr-o incizie mică (0,7-3 mm), implantarea unui cristalin artificial moale (foldabil) ceea ce conduce la o reabilitare vizuală mult mai precoce. Aspirarea materialului cortical restant se face cu ajutorul sistemelor de aspirație-irigație manuale sau automate.
Corecția afakiei: extracția cristalinului cataractat induce o tulburare de refracție asociată numită afakie (hipermetropie „dobândită” și absența acomodației). Corecția afakiei se poate face prin:
Indiferent de tipul corecției afakiei este necesar să se suplinească lipsa acomodației. Aceasta se face:
Nu există metode de prevenire a cataractei sau de încetinire a evoluției acesteia. Dar medicii cred că mai multe strategii pot fi de ajutor, cum ar fi:
Următoarele sfaturi vă pot ajuta în viața de zi cu zi:
Odată cu trecerea timpului, sănătatea dumneavoastră are de suferit. De aceea este foarte important ca regulat să vă prezentați la medic pentru un consult general, inclusiv oftalmologic. Aveți grijă de sănătatea dumneavoastră deoarece este cea mai importantă!
Cataracta , Conjunctivita , Dezlipirea de retina Keratoconus
Cataracta , Conjunctivita , Dezlipirea de retina Glaucom
© Copyright 2023 NewsMed - Toate drepturile rezervate.