Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns


Cancerul de col uterin

NewsMed
NewsMed

17 Nov 2017

eye-glyph Vizualizări: 1114

Distribuie Articolul

Cancerul de col uterin este un tip de cancer care are ca sediu colul uterin sau cervixul. Colul uterin este format din ectocol si endocol. Ectocolul este partea exterioară, dinspre vagin, a colului uterin si este format în preponderentă de celule epiteliale care pot produce cancere de tip scuamoase. Endocolul este parte din interiorul coului uterin de pe canalul endocervical și care conține în preponderență celule glandulare care se pot maligniza și se transformă în adenocarcinoame. Între endocol și ectocol există o parte de tranziție care e cea mai susceptibilă la transformări maligne.

Cancerul de col uterin este al 4 lea cel mai comun cancer și a 4 a cauza de deces a femeilor din întreaga lume. Cele mai multe cazuri de cancer de col uterin se află în țările în curs de dezvoltare, iar în țările deja dezvoltate exista o rată mult mai mică de producere a cancerului de col datorita măsurilor de screening și introducerea vaccinurilor.

Care sunt cauzele cancerului de col uterin?

Infectia cu Human papillomavirus (HPV) tipul 16 și 18 este cauza a 75% din cancere de col uterin, iar tipurile 31 și 45 sunt cauza a înca 10% din cancere. Riscul cel mai mare de a contacta Human papillomavirus o reprezintă contactul sexual cu parteneri multipli, nefolosirea mijloacelor contraceptive sau începerea vieții sexuale la o varstă precoce. Majoritatea femeilor cu o viață sexuală activă vor contacta HPV dar în cea mai mare parte din cazuri infectia nu se va transforma in cancer cervical.

Atât fumatul activ cât si cel pasiv crește riscul de a face cancer de col uterin. Fumătoarele care au contactat HPV sunt mai susceptibile de 3 sau 4 ori mai mult decat nefumătoare în a dezvolta o invazie tumorală cervicală.

Folosirea contraceptivelor orale pe termen lung cresc riscul de a devolta boala. Femeile care au folosit anticoncepționale timp de 5-9 ani au șansa de 3 ori mai mare de a face cancer, iar cele care au folosit contraceptivele mai mult de 10 ani sunt mai expuse la risc de 4 ori mai mult.

Semne și simptome în  cancerul de col uterin

La debutul bolii semnele și simptomele pot fi absente.

Apoi pot apărea:

  •         sângerări vaginale în afara menstruației, în timpul contactului sexual sau după menopauză;
  •         durerile sau discomfortul la contactul sexual;
  •         secreții vaginale cu aspect și miros neplăcute;
  •         mai rar se depistează mase tumorale la nivelul vaginului.

În stadiile avansate sunt prezente metastazele la distanță la nivelul organelor abdominale sau plămâni. Simpomele de alarmă tumorală sunt: pierderea apetitului impreuna cu pierderea in greutate marcata și în timp scurt, astenie, dureri la nivelul pelvisului cu iradieri pe membrul inferior și zona lombară, edeme la membrele inferioare, sângerări vaginale masive, fracturi osoase și mai rar scurgeri de urină sau fecale prin vagin.

Cum se face Diagnosticul cancerului de col uterin

O metodă de screening eficientă pentru prevenirea cancerului de col uterin este testul Babeș-Papanicolau care se recomandă a-l efectua în felul următor:

  •         Primul test – la 21 de ani sau după 3 ani de la începerea vieții sexuale;
  •         Între vârstele 21-30 se recoamndă să se efectueze o data la 2 ani;
  •         Între vârstele 30-64 ani se recoamndă să se faca anual;
  •         Dupa 65 de ani nu este necesar testul daca nu au fost rezultate anormale in trecut.

În cazul în care la testul de screening s-a depistat un rezultat anormal se va recurge la biopsie care se va realiza prin colposcopie – o metodă prin care ginecologul va inspecta epiteliul coului uterin cu ajutorul unei lupe și va depista orice anormalitate pe care o va biopsia. O altă metoda la care se poate recurge este conizația. Este o procedura chirurgicala realizată sub anestezie generală și în care se va extrage o parte din col sub forma unui con si care va fi supus examenului morfopatologic. Testele imagistice CT sau RMN se pot efectua in vederea aflării diagnosticului.

Stadializarea cancerului de col uterin

Stadiul 0

Celulele canceroase sunt la nivelul epiteliuliu colului și nu se gasesc în profunzimea tesutului. Acest stadiu se numeste carcinoma în situ.

Stadiul 1

1A: cancerul este doar la nivelul colului uterin și este de dimensiuni microscopice, fără modificari la distanță sau la nivelul ganglionilor limfatici pelvici.

1B: cancerul se află doar la nivelul colului dar se poate observa cu ochiul liber, fără modificări la distanta sau la nivelul ganglionilor limfatici pelvici.

Stadiul 2

2A: cancerul s-a extins la nivelul vaginului în porțiunea superioară, fără modificări la distanță sau la nivelul ganglionilor limfatici pelvici.

2B: cancerul s-a extins la țesuturile de langă col, fără modificari la distanță sau la nivelul ganglionilor limfatici pelvici.

Stadiul 3

3A: cancerul este extins în treimea superioară a vaginului, fără modificari la distanta sau la nivelul ganglionilor limfatici pelvici.

3B: cancerul a invadat peretele pelvin și posibil ureterele provocând hidronefroza, cu posibile invadari la nivelul ganglionilor limfatici, dar fara modificari la distanta.

Stadiul 4

4A: cancerul s-a dezvoltat și la alte organe pelvine din vecinătatea colului (exemplu: vezica urinara sau rect), se pot vedea sau nu modificări la nivelul ganglionilor limfatici sau la distanță.

4B: cancerul s-a extins la organele de la distanță și sunt modificări la nivelul ganglionilor limfatici (exemplu: plamani, oase sau ficat)

Care este tratamentul cancerului de col uterin?

Tratamentul se realizează în funcție de stadiul la care este boala.

Pentru stadiile incipiente se realizează tratamentul chirurgical prin conizatie, ablatia colului sau histerectomie partiala sau totală. În cazul în care ganglionii adiacenți sunt afectați, aceștia vor fi indepartati. Daca chirurgul va decide ca ar putea exista celule canceroase extinse la alte țesuturi se va recurge la radioterapie. In stadiile mai avansate in care exista metastaze la organele și țesuturile din jur se va recurge la radioterapie și chimioterapie împreuna cu tratament paleativ.

Care este profilaxia cancerului de col uterin?

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccin și metode actuale de screening. Vaccinul este conceput împotriva tipurilor de virus care pot produce cancerul de col uterin. Gardasil 9 este vaccinul care este impotriva tipurilor 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 si 58. Vaccinul se poate administra atat fetelor cât și băieților între vârstele 13 – 26 ani înaintea începerii activității sexuale.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Dr. Pomană Cristina-Diana
Obstetrică - ginecologie

Cistita , Anomalii ale sanilor , Atrofia vaginală - cauze, diagnostic, tratament Cancerul de col uterin

Evaluat 0 / 10
Locație: Bucureşti
Dr. Burcovschi Victoria
Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Dislipidemia , Nefropatia diabetica , Sindromul insulinic autoimun cu hipoglicemie Neuropatia diabetica

Evaluat 0 / 10
Locație: Iaşi
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!