Distribuie Articolul

CancerSEEK reprezintă o nouă analiză de sânge care oferă posibilitatea de detectare a mai multor tipuri de cancer, 8 la număr până la ora actuală. Astfel, cercetătorii ne aduc cu un pas mai aproape de țelul major al medicinei.

Printre tipurile de malignități ce pot fi descoperite rapid, înainte de agravarea patologiei, se numără cancerul ovarian, hepatic, esofagian, pancreatic, gastric, colorectal, pulmonar și mamar, potrivit cercetătorilor de la Insitutul Oncologic Johns Hopkins Kimmel din Maryland.

Cum funcționează CancerSEEK ?

Acest test cuantifică atât ADN-ul circulant tumoral al unui număr de 16 gene, cat și 8 proteine considerate biomarkeri. După acumularea acestor date, cu ajutorul tehnologiei se analizează rezultatele obținute. Metoda inovativă combină posibilitatea de observare a diferitelor mutații ce apar în ADN, împreună cu nivelul din ser al anumitor proteine.

La început au fost urmărite sute de gene și 41 de proteine ce puteau fi folosite ca biomarkeri ce detectau cancerul înainte de a metastaza. În urma studiilor eloborate, numărul a scăzut simțitor la 16 gene și 8 proteine. Aceste proteine biomarker sunt: antigenul cancerigen 125, antigenul carcinoembrionar, antigenul cancerigen 19-9, prolactina, factorul de creștere al hepatocitelor, osteopontina, mieloperoxidaza și inhibitorul tisular al metaloproteazei 1.

Prima parte a testului pune în evidență mutațiile apărute la nivelul ADN-ului obținut prin simpla prelevare a sângelui. ADN-ul este purificat din plasmă și, cu ajutorul testului PCR, se detectează și cele mai mici modificări în structura acestuia.

Cea de a doua parte constă în determinarea nivelurilor serice ale celor 8 proteine. Această cuantificare aduce date importante deoarece tumorile aflate în primele stadii evolutive nu secretă cantități detectabile de ADN circulant tumoral. Așadar, acest mix acordă o șansă mai mare de descoperire a patologiei.

Posibilitatea de descoperire timpurie a unei tumori maligne oferă șanse mult mai mari pacienților de a fi tratați și de a ajunge să ducă din nou o viață normală.

Determinarea organului de origine

Pentru a determina țesutul de origine la pacientii cu test CancerSEEK pozitiv, cercetătorii au elaborat un algoritm ce ia în considerare ADN-ul circulant tumoral, nivelul seric al oricarei din cele 8 proteine alaturi de alte proteine și sexul pacientului. Originea corectă a fost semnalizată fara ajutorul altor investigații în medie în 63% dintre cazuri. Cel mai mare procent încadrează cancerul colorectal, în proporție de 84%, iar cel mai mic procent e reprezentat de cancerul pulmonar cu 39%.

Dovezi din zilele noastre

Un studiu realizat pe 1005 pacienți diagnosticați cu cancere aflate în stadii de la I pana la III ce afectau organe precum cele enumerate anterior, a pus în lumină rezultate notabile.Vârsta medie a pacienților a fost de 64 de ani. Majoritatea erau în stadiul II al bolii. Este de precizat faptul că niciunul dintre ei nu prezenta metastaze la momentul efectuării testului.

Testul CancerSEEK a fost pozitiv în 70% dintre cazuri. Interesant este faptul că sensibilitatea testului a variat intre 69-98% în ceea ce privește 5 tipuri de cancere: ovarian, hepatic, gastric, pancreatic și esofagian, malignități pentru care nu există în momentul actual teste de screening pentru persoanele supuse la risc. Specificitatea testului a fost mai mare de 99%: doar 7 din 812 pacienti sănătoși au avut testul pozitiv.

Ce aduce viitorul ?

Concluziile cercetătorilor au fost că, la momentul actual, este prea timpuriu să ne bazam doar pe studiile efectuate anterior. Cu sigurantă, CancerSEEK este o optiune de luat în calcul în ceea ce privește modalitatea de diagnostic a cancerului pe viitor, cadrele medicale continuând studierea acestui test.

De asemenea, estimările în ceea ce privește costul acestui test ajung la o sumă mai mică de 500$ pe test. Acest cost este estimat în situația în care CancerSEEK va fi implementat drept test de screening în populație.

Adaugă un comentariu