Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Canalul atrio – ventricular comun (întâlnit și sub denumirea de defect septal atrio – ventricular) este o malformație congenitală a cordului, datorată unei tulburări în dezvoltarea bureleților endocardici, care intervin în formarea porțiunii inferioare a septului interatrial, porțiunii superioare a septului interventricular, precum și a valvelor mitrală și tricuspidă. Cu alte cuvinte, canalul atrio – ventricular comun este determinată de formarea insuficientă sau absența totală a pereților ce despart cele patru camere ale inimii.
Canalul atrio – ventricular comun asociază: defect septal atrial ostium primum, defect septal interventricular înalt, cleft de valvă mitrală ± cleft valvă tricuspidă. Severitatea malformațiilor variază considerabil, de la un defect septal atrial ostium primum cu cleft de valvă mitrală până la forma completă în care există un singur canal atrio – ventricular. Incidența canalului atrio – ventricular comun reprezintă aproximativ 2 – 5% din totalul malformațiilor cardiace congenitale. Aceasta se poate asocia cu sindroame genetice: sindromul Down (reprezintă cea mai comună cauză genetică de retard mintal ușor și moderat – boala fiind prezentă la copil încă din momentul conceperii – cauzată de prezența unui cromozom 21 suplimentar) și sindromul Ellis van Creveld (reprezintă o boală genetică rară, care se transmite ereditar, autozomal recesiv ce se caracterizează prin nanism, membre scurte, polidactilie, anomalii în dezvoltarea unghiilor și în unele cazuri chiar și malformatii cardiace congenitale).
În mod normal, închiderea regiunii atrio – ventriculare începe în săptămâna a IV-a embrionară prin apariția a patru bureleți (burjoni) endocardici, situați în lumenul canalului atrio – ventricular, care separă atriul primitiv de ventriculul primitiv. Anomaliile de dezvoltare ale bureleților endocardici vor produce defecte structurale de grade variate ale septului interatrial, septului interventricular și valvelor atrio – ventriculare.
Există trei tipuri de canal atrio – ventricular comun și anume:
În funcție de anatomia hemivalvei anterioare se disting trei tipuri:
Două elemente importante domină mecanismul de apariție al canalului atrio – ventricular comun și anume:
În funcție de: mărimea comunicărilor (comunicarea interatrială, comunicarea interventriculară), importanța regurgitării mitrale, raportul dintre circulația pulmonară și sistemică (nivelul rezistențelor pulmonare), exceptând șuntul ventriculul stâng – atriul drept, unde gradientul dintre cele două cavități este totdeauna suficient pentru menținerea lui. Contribuie la creșterea debitului pulmonar și la apariția mai rapidă a modificărilor vasculare pulmonare.
Aceasta se face în mare parte către atriul drept, din cauza: pierderilor de substanță, polisegmentărilor, inserției valvei mitrale anterioare pe cordaje anormale. Insuficiența mitrală agravează alterările patului vascular pulmonar prin majorarea presiunilor în atriul stâng și a șuntului stânga – dreapta atrial.
Simplul cleft nu produce totdeauna insuficiență. Eventuala insuficiență tricuspidiană nu are răsunet hemodinamic notabil. Formele parțiale de canal atrio – ventricular comun, în ciuda debitului pulmonar crescut au mult timp o toleranță hemodinamică bună, în timp ce formele complete, reunind mai multe cauze de hipertensiune pulmonară evolutivă și o tendință precoce de creștere a rezistențelor vasculare pulmonare și insuficiență cardiacă sunt grevate de o mortalitate precoce, în cazul în care corecția chirurgicală nu se face în timp util. Poate apărea un șunt drept – stâng la nivel atrial și ventricular, conducând la o desaturare arterială. În timp, boala vasculară pulmonară accentuează șuntul drept-stâng, încât apare cianoza (sindromul Eisenmenger).
Descoperirea malformației cardiace se face la un examen de rutină sau din cauza simptomatologiei: copilul obosește cu ușurință, cianoză (mai ales a buzelor), retard de creștere, infecții respiratorii frecvente, inapetența, paloare, tahicardie, transpirații, edeme de membre inferioare și abdomen (rar la copii), dificultăți în respirație, mai ales în timpul meselor. În formele grave, descoperirea poate fi mai precoce, uneori chiar după naștere.
La examenul clinic, se descoperă următoarele elemente de diagnostic: suflul sistolic ejecțional în spatiul II intercostal stâng, legat de hiperdebitul pulmonar; dedublarea stângă a zgomotului II în focarul pulmonarei; suflul diastolic xifoidian, datorat hiperdebitului tricuspidian; în insuficiența mitrală – suflu holosistolic dulce apexo-axilar; hiperactivitate precordială ventriculară dreaptă. Când șuntul este important și în insuficiența mitrală severă apar: dispneea de efort, insuficiența cardiacă congestivă, hepatomegalie, cardiomegalia, bombarea regiunii precordiale, pneumopatiile recurente, falimentul creșterii.
Cele mai bune incidențe pentru identificarea malformației cardiace sunt: apicală patru camere, subcostală, secțiunea transversală a ventriculului stâng (pentru cleftul mitral). În canalul atrio – ventricular total se evidențiază:
Dopplerul pulsatil și color demonstrează:
Acestea pot fi necesare pentru confirmarea diagnosticului, deși majoritatea pacienților pot fi operați fără cateterism. Ele demonstrează:
Prin oximetrie este demonstrat șuntul la nivel atrial sau ventricular. Saturarea arterială în oxigen este normală sau ușor redusă, exceptând boala vasculară pulmonară severă. Copiii cu defect septal atrial tip ostium primum au presiune arterială pulmonară normală sau ușor crescută. Din contră, forma completă a defectului atrio – ventricular se asociază cu hipetensiune pulmonară și ventriculară dreaptă, iar pacienții mai în vârstă cu creșterea rezistențelor vasculare pulmonare.
Aceasta este edificatoare în diagnosticul defectelor septale atrio – ventriculare. Deformarea valvei mitrale sau valvei comune atrio – ventriculare și distorsiunea tractului de ieșire al ventriculului stâng dă acestuia aspectul de gât de gâscă. Se poate observa inserția anormală a valvei mitrale anterioare și regurgitarea atât în atriul stâng, cât și în atriul drept. Se poate demonstra și șuntul direct ventricul drept – atriu drept. În comunicarea ventricul stâng – atriu drept se constată o îmbogățire în oxigen exclusivă sau esențială în atriul drept, care sugerează un șunt stânga – drepta, dar sonda nu poate fi dirijată din atriul drept în atriul stâng.
Defectul septal atrio – ventricular parțial este bine tolerat într-un număr apreciabil de cazuri, fiind mult timp compatibil cu o viață normală (până în decada a III-a, a IV-a de viață). Pot totuși surveni unele complicații precum:
În forma completă a canalului atrio – ventricular comun, prognosticul depinde de:
Înaintea chirurgiei corective, acești copii decedau în perioada de sugar, iar cei ce supraviețuiau dezvoltau boala vasculară obstructivă pulmonară, în această situație nemaiexistând nici o posibilitate terapeutică.
Acesta poate fi necesar înainte de intervenția chirurgicală. Tratamentul medicamentos ajută copilul să ia în greutate înaintea intervenției. Medicația poate include: diuretice, digitalice (Digoxin – ajută la creșterea contractilității cardiace), vasodilatatoare (Captopril), prevenirea endocarditei infecțioase.
Cura chirurgicală este tratamentul de elecție în toate formele de canal atrio – ventricular comun.
Cele mai frecvente complicațiile postoperatorii sunt:
Mortalitatea perioperatorie poate ajunge la 15 – 50% în formele complete de canal atrio – ventricular comun. Formele cu arteriolită pulmonară contraindică tratamentul chirurgical.
Hipertensiunea arteriala (HTA)
Dislipidemia , Hipertensiunea arteriala (HTA) , Infarctul miocardic Insuficiența cardiacă
Anevrismele aortei toracice , Anevrismul cardiac , Anevrismul disecant al aortei Anevrismul micotic al aortei
Dislipidemia , Nefropatia diabetica , Sindromul insulinic autoimun cu hipoglicemie Neuropatia diabetica
Atac ischemic tranzitor
Boala cardiaca hipertensiva
Șocul - explicații, tipuri, manifestări clinice și tratament
© Copyright 2023 NewsMed - Toate drepturile rezervate.