Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

duminică, iulie 03, 2022

Caile biliare - notiuni de anatomie

Buican
Buican

17 Jun 2021

eye-glyph Vizualizări: 2286

Distribuie Articolul

Căile biliare sunt clasificate din punct de vedere al localizării topografice în căi biliare intrahepatice și căi biliare extrahepatice.


Căile biliare intrahepatice
Bila secretată de hepatocite, ajunge în ductele bilifere interlobulare din spațiile porte, ducte care vor forma un arbore biliar intrahepatic, care urmărește modul de ramificare intrahepatică al venei porte și se asociază traiectului acesteia. Ductele segmentare ale diviziunii mediale drepte se reunesc într-o ramură anterioară (R.anterior), iar ductele diviziunii laterale drepte se reunesc pentru a forma ramura posterioară (R.posterior). Ramurile anterioară și posterioară confluează pentru a forma ductul hepatic drept (Ductus hepaticus dexter), în a cărui porțiune terminală se varsă ductul drept al lobului caudat
(Ductus lobi caudati dexter). Ductele segmentare ale diviziunii laterale stângi confluează pentru a forma ramura laterală (R.lateralis), iar ductul segmentar al diviziunii mediale stângi formează ramura medială (R.medialis). Ramurile laterală și medială confluează pentru a forma ductul hepatic stâng (Ductus hepaticus sinister), în a cărui porțiune terminală se varsă ductul stâng al lobului caudat (Ductus lobi caudati sinister). Cele două ducte hepatice, drept și stâng confluează inferior de hilul hepatic pentru a forma ductul hepatic comun.


Căile biliare extrahepatice
Sunt clasificate în două componente, calea biliară principală și calea biliară accesorie.
Calea biliară principală cuprinde ductul hepatic comun și ductul coledoc.
Ductul hepatic comun (Ductus hepaticus communis) are originea imediat inferior de hilul hepatic prin confluența celor două ducte hepatice, drept și stâng, la nivelul confluentului biliar superior.
Ductul coledoc (Ductus choledochus; Ductus biliaris) are originea la nivelul confluenței dintre ductul hepatic comun și
ductul cistic (confluentul biliar inferior). Are un traiect descendent, inițial între foițele omentului mic, apoi posterior de porțiunea superioară a duodenului (D1) și posterior de capul pancreasului și se termină împreună cu ductul pancreatic principal în ampula hepatopancreatică (biliopancreatică) a lui Vater (Ampulla hepatopancreatica; Ampulla biliaropancreatica) de la nivelul peretelui medial al porțiunii descendente a duodenului (D2), care se deschide în lumenul duodenal la nivelul papilei duodenale mari. Manșonul de fibre musculare netede transversale din porțiunea terminală a ductului coledoc se îngroașă formând mușchiul sfincter al ductului coledoc (M.sphincterductus choledochi; M.sphincter ductus biliaris), cu o componentă superioară (M.sphincter superior), situată în porțiunea retropancreatică a ductului coledoc și o componentă inferioară (M.sphincter inferior) situată la nivelul unde ductul coledoc străbate peretele duodenului. În jurul ampulei hepatopancreatice se află mușchiul sfincter al ampulei (sfincterul lui Oddi) (M.sphincter ampullae).
Calea biliară principală și în special ductul coledoc prezintă la nivelul mucoasei glande secretoare de mucus (Glandulae ductus choledochi; Glandulae ductus biliaris).


Calea biliară accesorie cuprinde vezica biliară și ductul cistic.
Vezica biliară (Vesica biliaris; Vesica fellea) este un rezervor musculo-membranos, în care se acumulează bila în intervalul dintre prânzuri, are aspect piriform, și este situată în fosa vezicii biliare de pe fața viscerală a ficatului. I se descriu trei porțiuni:
- fundul vezicii biliare (Fundus vesicae biliaris; Fundus vesicae felleae) reprezintă extremitatea anterioară, rotunjită a vezicii biliare, acoperită de peritoneul visceral și care răspunde incizurii cistice de pe marginea inferioară a ficatului;
- corpul vezicii biliare (Corpus vesicae biliaris; Corpus vesicae felleae) este porțiunea principală a vezicii biliare, situată la nivelul fosei vezicii biliare. El se îngustează în porțiunea sa terminală, formând infundibulul vezicii biliare (Infundibulum vesicae biliaris; Infundibulum vesicae felleae);
- colul vezicii biliare (Collum vesicae biliaris; Collum vesicae felleae) reprezintă porțiunea ampulară, sinuoasă a vezicii biliare, situată la joncțiunea dintre corpul vezicii biliare și ductul cistic.
Peretele vezicii biliare este constituit din patru tunici: tunica seroasă (Tunica serosa), tunica subseroasă (Tela subserosa), tunica musculară (Tunica muscularis) și tunica mucoasă (Tunica mucosa). Tunica mucoasă este netedă dacă vezica biliară este plină, iar după evacuarea acesteia se cudează formând plicele tunicii mucoase (Plicae mucosae; Rugae).
Ductul cistic (Ductus cysticus) este un conduct biliar care leagă calea biliară principală de vezica biliară. Se unește cu ductul hepatic comun la nivelul confluentului biliar inferior, continuându-se cu ductul coledoc. Suprafața internă a mucoasei este prevăzută cu 5-12 valvule inserate de-a lungul unei linii spirale (Plica spiralis).

Vascularizația
Arterele
Vezica biliară și ductul cistic sunt vascularizate de artera cistică, care are originea în ramura dreaptă a arterei hepatice proprii, iar la nivelul colului vezicii biliare se divide într-o ramură superioară și o ramură inferioară. Ductul hepatocoledoc este vascularizat de ramura dreaptă a arterei hepatice proprii, de arterele pancreaticoduodenale superioare și arterele
retroduodenale (Aa. retroduodenales), ramuri care provin din artera gastroduodenală.
Venele
Sunt satelite arterelor și sunt tributare venei porte hepatice.
Limfaticele
Nodurile limfatice sunt situate de-a lungul căii biliare principale și a arterei hepatice și sunt tributare nodurilor hepatice și lombo-aortice. În cadrul nodurilor limfatice hepatice este descris și nodul cistic situat în unghiul dintre corpul și colul vezicii biliare.
Inervația
Este asigurată de plexul celiac.
Proiecția punctului cistic pe peretele anterior al trunchiului
Fundul vezicii biliare, care corespunde incizurii cistice de la nivelul marginii inferioare a ficatului, se proiectează pe peretele abdominal anterior într-un punct situat la unirea coastei X cu marginea laterală a mușchiului drept abdominal (punctul lui Murphy).

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!