Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Boala ulceroasa întrunește ulcerele cu localizare gastrică sau duodenală ce presupun apariția de leziuni la nivelul straturilor ce alcătuiesc stomacul și duodenul, însoțite de fibroză și, în final, de formarea de cicatrici. Boala evoluează în pusee, cu perioade de exacerbări cu manifestări variate.
Ulcerul gastric este frecvent la persoanele cu vârstă între 30-50 ani, iar cel duodenal afectează categoria 20-40 ani, fiind mai frecvent la bărbați.
În funcție de vârsta la care s-a dobândit infecția cu H. pylori, ulcerul poate evolua către cancer gastric (dacă infecția s-a produs în copilărie) sau ulcer duodenal (dacă infecția s-a produs la finalul copilăriei sau la vârsta adultă).
În funcție de gravitate poate fi:
În funcție de evoluție:
După stadiu, ulcerul poate fi:
După dimensiuni se descriu ulcere:
Durerea este cel mai important simptom din boala ulceroasă și are localizare diferită în funcție de locul în care se află leziunile și poate persista 2-4 săptămâni.
În ulcerul duodenal, durerea este in epigastru, ca o senzație de arsură, apare la 2-3 ore după masă, dar cedează la ingestia de alimente. Este asociat cu “foamea dureroasă”, ceea ce înseamnă că durerea apare în repaus alimentar și este ameliorată de următoarea masă, cu intensificare primăvara și toamna. Este mai frecvent la bărbați, dar cu simptome mai intense la femei.
In ulcerul gastric, durerea apare tot în epigastru, la 30-60 min. după masă sau chiar imediat după masă, este mai intensă decât durerea din ulcerul duodenal și este însoțită de: disconfort abdominal, greață și vărsături. Nu cedează la ingestia de alimente, bolnavul își pierde apetitul iar, în final, va scădea ponderal.
Se asociază: stare de disconfort, astenie fizică, vărsături, amețeli, dispnee.
Bolnavul cu boală ulceroasă are tegumente palide, este agitat în timpul unei colici, adoptă o poziție încovoiată (cu perna sau pumnii apăsați în locul dureros) sau poate fi imobilizat în perforația ulcerului unde durerea este violentă “ca o lovitură de pumnal”.
Se bazează în principal pe anamneză, dar este confirmat cu certitudine de:
Evoluția este cronică, cu episoade active urmate de perioade lungi de absență a simptomatologiei. Un tratament corect și susținut, asociat cu măsuri complementare (regim hidric și consum scăzut de hidrocarburi), renunțarea la alcool, tutun și odihnă corespunzătoare reprezintă calea spre vindecare.
Recidiva în ulcerul gastric este mai puțin frecventă decât în cel duodenal și apare după remisiune în stare de aparentă sănătate.
Ulcerul micii curburi a stomacului răspunde mai bine la tratament, dar recidivează frecvent. Ulcerul piloric se cicatrizează mai greu, evoluează frecvent cu o stenoză pilorică (îngustarea canalului piloric unde vărsăturile sunt pregnante).
S-a dovedit faptul că un consum de tutun prelungit întârzie vindecarea endoscopică a leziunilor ulceroase.
Eradicarea Helicobacter pylori
Durata terapiei antisecretorii va fi de 4-8 săptămâni, folosind o schemă triplă sau cvadruplă, cu șansă de succes de 80-95%. Tripla terapie presupune administrarea de omeprazol (40 mg/zi) cu amoxicilină (2 g/zi) și claritromicină (1 g/zi) sau omeprazol (40 mg/zi) cu amoxicilină (2 g/zi) și metronidazol (1,5 g/zi), timp de 7-10 zile.
Schema cvadruplă presupune administrarea de omeprazol cu subcitrat de bismut coloidal, tetraciclină și metronidazol, timp de 14 zile. Ambele scheme terapeutice sunt urmate de un tratament de o lună cu medicație antisecretorie (inhibitori de pompă de protoni).
99% din pacienții tratați cu una sau mai multe scheme de tratament vor fi eradicați de Helicobacter pylori, iar verificarea eradicării acestuia se poate face prin endoscopie digestivă superioară cu biopsie sau prin teste indirecte (testul respirator- mai scump sau fecal).
Tratamentul endoscopic presupune stoparea ulcerelor hemoragice prin injectarea de adrenalină 1/10.000, termocoagulare, plasare de hemoclipuri și coagulare.
Tratamentul chirurgical se aplică în ulcerul gastric care nu răspunde la tratament timp de 2 luni, în ulcerul gastric penetrant, în hemoragiile digestive superioare cu risc vital sau în ulcerele gastrice la care biopsia a indicat celule maligne, în stenoza pilorică, în perforație sau penetrație.
Tratamentul hidromineral cu ape alcaline naturale se recomandă în perioadele de remisiune ale bolii care reduc sau tamponează aciditatea și se găsesc în stațiunile Borsec și Slănic Moldova.
Abcesele primare ale lojilor superficiale mandibulare , Abrazia dentară , Caria dentara Necroza şi gangrena pulpară
© Copyright 2022 NewsMed - Toate drepturile rezervate.