Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Blocul atrioventricular de gradul I este o patologie cardiacă care se manifestă printr-o conducere atrioventriculară încetinită. Blocul atrioventricular este asimptomatic în majoritatea cazurilor. În aceste cazuri nu se administrează tratament. Cu toate acestea, este necesară efectuarea de investigații pentru a se depista cauza acestuia, dar și pentru a preveni apariția eventualelor complicații.
Blocul atrioventricular de gradul I poate fi cauzat de patologii ce includ inflamația sau degenerarea sistemului conducător cardiac. Poate fi și rezultatul administrării unor medicamente de tipul: digitalicelor, beta-blocanților, inhibitorilor canalelor de calciu. De asemenea, această boală poate apărea și în cazul hiperpotasemiei sau a unei activități vagale accentuate.
Blocul atrioventricular de gradul I este fiziologic normal la tinerii ce prezintă o activitate vagală excesivă, precum și la atleții de performanță.
În general, această patologie nu prezintă simptome clinice evidente. Cu toate acestea, dacă întârzierea în conducere este foarte lungă pot apărea unele simptome. Aceasta este cauzată de faptul că între activitatea atrială și cea ventriculară apare o desincronizare.
Se pot observa modificări pe electrocardiogramă: intervalul PR este mai mare de 0,2 secunde. Intervalul PR normal se situează între 0,12 – 0,2 secunde. Întotdeauna intervalele PR sunt urmate de complexele QRS.
Localizarea blocajului este importantă pentru stabilirea unui tratament eficient, dar și pentru a realiza o evaluare a prognosticului bolii. În marea majoritate a cazurilor, blocul atrioventricular de gradul I este localizat la nivelul nodulului atrioventricular (citeste aici mai multe detalii despre nodulul atrioventricular).
Această patologie nu necesită tratament medicamentos. Cu toate acestea, în situațiile când boala avansează, tratamentul medicamentos este necesar.
Prognosticul acestei patologii este favorabil în majoritatea cazurilor. De obicei, blocul atrioventricular apărut ca urmare a bolilor inflamatorii sau degenerative ale inimii nu progresează către stadii mai avansate. Cu toate acestea, pot exista situații când apar complicații și gravitatea bolii se accentuează.
Dacă patologia apare ca efect secundar al administrării unor tipuri de medicamente, aceasta regresează la întreruperea tratamentului. Cel care are drept cauză o activitate accentuată a nervului vag, nu produce modificări clinice importante.
Hipertensiunea arteriala (HTA)
Dislipidemia , Hipertensiunea arteriala (HTA) , Infarctul miocardic Insuficiența cardiacă
Anevrismele aortei toracice , Anevrismul cardiac , Anevrismul disecant al aortei Anevrismul micotic al aortei
Dislipidemia , Nefropatia diabetica , Sindromul insulinic autoimun cu hipoglicemie Neuropatia diabetica
Atac ischemic tranzitor
© Copyright 2022 NewsMed - Toate drepturile rezervate.