Bioflu Junior sirop – prospect

1.Denumirea, compoziţia şi clasa de medicamente din care face parte Bioflu Junior sirop

Bioflu Junior sirop este un medicament folosit pentru tratamentul simptomatic al congestiei nazale, tusei neproductive şi febrei asociate tulburărilor tractului respirator. Bioflu Junior sirop se găsește sub formă de lichid siropos şi limpede. Are culoarea portocalie şi gustul dulce-amărui.

Bioflu Junior sirop are în compoziţie:

  • 3 substanţe active:

Paracetamol

Clorhidrat de pseudoefedrină

Bromhidrat de dextrometorfan anhidru

  • Alte componente:

– polietilenglicol 400

– glycerol

– povidonă K30

– zahăr

– benzoat de sodiu

– acid citric monohidrat

– citrat de sodiu dihidrat

– acesulfam de potasiu

– aromă de portocale

– aromă de cireşe

– galben amurg FCF (E 110)

– apă purificată.

2.Indicaţii şi contraindicaţii Bioflu Junior sirop

Bioflu Junior sirop se utilizează în tratamentul simptomatic al congestiei nazale, tusei neproductive şi febrei asociate afecţiunilor tractului respirator (de exemplu în: sinuzită, rinită, faringită, bronşită etc).

Este indicat pentru copiii cu vârsta între 6 şi 12 ani.

Medicamentul este contraindicat dacă copilul dumneavoastră:

– este alergic la paracetamol, clorhidrat de pseudoefedrină, bromhidrat de dextrometorfan anhidru, maleat de clorfeniramină sau la oricare dintre celelalte componente ale Bioflu Junior sirop;

– are hipertensiune arterială severă sau hipertensiunea nu este bine controlată prin tratament;

– are tulburări de ritm cardiac;

– a avut în antecedente un accident vascular cerebral;

– are astm bronşic, tuşeşte şi expectorează;

– are insuficienţă respiratorie;

– are insuficienţă hepatică;

– are insuficienţă renală severă;

– este diabetic;

– are hipertiroidie;

– are glaucom cu unghi închis;

– are sau a avut epilepsie sau convulsii;

– are obstrucţie piloro-duodenală;

– are deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenază;

Aveţi mare grijă când administraţi Bioflu Junior sirop

Bioflu Junior sirop calmează tusea uscată (neproductivă).

În cazul în care copilul dumneavoastră tuşeşte cu expectoraţie sau tusea acestuia nu se ameliorează după 5 zile de tratament, vă rugăm să vă prezentaţi la medic pentru reevaluare.

Bioflu Junior sirop conţine pseudofedrină şi de aceea este necesară utilizarea cu prudenţă a acestui medicament la persoanele care suferă de hipertensiune uşoară sau moderată.

Administrarea trebuie făcută cu precauţie în cazul pacienţilor trataţi simultan cu antidepresive triciclice, unii inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei şi medicamente cu efecte supresoare asupra activităţii sistemului nervos central.

3. Reacții adverse şi supradozaj cu Bioflu Junior sirop

> Cele mai frecvente reacţii adverse sunt:

– ameţeli, stare de confuzie;

– anxietate, nelinişte;

– palpitaţii, accelerarea ritmului bătăilor inimii (tahicardie);

– tremor;

– somnolenţă;

– greaţă, vărsături;

– creşterea sau scăderea tensiunii arteriale.

> Mai puţin frecvente sunt:

– diaree, dureri la nivelul abdomenului;

– imposibilitatea de eliminare a urinii din vezica urinară totală sau parţială (retenţie urinară);

– respiraţie dificilă;

– dureri de cap.

> Rare:

– erupţii trecătoare pe piele;

– sensibilitate mare faţă de acţiunea radiaţiilor luminoase şi ultraviolete (fotosensibilizare);

– afectarea rinichilor.

> Foarte rare:

-modificări ale numărului de celule în sânge: scăderea plachetelor din sânge (trombocitopenie), scăderea celulelor albe din sânge (leucopenie, neutropenie) care poate deveni severă (agranulocitoză) sau scăderea celulelor roşii, albe şi plachetelor din sânge prin diminuarea formării la nivelul măduvei hematogene sau prin distrugere periferică excesivă (pancitopenie).

Vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă aveţi una dintre aceste reacţii sau dacă observaţi alte reacţii adverse nemenţionate mai sus.

Supradozaj:

Dacă un copil a luat din greşeală mai mult decât trebuie Bioflu Junior sirop, adresaţi-vă de urgenţă medicului sau celui mai apropiat spital!

Pentru a evita supradozajul, nu se va asocia cu alte medicamente care conţin paracetamol!

În caz de supradozaj, pot apărea următoarele manifestări clinice: tremor, nelinişte, insomnie, ritm rapid al bătăilor inimii, creşterea sau scăderea marcată a tensiunii arteriale, paloare, dilatarea pupilelor, imposibilitatea de a urina, dureri abdominale. Iar, dacă dozele sunt foarte mari se poate ajunge la afectări severe ale ficatului, rinichilor sau altor organe.

4. Interacţiuni cu alte medicamente şi atenționări speciale

Înaintea administrării Bioflu Junior sirop, este necesar să vă informaţi medicul sau farmacistul cu privire la orice medicament pe care îl luaţi/ l-aţi luat şi dacă aveţi alte afecţiuni.

Interacţiuni medicamentoase:

–  depresoare ale activității sistemului nervos central, cum sunt antidepresive sedative, antihistaminice H1 sedative, clonidina şi compuşi înrudiţi, neuroleptice, anxiolitice şi hipnotice (altele decât benzodiazepinele) duc la intensificarea efectului deprimant nervos central.

–  medicamentele inductoare enzimatice şi cele hepatotoxice cresc riscul afectării hepatice al dozelor mari sau tratamentului prelungit cu paracetamol.

–  metoclopramida şi domperidona cresc absorbţia paracetamolului;

–  colestiramina scade absorbţia paracetamolului, dacă se administrează în prima oră de la ingestia de paracetamol.

–  tratamentul de lungă durată cu barbiturice sau primidona reduce efectul paracetamolului.

–  doze zilnice mai mari de 2000 mg paracetamol, pe perioade mai lungi de o săptămână accentuează efectul anticoagulantelor cumarinice;

–  salicilaţii sau antiinflamatoare nesteroidiene pe termen lung şi la doze mari în asociere cu paracetamol cresc riscul afectării renale

–  diflunisalul măreşte cu 50% concentraţia plasmatică a paracetamolului şi creşte astfel riscul hepatotoxicităţii acestuia.

–  datorită pseudoefedrinei, Bioflu Junior sirop poate creşte efectele simpatomimeticelor, de exemplu decongestionante;

–  clorhidratul de pseudoefedrină poate suprima parţial acţiunea hipotensivă a medicamentelor care interferează cu acţiunea simpatomimetică: guanetidina, metildopa, blocante α si β-adrenergice;

–  pseudoefedrina poate creşte riscul de apariţie a tulburărilor de ritm la pacienţii care primesc glicozide digitalice, chinidină sau antidepresive triciclice;

–  administrarea concomitentă a Bioflu Junior sirop cu antidepresive triciclice poate induce hipertensiune arterială, aritmie şi tahicardie sau poate amplifica manifestările activităţii anticolinergice (pericol de apariţie a ocluziilor intestinale, retenţie urinară, glaucom). Dacă este necesară utilizarea acestei asocieri de medicamente, se recomandă reducerea dozei de antidepresive şi monitorizarea atentă a stării clinice a pacientului.

–  fluoxetina împreună cu Bioflu Junior sirop pot duce la intensificarea reacţiilor adverse ale dextrometorfanului (ameteli, hiperreactivitate) şi/sau a manifestărilor potenţiale ale toxicitătii (greaţă, vomă, înceţoşarea vederii, halucinaţii vizuale şi auditive);

–  alcoolul etilic potenţează efectul sedativ al antitusivelor centrale; în timpul tratamentului cu dextrometorfan se recomandă evitarea medicamentelor care conţin alcool etilic.

Laborator – analize:

– valori fals scăzute ale glicemiei;

– creştere falsă a valorilor serice ale acidului uric;

– creşterile timpului de protrombină şi ale valorilor serice ale bilirubinei, lactatdehidrogenazei şi transaminazelor serice evidențiază afectarea toxică hepatică şi apar în special la doze mai mari de 8 g pe zi sau administrarea pe termen lung a unor doze de paracetamol mai mari de 3-5 g pe zi.

ATENŢIONĂRI SPECIALE

Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje

Copiii trebuie supravegheaţi pe durata tratamentului cu Bioflu Junior sirop dacă merg cu bicicleta, rolele sau desfăşoară alte activităţi care necesită atenţie deosebită.

Câteva precizării privind unele componenetele ale Bioflu Junior sirop

Bioflu Junior sirop conţine galben amurg FCF (E 110) care poate provoca reacţii alergice.

Atenție la pacienţii cu funcţie renală diminuată sau la cei care urmează o dietă cu restricţie de potasiu deoarece acest medicament conţine potasiu 0,0497 mmol/5 ml.

Acest medicament conţine si sodiu 0,12 mmol/5 ml. Acest lucru trebuie avut în vedere la pacienţii ce urmează o dietă cu restricţie de sodiu.

Este de evitat administrarea Bioflu Junior sirop la persoanele cu intoleranţă la unele categorii de glucide, deoarece medicamentul conţine zahăr 1,75 g/5 ml.

Utilizarea Bioflu Junior sirop cu alimente şi băuturi

Este de evitat consumul de ceai negru şi băuturi energizante.

5. Doze şi mod de administrare

Bioflu Junior sirop este indicat copiilor cu vârsta între 6 şi 12 ani.

Doza recomandată este de 10ml la fiecare 6 ore.

În caz că simptomele nu se remit după administrarea de doze uzuale, nu se măreste doza, ci este recomandată o reevaluare a situaţiei clinice!

Nu trebuie depășită doza totală de 40ml/24 h!

A nu se folosi mai mult de 5 zile fără recomandarea medicului!

Nu daţi copilului dumneavoastră o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Copilul dumneavoastră trebuie să ia următoarea doză de Bioflu Junior sirop la ora la care era programată.

6. Alte informaţii

-A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor!

-A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

-Nu utilizaţi medicamentul după data de expirare înscrisă pe ambalaj!

 

Adauga comentariu

Apasa aici pentru a adauga comentariu

Suntem pe social media

Like us!