Distribuie Articolul

1) Compoziţie Bilobil

Bilobil capsule conţine ca şi substanţă activă: Ginkgo Biloba.

Celelalte componente ale Bilobil sunt: lactoza monohidrat (conţinutul capsulei), amidon de porumb, talc, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu. Capsula: dioxid de titan (E 171), indigotina (E 132), azorubina (E 122), oxid roşu de fer (E 172), oxid negru de fer (E 172), gelatină.

2) Indicaţii Bilobil capsule

Acest medicament se prezintă sub formă de capsule şi face parte din clasa Psihoanalepticelor. Acestea sunt substanţe utilizate contra demenţei. Afecţiunile în care se utilizează Bilobil sunt cele precum: insuficienţă cerebrovasculară şi deficit cognitiv patologic al pacienţilor în vârstă. De asemenea, se utilizează şi în boala arterială periferică ocluzivă.

Ca şi acţiune terapeutică, Bilobil se foloseşte pentru îmbunătăţirea circulaţiei sangvine şi a efectului său relaxant.

La nivelul vaselor sangvine mici, Bilobil are rol în mărirea elasticităţii şi relaxarea lor, făcând astfel ca circulaţia sângelui să fie una mai eficientă. Substanţele active din extractul uscat al frunzelor de Ginkgo Biloba creşte toleranţa ţesuturilor nervoase la ischemie. Combinaţia de substanţe active stimulează vasodilataţia, fluidizează circulaţia sangvină, crescând circulaţia periferică. De asemenea, Bilobil neutralizează radicalii liberi, ceea ce duce la creşterea activităţii neuroprotective.

3) Utilizarea Bilobil

Bilobil se utilizează în tratamentul următoarelor afecţiuni: tulburări de origine vasculară ce afectează acuitatea vizuală şi câmpul vizual. Se utilizează şi în sindromul Raynaud, acrocianoză, sindrom postflebitic, hipoacuzie, tinitus, vertij, deficit patologic cognitiv la pacienţii în vârstă. În acelaşi timp, este recomandat şi pentru sindromul de demenţă datorat demenţei degenerative primare, demenţă vasculară. Câteva studii medicale au arătat îmbunătăţiri în funcţionarea cognitivă la pacienţii vârstnici cu demenţă.

4) Reacţii adverse

Bilobil poate determina reacţii adverse , dar acestea nu apar la toate persoanele. În mod foarte rar pot apărea tulburări gastro-intestinale, dureri de cap , reacţii de hipersensibilitate cutanată, contracţii musculare şi crampe musculare. Acest medicament nu este un antihipertensiv şi nu poate înlocui sau evita tratamentul hipertensiunii arteriale prin medicamente specifice.

Este foarte important de ştiut să nu utilizaţi Bilobil în următoarele condiţii: dacă sunteţi hipersensibil la Ginkgo Biloba sau oricare din componentele medicamentului, dacă aveţi un istoric de convulsii. În cazul în care apare orice reacţie alergică este necesară întreruperea utilizării medicamentului. 

De asemenea, nu este recomandată utilizarea înaintea oricărei intervenţii chirurgicale, datorită faptului că pot apărea hemoragii intracraniene la pacienţii cu factori de risc. În ceea ce priveşte sarcina şi alăptarea , nu se cunosc reacţii adverse posibile ale extractului de Ginkgo Biloba asupra mamei sau fătului. Totuşi, nu este recomandată utilizarea acestui medicament fără consultarea unui medic.

Reacţii adverse care apar foarte rar sunt următoarele: tulburări ale sistemului imunitar, tulburări ale sistemului nervos. Pot apărea şi tulburări musculo-scheletice sau tulburări ale ţesutului conjunctiv.

5) Interacţiuni cu alte medicamente

Este foarte impotant să menţionaţi medicului sau farmacistului orice medicament pe care l-aţi utilizat recent sau pe care îl utilizaţi în prezent, inclusiv cele eliberate fără prescripţie medicală. Bilobil nu este recomandat în cazul în care faceţi tratament regulat cu Aspirină (acid acetilsalicilic) , antiagregante plachetare sau orice alte anticoagulante. Utilizarea în acelaşi timp poate creşte riscul de sângerare. De asemenea, Bilobil nu trebuie utilizat împreună cu un antiepileptic, deoarece poate scădea pragul convulsivant , crescând , astfel, riscul de convulsii. Tot odată, deoarece conţine lactoză, nu îl utilizaţi în cazul în care aveţi intoleranţă. În acelaşi timp, colorantul azorubină ( E 122 ) poate provoca reacţii alergice. 

6) Mod de administrare

Bilobil se administrează pe cale orală cu ajutorul unui pahar de apă. Administrarea se va face după masă. Doza zilnică pentru adulţi este de o capsulă de Bilobil de 3 ori pe zi. Copii sub vârsta de 12 ani nu trebuie să utilizeze acest medicament, deoarece nu există indicaţie pentru acest tratament. În cazul în care aţi uitat să luaţi o doză de Bilobil, luaţi doza recomandată imediat cum v-aţi amintit. Nu luaţi o doză dublă, deoarece pot apărea simptome gastro-intestinale, incapacitate de concentrare şi cefalee. Tratamentul  trebuie continuat pentru cel puţin 12 săptămâni. Primele rezultate se pot observa după aproximativ 4 săptămâni de tratament.

7) Proprietăţi farmaceutice

Extractul de Ginkgo Biloba are ca şi efect relaxarea pereţilor vasculari , îmbunătăţind microcirculaţia şi motricitatea vaselor mari. De asemenea, datorită reglării metabolismului , Bilobil protejează celulele şi ţesuturile asupra alterărilor produse de lipsa de oxigen. Tot odată, stabilizează membrana hematiilor şi leucocitelor, încetinind agregarea plachetară ( coagularea sângelui ). În acest mod, creşte nivelul de oxigen al ţesuturilor. Acest medicament are şi acţiune antioxidantă, având rol în combaterea efectului oxidativ al radicalilor liberi din organism.

În cazul oricărei reacţii adverse posibile, adresaţi-vă medicului, farmacistului sau asistentului medical ! 

Adaugă un comentariu