Distribuie Articolul

1) Denumire și compoziție

Bicatlon 50 mg conține ca și substanța activă: bicalutamida.  Celelalte componente sunt următoarele: lactoză monohidrat, povidonă, amidonglicolat de sodiu şi stearat de magneziu.

Acest medicament face parte din clasa medicamentelor anti-androgene, adică acționează împotriva hormonilor androgeni ( hormonii masculini ).  Bicatlon este utilizat pentru a trata cancerul de prostată, în castrarea chirurgicală, sau pur și simplu pentru reducerea nivelului de hormoni androgeni din organism.

2) Indicații Bicatlon 50 mg

Înainte de utilizarea acestui medicament este necesar să respectați toate regulile scrise în prospect. În funcție de situație, doctorul dumneavoastră vă poate schimba doza. Nu luați Bicatlon 50 mg în doze mai mari sau mai mici, mai mult decât perioada recomandată de către medic.

Bicatlon se administrează o dată pe zi, dmineața sau seara. Se poate lua medicamentul și pe stomacul gol, însă încercați să luați doza recomandată la aceeași oră , în fiecare zi. Bicatlon se poate administra în cancerul de prostată împreună cu un al medicament numit LHRH, care împiedică testiculele să producă hormonul masculin numit: testosteron. Acest tratament trebuie început simultan și în combinație, la recomandarea și instrucțiunile medicului. Nu opriți administrarea medicamentului în afara recomandării medicului. În perioada tratamentului sunt necesare analizele de sânge.

3) Contraindicații ale utilizării Bicatlon 50 mg

Acest medicament nu trebuie să fie utilizat de către femei , inclusiv cele însărcinate sau care alăptează , ori de către copii.  Este de menționat faptul că utilizarea Bicatlon 50 mg poate da stări de amețeli sau somnolență. Dacă aveți astfel de stări este indicat să nu conduceți vehicule sau să folosiți anumite utilaje. De asemenea, acest medicament conţine lactoză, de aceea , dacă aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să consultați medicul sau farmacistul înainte de a lua acest medicament.

În acelaşi timp, nu utilizați Bicatlon dacă luați în prezent următoarele medicamente: terfenadină, astemizol (pentru febra fânului sau alergii) sau cisapridă (pentru tulburări de stomac).  Este, tot odată, foarte important să informați medicul sau farmacistul dacă luați medicamente precum: ketoconazol, cimetidină, blocante ale canalelor de calciu, ciclosporină sau wafarină ( sau oricare medicament similar ).

Se impune monitorizarea periodică a funcţiei hepatice pentru detectarea posibilelor modificări hepatice. Este normal ca majoritatea modificărilor să apară în primele 6 luni ale utilizării Bicatlon.  Acest medicament conţine lactoză. Astfel pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoza, deficit de lactază sau cu sindrom de malabsorbţie de glucoză-galactoză, nu trebuie să utilizeze acest medicament.

Tot odată, nu există experienţă clinică privind utilizarea bicalutamidei la persoanele cu insuficienţă renală severă. Totuşi,  bicalutamida trebuie utilizată cu precauţie la aceşti pacienţi.

4) Reacții adverse la Bicatlon 50 mg

Reacțiile adverse pot apărea frecvent sau doar la câteva dintre persoanele care utilizează acest medicament.

Prezentați-vă la spital de urgență în cazul următoarelor reacții adverse ale utilizării Bicatlon 50 mg: urticarie, dificultăți ale respirației (respirație șuierătoare),  umflarea feței, a buzelor, a limbii sau gâtului, prezența sângelui în urină și dureri abdominale.

Prezentați-vă pentru consultație în cazul în care aveți următoarele dintre reacțiile adverse: dureri ale pieptului și umflăturile acestuia, dureri abdominale persistente, febră, frisoane, dureri în piept, tuse uscată, anemie ( manifestată prin piele palidă), probleme ale ficatului, greață, pierdere a apetitului. De asemenea, cereți ajutorul cadrelor medicale specializate și în cazul în care prezentați: urină închisă la culoare, icter , glicemie crescută, vedere încețoșată, pierderea greutății.

Reacțiile adverse comune sunt: bufeuri, dureri în spate, pelvis sau stomac, umflarea mâinilor sau picioarelor. De asemenea pot apărea şi creșterea diurezei nocturne, stare de slăbiciune și amețeală, greață, diaree sau constipație. Pot fi sesizate și următoarele : reducerea apetitului sexual, imposibilitatea de a obține o erecție (impotență), mâncărime a pielii, hirutism, peladă, flatulență, chiar și depresie.

5)  Dozaj și mod de administrare ale Bicatlon 50 mg

Bicatlon se administrează într-o tabletă de 50 de mg o dată pe zi, dimineața sau seara, de preferabil la aceeași oră. Înghiţiţi comprimatul întreg cu un pahar de apă. Aceste comprimate se pot lua şi înainte de masă , după masă, chiar şi fără consum de alimente (deşi nu este recomandat).

6)  Supradozaj cu Bicatlon 50 mg

Nu au fost raportate cazuri de supradozaj cu Bicatlon 50 mg la oameni și nu există vreun antidot specific în cazul supradozajului. Tratamentul trebuie să fie simptomatic.
Se recomandă tratament de susținere normal, cu monitorizarea frecventă a semnelor vitale principale.

7) Interacţiuni cu alte medicamente

Se recomandă atenţie sporită la prescrierea bicalutamidei în asociere cu alte medicamente, care pot inhiba oxidarea medicamentelor. De asemenea, este contraindicată utilizarea concomitentă a terfenadinei, astemizolului şi cisapridei.

Se recomandă atenţie la administrarea în asociere a bicalutamidei cu medicamente ca ciclosporina şi blocantele canalelor de calciu.

În caz de orice reacţie adversă, adresaţi-vă medicului , farmacistului sau asistentului medical !

Adaugă un comentariu