Distribuie Articolul

Denumire, compozitie si clasa de medicamente din care face parte

Benzoatul de benzil  face parte din clasa de medicamente Antiparazitare, Insecticide, apartinand subclasei Ectoparaziticide, inclusiv scabicide. Substanta activa este benzoatul de benzil (Benzylum Benzoicum). In lista excipientilor se regasesc si un agent de emulsionare, un sapun de rufe solid si apa purificata.

Indicatii si contraindicatii

Benzoatul de benzil este responsabil de distrugerea diferitelor tipuri de acarieni, inclusiv a parazitilor care provoaca mancarimi. Prezinta activitate si impotriva paduchilor de toate tipurile. Contribuie la moartea larvelor si a parazitilor adulti, insa nu are niciun efect asupra oualor. Acarienii mor in aproximativ 7-32 de minute dupa administrarea solutiei externe, iar paduchii dupa 2-5 ore.

Benzoatul de benzil se recomanda in tratamentul scabiei, fiind potrivit pentru leziunile fara suprainfectie sau pentru leziunile eczematoase.

Se poate folosi si pentru tratamentul pediculozei. Acest medicament este absorbit de catre paduchi, pe care ii distruge actionand pe sistemul lor nervos.

Alte indicatii sunt reprezentate de: rozacee, demodecie, pitiriazis versicolor, seboree.

Acest produs nu este indicat persoanelor ce dezvolta hipersensibilitate la substanta activa sau la excipienti. De asemenea, nu se va administra copiilor sub varsta de 3 ani. Este contraindicata aplicarea pe inflamatii pustuloase sau in timpul sarcinii si alaptarii.

Reactii adverse si supradozajul

La fel ca si toate medicamentele Benzoatul de benzil poate cauza reactii adverse. Acestea nu sunt intalnite la toti pacientii carora le este administrat.

Urmatoarele reactii adverse sunt rare (pot afecta 1 din 100 de oameni):

  • arsuri sau mancarimi locale
  • in mod exceptional pot sa apara eruptii cutanate mai extinse

In cazul in care acestea apar, tratamentul trebuie intrerupt si zona trebuie spalata cat mai repede cu apa calda si sapun.

La unii pacienti pot sa apara si alte reactii adverse. Consultati-va cu mediul dumneavoastra daca observati orice reactie neobisnuita.

Supradozajul apare de obicei in urma ingestiei accidentale a produsului. Tratamentul in acest caz este reprezentat de spalaturi gastrice insotite de tratament de sustinere. In caz de supradozaj pot sa apara urmatoarele simptome:

  • la nivelul tegumentelor pot sa apara flictene, cruste, mancarimi, inrosirea la locul aplicarii solutieiEste contraindicata utilizarea acestui medicament la femeile gravide.
  • dificultatea de a urina, oligurie
  • miscari involuntare, semne de hiperexcitabilitate si chiar convulsii care necesita asistenta medicala de urgenta
  • pierderea brusca a constientei

Interactiuni si atentionari speciale 

Nu se cunosc interactiuni cu alte produse medicamentoase.

Benzoatul de benzil nu poate fi folosit pe mucoase sau la nivelul tegumentelor cu rani deschise.

Pentru a preveni transmiterea infectiei altor persoane, este recomandat sa se urmeze anumite norme de sanatate. Acestea includ urmatoarele:

Pentru pediculoza:

  • dezinfectia sau spalarea pieptenului, periilor de par, ondulatoarelor sau a altor produse care au intrat in contact cu parul cu apa fierbinte (65 °C) imediat dupa utilizarea lor
  • spalarea in apa foarte fierbinte a tuturor hainelor purtate recent sau a prosoapelor si asternuturilor de pat. Se recomanda uscarea lor in uscatoare cu aer fierbinte pentru cel putin 20 de minute. Articolele care nu pot fi spalate sau curatate chimic trebuie calcate cu talpa unui fier incins sau puse in uscatoare cu aer fierbinte.
  • jucariile de plus sau alte articole care nu se pot spala trebuie sigilate in pungi de plastic pentru 2 saptamani sau tinute in frigider in pungi de plastic pentru 12-24 de ore
  • covoarele, pernele, saltelele, scaunele de masina si mobilierul trebuie aspirate pentru a inlatura orice fire de par cu paduci care ar fi putut sa cada

Pentru scabie:

  • toate hainele recent purtate, pijamalele, lenjeria de corp, asternuturile de pat si prosoapele trebuie spalate in apa foarte fierbinte sau curatate chimic

Doze si mod de administrare Benzoat de benzil

Acest produs este proiectat pentru uz extern, local.

Pentru adulti se folosesc concentratii de 20%, iar pentru copii 10%.

Scabie si pitiriazis versicolor: Se imbiba un tampon din bumbac cu emulsie si se freaca pielea. Se va aplica o data pe zi timp de 3 zile. Se indeparteaza prin spalare cu apa calda si sapun la 24 de ore dupa fiecare administrare.

Rozacee si demodecie: Se aplica pe pielea curata intr-un strat subtire de 3-5 ori pe zi. Durata tratamentului se stabileste individual, in functie de raspnsul la tratament.

Seboree: Se aplica in strat subtire la nivelul scalpului. Se spala dupa 30-40 de minute. Procedura se repeta de 2-3 ori pe saptamana.

Pediculoza: Se aplica la nivelul scalpului cu ajutorul unui tampon din bumbac sau a unui tifon, frecand usor parul si pielea. Se acopera cu un prosop, iar dupa 30 de minute se clateste cu jet de apa calda. Se evita contactul substantei cu pielea fetei.

Pentru copiii sub 5 ani, solutia se utilizează sub formă diluata, in raport 1:1.

In general, solutia se aplica seara pentru a ramane cat mai mult timp pe tegument. Inainte de aplicare, pielea trebuie spalata cu apa si sapun si uscata cu un prosop moale. Se aplica imediat pe suprafata corpului, evitand zona fetei. Produsul trebuie sa patrunda bine in tegument, in special la maini.

Este important ca tratamentul sa fie aplicat simultan pacientilor cu scabie din acelasi colectiv, iar dupa utilizarea solutiei sa fie folosita lenjerie curata, deparazitata in prealabil prin fierbere sau autoclavare.

 

Alte informatii despre Benzoatul de benzil

Utilizarea Benzoatului de benzil in sarcina: Este contraindicata utilizarea acestui medicament la femeile gravide.

Utilizarea Benzoatului de benzil la femeile care alapteaza: Este contraindicata utilizarea acestui medicament la femeile care alapteaza.

Benzoatul de benzil nu influenteaza capacitatea persoanelor de a conduce autovehicule sau de a folosi utilaje.

Adaugă un comentariu