Distribuie Articolul

Denumire, compozitie si clasa de medicamente din care face parte Benzoat de benzil MK cremă

Benzoat de benzil MK cremă face parte din clasa de medicamente Antiparazitare, Insecticide, apartinand subclasei Ectoparaziticide, inclusiv scabicide. Substanta activa este benzoatul de benzil (Benzylum Benzoicum). In lista excipientilor se regasesc si propilenglicol, alcool cetostearilic, parafină lichidă, polisorbat 80, p-hidroxibenzoat de metil (E 218), p-hidroxibenzoat de n-propil (E 216), apă purificată si etanol 96%.

Indicatii si contraindicatii Benzoat de benzil MK cremă

Benzoat de benzil MK cremă se recomanda in tratamentul scabiei, fiind potrivit pentru leziunile fara suprainfectie sau pentru leziunile eczematoase.

Se poate folosi si pentru tratamentul pediculozei. Acest medicament este absorbit de catre paduchi, pe care ii distruge actionand pe sistemul lor nervos.

Aceasta crema NU este indicata persoanelor ce dezvolta hipersensibilitate la substanta activa sau la excipienti. De asemenea, NU se va administra copiilor sub varsta de 2 ani.

Reactii adverse si supradozajul cu Benzoat de benzil MK cremă

La fel ca si toate medicamentele Benzoat de benzil MK poate cauza reactii adverse. Acestea nu sunt intalnite la toti pacientii carora le este administrat.

Urmatoarele reactii adverse sunt rare (pot afecta 1 din 100 de oameni):

  • arsuri sau mancarimi locale
  • in mod exceptional pot sa apara eruptii cutanate mai extinse

In cazul in care acestea apar, tratamentul trebuie intrerupt si zona trebuie spalata cat mai repede cu apa calda si sapun.

La unii pacienti pot sa apara si alte reactii adverse. Consultati-va cu mediul dumneavoastra daca observati orice reactie neobisnuita.

Supradozajul apare de obicei in urma ingestiei accidentale a produsului. Tratamentul in acest caz este reprezentat de spalaturi gastrice insotite de tratament de sustinere. In caz de supradozaj pot sa apara urmatoarele simptome:

  • la nivelul tegumentelor pot sa apara flictene, cruste, mancarimi, inrosirea tegumentului la locul aplicarii cremei
  • dificultatea de a urina, oligurie
  • miscari involuntare, semne de hiperexcitabilitate si chiar convulsii care necesita asistenta medicala de urgenta
  • pierderea brusca a constientei

Interactiuni si atentionari speciale 

Nu se cunosc interactiuni cu alte produse medicamentoase.

Benzoat de benzil MK crema nu poate fi folosit pe mucoase sau la nivelul tegumentelor cu rani deschise.

Pentru a preveni transmiterea infectiei altor persoane, este recomandat sa se urmeze anumite norme de sanatate. Acestea includ urmatoarele:

Pentru pediculoza:

  • dezinfectia sau spalarea pieptenului, periilor de par, ondulatoarelor sau a altor produse care au intrat in contact cu parul cu apa fierbinte (65 °C) imediat dupa utilizarea lor
  • spalarea in apa foarte fierbinte a tuturor hainelor purtate recent sau a prosoapelor si asternuturilor de pat. Se recomanda uscarea lor in uscatoare cu aer fierbinte pentru cel putin 20 de minute. Articolele care nu pot fi spalate sau curatate chimic trebuie calcate cu talpa unui fier incins sau puse in uscatoare cu aer fierbinte.
  • jucariile de plus sau alte articole care nu se pot spala trebuie sigilate in pungi de plastic pentru 2 saptamani sau tinute in frigider in pungi de plastic pentru 12-24 de ore
  • covoarele, pernele, saltelele, scaunele de masina si mobilierul trebuie aspirate pentru a inlatura orice fire de par cu paduchi care ar fi putut sa cada

Pentru scabie:

  • toate hainele recent purtate, pijamalele, lenjeria de corp, asternuturile de pat si prosoapele trebuie spalate in apa foarte fierbinte sau curatate chimic

Doze si mod de administrare Benzoat de benzil MK cremă

Adulti: crema se aplica 2 zile la rand. Se indeparteaza prin spalare cu apa calda si sapun la 24 de ore dupa administrare.

Copii cu varsta peste 2 ani sau femei gravide: se aplica o singura data si se indeparteaza prin spalare cu apa calda si sapun dupa 12 ore. In cazul copiilor, mainile trebuie acoperite cu pansament pentru a evita ingestia substantei.

Pruritul care poate sa persiste pana la 2 saptamani după aplicatii nu justifica reluarea tratamentului.
In cazul leziunilor infectate sau eczematoase trebuie efectuat intai tratamentul afectiunilor supraadaugate.

In general, crema se aplica seara pentru a ramane cat mai mult timp pe tegument. Inainte de aplicare, pielea trebuie spalata cu apa si sapun si uscata cu un prosop moale. Se aplica imediat pe suprafata corpului, evitand zona fetei. Produsul trebuie sa patrunda bine in tegument, in special la maini.

Este important ca tratamentul sa fie aplicat simultan pacientilor cu scabie din acelasi colectiv, iar dupa utilizarea cremei sa fie folosita lenjerie curata, deparazitata in prealabil prin fierbere sau autoclavare.

Alte informatii despre Benzoat de benzil

Utilizarea Benzoat de benzil MK in sarcina: Dozele trebuie reduse la femeile gravide. Crema se va aplica o singura data si se va indeparta prin spalare cu apa calda si sapun dupa 12 ore. Se recomanda utilizarea acestei creme pe suprafete cat mai mici de tegument.

Utilizarea Benzoat de benzil MK la femeile care alapteaza: In timpul alaptarii, se recomanda utilizarea acestei creme pe suprafete cat mai mici de tegument si pentru o perioada cat mai scurta de timp. Trebuie luat in considerare atat beneficiul adus de medicament asupra mamei cat si cel al alaptarii pentru sugar.

Benzoat de benzil MK nu influenteaza capacitatea persoanelor de a conduce autovehicule sau de a folosi utilaje.

Adaugă un comentariu