Distribuie Articolul

Denumire, compozitie si clasa de medicamente din care face parte Becloforte inhaler

Becloforte inhaler este un medicament utilizat in bolile obstructive ale cailor respiratorii, facand parte din clasa medicamentelor antihistaminice inhalante. Substanta activa este dipropionatul de beclometazona, un corticosteroid administrat pe cale inhalatorie. Ceea ce diferentiaza corticosteroizii administrati pe aceasta cale de corticoizii care actioneaza sistemic este riscul minim de a dezvolta reactii adverse chiar si in supradozare. Pe lista excipientilor se regasesc trioleatul de sorbitan, triclorofluorometanul si diclorofluorometanul.

Becloforte vine sub forma unei solutii presurizate inhalatorii.

Indicatii si contraindicatii Becloforte inhaler

Becloforte este folosit pentru a preveni simptomele astmului bronsic la pacientii care necesita tratament de fond. Indicatia principala este obstrucia respiratorie cronica, tratamentul profilactic al astmului bronsic persistent. Steroizii sunt folositi in tratamentul astmului deoarece au actiune antiinflamatorie, adica limiteaza iritatia si umflaera peretilor cailor respiratorii mici din plamani si amelioreaza problemele de respiratie. Steroizii sunt de asemenea folositi si pentru a preveni atacurile (crizele) de astm.

Se foloseste in

  • astm bronsic cu valori ale fluxului expirator maxim (PEF) mai mari de 80%, cu o variabilitate mai mica de 20%, care necesita medicatie antiastmatica intermitenta bronhodilatatoare simptomatica mai mult decat ocazional
  • astm bronsic cu valori ale PEF intre 60 si 80%, cu o variabilitate de 20-30% care necesita medicatie regulata antiastmatica
  • astm bronsic instabil sau agravat cu alt tratament profilactic sau numai cu bronhodilatator
  • astm bronsic sever cu valori ale PEF sub 60%, cu variabilitate mai mare de 30%

Becloforte este contraindicat in urmatoarele situatii:

  • pacienti cu tuberculoza pulmonara, micoze ale aparatului respirator, crize usoare sau medii de astm care raspund la alt tratament, infectii bronsice
  • pacienti cu ulcer gastro-duodenal, hemoragii digestive superioare
  • pacienti imunodeprimati
  • gravide in primele trei luni de sarcina

Reactii adverse si supradozajul cu Becloforte inhaler

La fel ca si toate medicamentele Becloforte poate cauza reactii adverse, dar acestea nu sunt intalnite la toti pacientii carora le este administrat. Pentru a reduce reactiile adverse, doctorul ar trebui sa va prescrie cea mai mica doza posibila pentru controlul astmului bronsic.

Ar trebui sa opriti utilizarea inhalatorului si sa va adresati imediat medicului daca apare una din urmatoarele simptome: reactii alergice severe care pot aparea dintr-o data, cum ar fi umflarea fetei sau a gatului, dificultati de respiratie, wheezing, inrosirea pielii, mancarime

Alte reactii adverse:

Foarte comune (apar la mai mult de 1 din 10 pacienti):
  • infectii fungice ale mucoasei bucale si faringiene
Comune (pot afecta pana la 1 din 10 oameni):
  • inflamarea gatului si a limbii
  • raguseala

Perierea dintilor si clatirea gurii sau gargara cu apa imediat dupa administrarea fiearei doze pot preveni aceste reactii adverse. Utilizarea unui dispozitiv de distantare poate sa fie de asemenea folositor. Daca aceste reactii adverse apar, adresati-va medicului dar nu opriti tratamentul decat daca vi se spune acest lucru.

Rare (pot afecta pana la 1 din 100 oameni):
  • reactii alergice ce includ mancarimea si inrosirea pielii, eczeme, urticarie
Foarte rare (pot afecta mai putin de 1 din 10000 de oameni):
  • anxietate, tulburari de somn, schimbari de comportament ce includ hiperreactivitate si iritabilitate (mai ales la copii)
  • steroidul inhalat poate afecta productia fiziolofica de steroizi in corp. Acest lucru este mai probabil sa se intample daca sunt folosite doze mari de medicament pentru perioade lungi de timp. S-ar putea sa fie necesar sa utilizati alti steroizi pe parcursul perioadelor de stress, boala sau interventii chirurgicale.
  • copiii si adolescentii crest mai lent decat ceilalti, mai ales daca primesc acest tratament pentru perioade lungi de timp. Inaltimea lor ar trebui monitorizata in mod regular de catre medic.
  • sindromul Cushing (crestere in greutate preponderent in zona trunchiului si a fetei, transpiratie excesiva si subtierea pielii).
  • subtierea oaselor
  • cataracta, glaucom

Supradozarea rezultata in urma administrarii dozelor mari de dipropionat de beclometazona intr-o perioada scurta de timp conduce la un singur simptom care este inhibarea temporara a axului hipofizo-adrenal. Aceasta situatie nu necesita masuri de urgenta.

– supradozarea acuta: supresia temporara a functiei adrenale. Nu necesita instituirea unui tratament de urgenta deoarece functia adrenala se reia in cateva zile. Poate fi verificata prin masuratori plasmatice ale cortizolului.

supradozarea cronica:  functia adrenala trebuie monitorizata si tratamentul cu corticosteroizi sistemici ar putea fi necesar. Dupa stabilizare, tratamentul trebuie continuat cu un corticosteroid inhalator.

Interactiuni si atentionari speciale 

Pana in prezent nu exista date in literatura stiintifica despre posibilele interactiuni dintre Becloforte si alte medicamente.

In cazul pacientilor carora le este administrat si un alt tratament sistemic cu glucocorticoizi se impune o monitorizare speciala a tratamentuli cu Becloforte. Aceasta se datoreaza atrofiei renale.

Tratamentul cu preparate de beclometazona administrate inhalator trebuie inceput intr-o faza stabila a bolii. In prima saptamana, acesta va fi administrat concomitent cu doza de intretinere a preparatului glucocorticoid oral. Treptat, doza orala va fi redusa (nu mai des de o data pe saptamana) pana la intrerupere.  In general, tratamentul inhalator este reinceput inainte ca functia adrenala sa fie complet refacuta, de obicei pe parcursul unei luni de zile. Totusi, este necesara si o doza de intretinere a terapiei cu glucocorticoizi sistemici in situatii de stress, traume, infectii severe, interventii chirurgicale.

Trecerea de la terapia sistemica la terapia topica (locala) poate sa dezvaluie simptome de alergie, cum ar fi eczeme sau febra de fan. In cazul in care acestea apar se recomanta folosirea antihistaminicelor.

Oprirea tratamentului. Tratamentul cu Becloforte nu trebuie itrerupt brusc la pacientii cu astm bronsic, datorita posibilelor exacerbari ce pot aparea. Dozele ar trebui scazute treptat, sub indrumarea medicului. Intreruperea tratamentului poate fi asociata cu o decompensare sistemica si de aceea ar trebui sa fie monitorizata de catre medic.

Doze si mod de administrare Becloforte inhaler

Becloforte inhaler este un aerosol conditionat in doze care elibereaza cate 250 mcg dipropionat de beclometazona per priza. Se administreaza printr-o piesa bucala, cu ajutorul unui dispozitiv special.

Copii: Becloforte inhaler nu este recomandat la copii. Pacientii trebuie avizati asupra naturii profilactice a terapiei cu dipropionat de beclometazona si de faptul ca tratamentul trebuie administrat regulat, chiar si cand sunt asimptomatici.

Doze uzuale:

  • la adulti si la copiii peste 12 ani: 2 prize (500 mcg) de 2 ori pe zi sau o priza (250 mcg) de 4 ori pe zi. Dozele pot fi crescute pana la 2 prize de 3 sau 4 ori pe zi, in functie de necesitati si de raspunsul terapeutic.
  • la copiii peste 4 ani: administrarea acestui preparat la copiii mici se va face tinand cont de reactiile adverse. Se va administra cate 0 priza de 2 ori pe zi.

Dispozitivul trebuie folosit in mod adecvat dupa cum urmeaza a fi prezentat pentru a asigura patrunderea aerosolilor in plamani. Se inlatura capacul ce protejeaza partea care vine in contact cu gura. Asigurati-va ca suprafata este curata si nu contine scame sau alte mizerii. Dispozitivul se tine vertical, fiind sustinut cu degetul mare sub partea care va veni in contact cu gura. Se scutura usor dispozitivul de cateva ori. Apoi se realizeaza o expiratie completa si se prinde dispozitivul intre buze. Se inspira incet si profund si in acelasi timp se apasa pentru eliberarea medicamentului. Este important sa nu va grabiti pe parcursul acestor etape. Exersati in oglinda inspiratia de cateva ori inainte de prima administrare. Daca observati ca ca iese spray pe langa dispozitiv sau pe partile laterale ale gurii, pasii trebuie repetati. Dupa ce indepartati dispozitivul din gura, trebuie sa va tineti respiratia pentru cel putin 10 secunde, apoi sa expirati lent.
Daca aveti nevoie de mai mult de 1 puff, asteptati cel putin un minut si apoi reluati pasii de mai sus.

Copii mai mici trebuie indrumati de un adult in legatura cu modul in care se va realiza respiratia si cu declansarea dispozitivului.

Persoanele cu mainile slabite sau copii care au dificultati in a folosi dispozitivul si nu il pot folosi cu o singura mana pot folosi ambele maini.
Este recomandat sa testati declansarea dispozitivelor pentru aerosoli inainte de prima utilizare sau daca acesta nu a mai fost folosit de mult timp.
Nu este recomandat sa depasiti dozele de administrare.
Nu opriti tratamentul cu Becloforte chiar daca va simtiti mai bine. Opriti tratamentul doar la recomandarea medicului.

Dispozitivul ar trebui curatat cel putin o data pe saptamana pentru a nu se bloca, cu apa calduta. Nu folositi apa fierbinte.

Alte informatii despre Becloforte inhaler

Becloforte in sarcina: Preparatede de beclometazona pot fi administrate gravidelor insa doar daca beneficiile asupra mamei depasesc potentialele riscuri asupra fatului si doar la recomandarea medicului. Nu exista date in literatura stiintifica ce confirma siguranta utilizarii acestui medicament in timpul sarcinii. Studiile pe animale au relevat dereglari in dezvoltarea intrauterina a fatului (palatoschizis) la administrarea dozelor mari de glucocorticoizi pe cale sistemica. Administrati topic inhalator, glucocorticoizii nu produc efecte secundare sistemice. Totusi, de-a lungul timpului, acest medicament nu a determinat raportarea de reactii adverse pe scara larga.

Becloforte la femeile care alapteaza: Nu exista date care sa confirme excretia acestui medicament in laptele matern. Este putin probabil ca acesta sa patrunda in lapte chiar si la concentratii ridicate. Totusi, trebuie evaluat din nou daca beneficiile asupra mamei depasesc potentialele riscuri asupra fatului.

Becloforte nu are efect asupra capacitatii persoanelor de a conduce masini si de a manevra utilaje.

Adaugă un comentariu