Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

duminică, iulie 03, 2022

Bartoneloza – boala transmisă de zgârietura de pisică

NewsMed
NewsMed

24 Jul 2018

eye-glyph Vizualizări: 1942

Distribuie Articolul

1. Ce este bartoneloza ?

Bartoneloza reprezintă o infecție ce este declanșată de un tip de bacterii prezente în saliva pisicii. Denumirea bacteriei este ”bartonella henselae”. Această boală poate fi transmisă de la pisică către om. Felinele contactează bartoneloza în urma înțepăturilor de purici, aceștia având rol de vector al transmiterii germenilor către pisici.

Bartonella henselae este un bacil de dimensiuni mici, gram negative, aerob și cu o creștere lentă. Această boală poate fi produsă și de către alte bacterii din genul Bartonella, bacterii precum: bacilliformis, quitania, elizabethae, vinsonii, sau bacterii din genul Afipia felis.

Această boală a fost identificată în toată lumea, dar incidența pe plan internațional nu este încă cunoscută. Totuși, incidența în America a fost de 6-9 cazuri la 100.000 de locuitori. De asemenea, incidența bolii poate fi mai mare în zonele cu temperaturi ridicate și umiditate ridicată. Această infecție se întâlnește mai frecvent la copii, caz în care, în urma statisticilor, 50% dintre pacienți au vârsta sub 18 ani.

2. Brtolenoza transmisă de zgârietura de pisică ?

Omul poate contacta această boală în urma mușcăturii sau zgârieturii unei pisici.  Mușcătura sau zgârietura pisicii pot determina transmiterea bacteriilor din salivă către om. O altă modalitate de transmitere poate fi chiar și simpla mângâiere a pisicii, blana acesteia conținând bacterii. Prin atingerea sau frecare ochilor după mângâierea unei pisici, bartoneloza se poate transmite către om. Aceasta nu este o boală severă pentru persoanele cu un sistem imunitar dezvoltat, însă poate fi o problemă pentru cei cu sistem imunitar slăbit. De asemenea, boala poate avea efect negativ asupra celor care urmează tratamente de chimioterapie, pentru cei care suferă de diabet sau de sindromul imunodeficienței dobândite (SIDA).

3. Care sunt simptomele bartonelozei ?

În cazul unei mușcături sau zgârieturi de pisică, primul semn este apariția unei infecții sau a unei răni în zona afectată. Acest semn va persista între 3 și 10 zile, iar perioada de vindecare poate fi una lungă. Un simptom caracteristic bartonelozei este inflamația ganglionilor limfatici (adenopatia)  sau a unor glande aflate proximal de zona care a fost mușcată sau zgâriată de către pisică.
Adenopatia (inflamația ganglionilor limfatici) poate fi localizată în următoarele zone: la nivelul axilei, la nivel cervical, submandibular, preauricular (zona urechii), epitrohlear (proeminență osoasă situată pe partea internă a cotului), femural sau inghinal. De asemenea, este important de știut că poate apărea și febra, caz în care temperatura corpului va fi în jur de 38  de grade celsius.

O clasificare a simptomelor ,care pot apărea în cazul mușcăturii sau zgârieturii de pisică, sunt următoarele:

 Simptome comune
 • înroșirea sau inflamarea zonei afectate,
 • dureri de cap (cefalee),
 • senzație de amețeală (vertij),
 • dureri musculare,
 • inflamarea ganglionilor.
Simptome mai puțin comune
 • pierderea apetitului (inapetență),
 • pierderea în greutate,
 • dificultăți la înghițire (disfagie).
Simptome rare
 • dureri de spate,
 • bufeuri,
 • dureri abdominale,
 • dureri articulare,
 • erupții cutanate,
 • febră prelungită.
Ce este de făcut în aceste situații ?

Este extrem de important să consultați medicul dumneavoastră de familie dacă observați că leziunea provocată de zgârietura sau mușcătura pisicii nu se vindecă după o perioadă destul de lungă de timp. Tot odată, adresați-vă medicului dumneavoastră dacă, în jurul zgârieturii sau mușcăturii, apare o zonă roșie care continuă să se agraveze, după 2 sau mai mult de 2 zile de la incident.

Prezentați-vă medicului dacă febra durează mai multe zile de la momentul în care ați fost mușcat sau zgâriat de pisică, dacă nodulii limfatici devin dureroși, dacă simțiți dureri osoase, dureri articulare, sau o stare generală alterată, care durează mai multe de 2 sau 3 săptămâni.

4.  Care sunt complicațiile bartonelozei ?

Este posibilă apariția unor complicații ale bartonelozei, însă acestea sunt foarte rare. Principalele complicații ale bartonelozei sunt următoarele:

 • Encefalopatia – este o afecțiune a creierului și poate apărea atunci când bacteria este răspândită în creier. În unele cazuri, această complicație poate provoca leziuni ale creierului sau chiar moartea.
 • Neuroretinita – aceasta reprezintă o inflamație a nervului optic și a retinei, care va conduce către o vedere încețoșată. Inflamația poate apărea atunci când bacteria ajunge în aceste zone. Văzul se poate îmbunătăți atunci când bacteria va fi eliminată.
 • Osteomielita – reprezintă o infecție bacteriană a oaselor, care poate determina afectarea oaselor. În unele cazuri această complicație poate fi atât de gravă încât este necesară amputarea unui membru.
 • Sindromul oculoglandular Parinaud – este cea mai frecventa complicație oftalmologică. Aceasta este caracterizată de conjunctivita granulomatoasă unilaterală (conjunctiva inflamată),  acompaniată de limfadenita regională , cel mai frecvent preauricular. Această complicație rezultă atunci când bacteria bartonella henselae ajunge în contact cu ochiul sau în urma traseului acesteia prin sânge. În general, sindromul răspunde la tratamentul cu antibiotic. În cazuri rare poate fi necesară și operația pentru a elimina țesutul infectat al ochiului.

5. Care sunt investigațiile medicale în cazul bartonelozei ?

Medicul vă va întreba dacă ați fost mușcat sau zgâriat de către o pisică. De asemenea, va examina zona afectată și va palpa zona ganglionilor inflamați.

Principalele investigații medicale cu privire la această boală includ: examenele hematologice, pentru a depista prezența bacteriei ”bartonella henselae în sânge” , analize serologice, analiza lichidului cerebrospinal, sau chiar electroencefalograma.  De obicei, examenul este unul de excludere.

6. Care este tratamentul bartonelozei ?

În cele mai multe cazuri, această afecțiune se va trata cu ajutorul medicamentelor antipiretice, analgezice sau antiinflamatorii. De asemenea, se va recomanda utilizarea de comprese cu apă caldă pe zona ganglionilor inflamați pentru a reduce disconfortul resimțit.

Tot odată, pot exista cazuri în care este necesar drenajul, dacă ganglionul devine mare și dureros. Administrarea antibioticelor poate fi și ea necesară în cazul în care infecția a ajuns la nivelul oaselor sau la nivelul ficatului.

Pacienții trebuie să se prezinte la medic într-un interval de 2 până la 6 luni pentru confirmarea vindecării.

7.  Care este metoda de profilaxie a bartonelozei ?

Pentru prevenirea acestei boli este recomandată evitarea contactului cu pisicile. Totuși, această regulă nu se poate aplica în cazul persoanelor care dețin pisici, de aceea trebuie evitat să provocați pisica în a vă mușca sau zgâria.

O altă modalitate de prevenire este spălarea mâinilor după un contact cu blana pisicii. Tot odată, este indicat să deparazitați pisica.

Potrivit studiilor, pisicile nu sunt contagioase, ci doar transmit această infecție, mai ales pisicile tinere. De aceea, pisicile nu vor fi afectate și nu necesită tratament. Dacă, însă, bănuiți că pisica dumneavoastră ar putea avea simptomele specifice acestei boli, adresați-vă medicului veterinar.

 

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!