Distribuie Articolul

Ce este Azyter?

Azyter este o soluție care conține azitromicină. Aceasta este un antibiotic care aparține clasei macrolidelor.

Denumirea comercială a medicamentului este: Azyter 15 mg/g picături oftalmice, soluție în recipient unidoză.

Soluția de Azyter este un lichid limpede, incolor până la galben deschis, uleios.

Pentru ce este indicat Azyter?

Azyter 15 mg/g picături oftalmice, soluție este recomandat pentru tratamentul curativ topic împotriva bacteriilor ce determină conjunctivita. Astfel, Azyter este indicat pentru:

·         Conjunctivita bacteriană purulentă, la copii cu vârsta cuprinsă între 0 și 17 ani și la adulți;

·         Conjuctivita trahomatoasă, provocată de Chlamydia trachomatis la copii (între 0 și 17 ani) și la adulți.

Când este contraindicată administrarea Azyter?

Administrarea soluției de Azyter este contraindicată în caz de hipersensibilitate la:

·         Azitromicină;

·         La orice alte macrolide;

·         La oricare dintre excipienți (trigliceride cu lanț mediu).

Atenționări și precauții speciale pentru utilizarea Azyter

Picăturile oftalmice de Azyter nu trebuie injectate sau înghițite. De asemenea, acestea nu trebuie utilizate pentru injectare peri- sau intraoculară. În cazul în care apar reacții alergice, tratamentul trebuie întrerupt.

Pacientul trebuie să înțeleagă că nu este necesar să continue instilarea picăturilor oftalmice la sfârșitul celei de-a treia zi de tratament. Chiar dacă rămân semne reziduale de conjunctivită bacteriană, pacientul trebuie să știe că ameliorarea simptomatică apare în circa trei zile. În cazul în care nu există semne de ameliorare după trei zile, trebuie reevaluat diagnosticul.

Nu trebuie purtate lentile de contact de către pacienții cu conjunctivită bacteriană.

În situația nou-născuților și a sugarilor cu vârsta sub 3 luni, conjunctivita poate fi însoțită de infecții sistemice cauzate de Chlamydia trachomatis. Dacă există suspiciuni este necesar tratamentul sistemic.

Interacțiuni cu alte medicamente ale Azyter

Din cauza absenței concentrațiilor plasmatice detectabile de azitromicină pe parcursul administrării Azyter prin instilații oculare, niciuna dintre interacțiunile cu alte medicamente (descrise în cazul administrării azitromicinei pe cale orală) nu este prevăzută în această situație.

Dacă se administrează concomitent cu alt medicament sub formă de picături oftalmice, soluție, trebuie respectat un interval de 15 minute între instilarea celor 2 soluții. Azyter se administează la urmă.

Administrarea Azyter influențează sarcina, fertilitatea și alăptarea?

Expunerea sistemică la azitromicină este neglijabilă și, de aceea, nu sunt anticipate efecte asupra sarcinii. Astfel, Azyter se poate folosi în timpul sarcinii.

Totodată, având în vedere doza și disponibilitatea sistemică scăzute ale Azyter, cantitățile care ajung la nou-născut sunt neglijabile. Prin urmare, alăptarea este posibilă în timpul tratamentului.

Revenind la faptul că expunerea sistemică la azitromicină este neglijabilă, nu sunt anticipate efecte asupra fertilității.

Ce efecte pot să apară asupra capacității de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje?

Nu s-au realizat studii cu privire la efectele asupra capacității de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

În urma instilării este posibilă apariția vederii încețoșate temporar. Dacă apare acest lucru, se recomandă ca pacientul să evite conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor până la restabilirea vederii normale.

Ce reacții adverse pot să apară în urma administrării Azyter?

În urma studiilor s-au raportat următoarele reacții adverse la Azyter:

·         Tulburări ale sistemului imunitar: edem angioneurotic, hipersensibilitate.

·         Tulburări oculare: disconfort ocular ( senzație de înțepătură sau de arsură, prurit) după instilare, vedere încețoșată, senzație de ochi lipicioși, senzație de corp străin în ochi după instilare, conjunctivită, conjunctivită alergică, edeme palpebrale, eczemă la nivelul pleoapelor, alergie oculară, hiperemie conjunctivală, hipersecreție lacrimală după instilare, eritem la nivelul pleoapelor.

Ce se întâmplă în caz de supradozaj cu Azyter?

Volumul total de azitromicină din ambalajul unidoză este prea mic pentru a determina apariția reacțiilor adverse în urma supradozajului. Acest risc de efecte adverse este, de asemenea, mic în cazul administrării eronate pe cale intravenoasă sau orală.

Doze și mod de administrare- Azyter

Doza recomandată pentru:

·         Adulți este: o picătură de soluție se instilează în fornixul conjunctival, de două ori pe zi, dimineața și seara, pe parcursul a trei zile. Nu este nevoie de prelungirea terapiei mai mult de trei zile. Pentru a obține rezultatele scontate este importantă respectarea regimului de dozaj.

·         Pacienți vârstnici: nu este necesară ajustarea dozei.

·         Copii și adolescenți: nu este nevoie de ajustarea dozei.

Modul de administrare al soluției oftalmice, Azyter:

·         Se recomandă ca pacientul să se spele bine pe mâini înainte și după instilație.

·         Pacientul trebuie să evite atingerea ochiului sau pleoapelor cu vârful picurătorului din ambalajul unidoză.

·         Se recomandă ca după utilizare să se elimine recipientul unidoză și să nu fie păstrat pentru utilizare ulterioară.

Adaugă un comentariu