Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Atrofia de nerv optic se referă la moartea celulelor ganglionare din retină, ce alcătuiesc fibrele nervului optic, rezultând într-o imagine pală a nervului optic. Atrofia de nerv optic este ultimul stadiu, care poate proveni dintr-o multitudine de cauze ale leziunii nervului optic, oriunde între retină și nucleul geniculat lateral. De vreme ce nervul optic transmite informațiile de la retină, la creier, atrofia de nerv optic se asociază cu pierderea vederii.
Atrofia de nerv optic este totuși impropriu zis, pentru că atrofie implică nefolosirea și prin urmare involuția , astfel leziunea de nerv optic se poate defini mai bine ca o neuropatie.
Nervul optic se găsește în centrul retinei și se poate vedea sub forma unei arii roz, circulare-ovale , care măsoară între 1.5 și 2mm în diametru, denumită pata oarbă. Nervul optic conține mai mult de 1 milion de axoni, care conectează retina, de lobul occipital(partea din creier unde se formează imginile), ca un fir de cablu. Axonii nervului optic, sunt mielinizați și o data lezați, nu se pot regenera.
De asta, prevenția primară prin care se îndepărtează procesul patologic ce cauzeză leziunea, este obiectivul principal pentru a preveni pierderea de axoni și de mielină.
Orice cauză care poate compromite funcția celulelor ganglionare pot cauza în timp atrofie de nerv optic.
Cauzele pentru atrofia de nerv optic includ:
-Compresive- secondare papiloedemului, tumorilor, creșteri osoase, afecțiuni tiroidiene (boala Graves), presiunii crescute intraoculare etc
-Vasculare- diabet, arterită
-Inflamatorii- sarcoidoză, lupus, demielinizare
-Infecțioase- virale(Herpes), bacteriale(TB), fungice
-Toxice și nutriționale- metanolul, carențe de vitamine, medicamente precum etambutol, amiodaronă
-Metabolic- diabet zaharat
-Neoplastic- Limfom, leucemie, tumori, gliom
-Genetic- Atrofie optică autozomal dominantă, atrofia optică Leber
-Neuropatie optică datorită radiațiilor
-Neuropatie optică traumatică
Factorii de risc provin dintr-o gamă largă precum: presiune crescută introculară (glaucom), ischemie, compresia dată de tumori, inflamații, infecții, etc.
Atrofia de nerv optic este un semn, și de obicei este notată prin paloarea nervului. Deoarece fibrele nervului optic sunt subțiate sau absente, marginea discului optic apare bine conturată, iar discul este palid, șters, probabil reflectând absența vaselor de sânge.
Principalul simptom este pierderea vederii. Primul semnal de alarmă este scăderea acuității vizuale, care progresează spre pierderea totală a vederii. Alte simptome, sunt datorită procesului primar ce a dus la atrofia discului optic.
Scăderea acuității vizuale este manifestată printr-o vedere încețoșată, care nu se corectează cu ochelari. Alte simptome comune includ fotofobia, caracterizată prin sensibilitatea la lumină și pierderea periferică a vederii “vedere în tunel” sau centrală. O persoană cu o acuitate vizuală scăzută, va avea dificultăți în recunoașterea fețelor și expresiilor faciale. Pierderea periferică sau centrală a vederii va duce la dificultăți de a prelua informații vizuale din mediul înconjurător. Persoana este predispusă să se lovească mai des fiindu-i dificil să meargă fără a intra în lucrurile din mediul înconjurător.
Nervul optic este calea de transmitere a informației de la retină la creier, astfel că o leziune a sa, va rezulta în pierderea vederii. O leziune ușoară, poate să nu afecteze acuitatea vederii, dar poate duce la pierderea percepției contrastului sau culorilor. O leziune severă poate să ducă de la cecitate legală la percepția niciunei lumini. Leziunea doar a unei părți a nervului optic, duce la pierderea vederii in câmpul vizual corespunzător. Uneori, dacă cauza patologică este îndepărtată înainte de a avea loc apoptoza, se poate observa o imbunătățire a acuității vizuale.
Diagnosticul complet se realizează pe baza imaginii nervului optic, teste de funcție vizuală(câmp vizual, contrast, culoare, acuitate vizuală), identificarea factorul patologic și excluderea altor cauze pentru pierderea vederii( de exemplu, afecțiuni ale retinei).
Istoricul afecțiunii este foarte important, deoarece doctorul are nevoie să știe de când s-a ajuns în acel punct al bolii. Pentru un diagnostic corect, este de importanță majoră cunoașterea istoricului medical, medicamentele administrate, cât timp este de când a avut loc pierderea vederii și alte simptome asociate.
Se realizează un examen complet al ochiului, incluzând câmpul vizual, perceperea culorii și a contrastului, presiunea intraoculară, evaluarea prezenței afecțiunilor pupilei, nistagmusului, poziția capului, și fundul de ochi.
Câteodată, cauza pierderii vederii este dificil de diferențiat între o neuropatie optică și o afecțiune a retinei. Electrofiziologia(electroretinograma) sau tomografia oftalmologică poate fi de ajutor în evaluarea grosimii nervului optic.
Pentru pacienții cu patologie inexplicabilă, ar trebui să fie luate în considerare următoarele: evaluarea pupilelor, RMN, CT cu contrast ( verificarea sinusurilor și a oaselor), tensiunea arterială și sistemul cardiovascular (carotide, etc), nivelul glucozei.
Proceduri diagnostice:
-Testarea câmpului vizual
-Pentru localizarea locației leziunii
-Tomografie oftalmologică
-Pentru evaluarea grosimii retinei și a nervului optic
-Electroretinograma pentru excluderea afecțiunilor retiniene
-RMN, CT, pentru imagini ale creierului.
În prezent, nu exista niciun tratament pentru atrofia de nerv optic. O dată ce fibrele nervoase din nervul optic sunt distruse, acestea nu se mai recuperează și pierderea vederii devine definitivă. De aceea, cel mai bun tratament pentru atrofia de nerv optic este un diagnostic din timp, când nervul nu este afectat total, pentru că dacă, cauza este găsită și tratată la timp se pot preveni leziunile ulterioare. De aceea, când apar primele simptome de afectare a vederii, nu ezitați să mergeți la doctor în cel mai scurt timp. Timpul vă poate salva vederea.
Cataracta , Conjunctivita , Dezlipirea de retina Keratoconus
Cataracta , Conjunctivita , Dezlipirea de retina Glaucom
© Copyright 2023 NewsMed - Toate drepturile rezervate.