Distribuie Articolul

1. Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte Atrican

Atrican 250 mg se comercializează sub formă de capsule moi gastrorezistente. O capsulă moale gastrorezistentă de Atrican conţine tenonitrozol 250 mg. Tenonitrozolul face parte din clasa medicamentelor antiparazitare. Ca și excipienți, Atrican conține:

  • Ulei de arahide, rafinat

  • Ulei de soia parţial hidrogenat

  • Lecitină din soia

  • Gelatină

  • Soluţie de sorbitol şi sorbitani

  • Dioxid de titan

  • Oxid galben de fer

  • Glicerol

2. Indicații și contraindicații Atrican

Acest medicament este indicat a fi administrat ca tratament în cazul tricomoniazei uro-genitale.

Atrican nu este recomandat pacienților cunoscuți cu hipersensibilitate la tenonitrozol sau la oricare dintre excipienţii produsului. De asemenea, nu este indicată administrarea la pacienții ce prezintă insuficienţă hepatică sau alergie la ulei de arahide sau soia.

3. Reacții adverse și supradozajul cu Atrican

S-au raportat rar:

– uşoare tulburări digestive: greaţă, senzaţie de plenitudine gastrică, inapetenţă;

– colorarea în galben a lentilelor de contact.

Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin intermediul sistemului naţional de raportare.

Supradozaj

Nu s-au raportat cazuri de supradozaj în cazul administrării Atrican.

4. Atenționări speciale și interacțiuni cu alte substanțe Atrican

Se recomandă monitorizarea formulei leucocitare în cazul existenţei în antecedente de tulburări hematologice şi tratamente repetate. Nu se recomandă utilizarea lentilelor de contact pe durata tratamentului. Tratarea simultană a partenerului este indispensabilă pentru o eficienta completă.

Se recomandă evitarea consumului de etanol în timpul tratamentului.

Sarcina și alăptarea

Studiile efectuate la animale nu au pus în evidenţă nici un fel de efecte teratogene. Întrucât nu a fost observat nici un efect teratogen asupra animalelor, nu se aşteaptă nici un efect malformant la om. Pe parcursul studiilor efectuate s-a observat că substanţele responsabile de efecte teratogene la om au efecte teratogene şi la animale. Nu există informaţii relevante referitoare la nici un potenţial efect malformant sau fetotoxic al acestui medicament atunci când este administrat în timpul sarcinii.

Cu toate acestea, Atrican 250 contine printre excipienții săi ftalați cu efect perturbator endocrin, în cantități mai mari decât pragul admis. De aceea, nu se recomandă utilizarea Atrican 250 în timpul sarcinii. Este preferabil să se utilizeze dacă este posibil un alt medicament cu mai multe studii relevante privind administrarea in timpul sarcinii.

Tenonitrozolul se excretă în lapte. Prin urmare nu se recomandă utilizarea medicamentului pe perioada alăptării.

5. Doze și mod de administrare Atrican

Atrican este destinat administrării doar la adulți. Doza recomandată este de o capsulă moale gastrorezistentă Atrican dimineața și seara, în timpul meselor, timp de 4 zile. Este foarte important să se trateze simultan şi partenerul, indiferent dacă prezintă sau nu semne clinice.

6. Alte informații Atrican

Acest medicament nu influențează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Perioada de valabilitate este de 3 ani.

A se păstra la temperaturi sub 30 de grade Celsius.

A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate.

 

 

Adaugă un comentariu