Distribuie Articolul

Ce este AT 10?

AT 10 este denumirea comerciala a dihidrotahisterolului, un analog sintetic al vitaminei D. Compusul activ din AT 10 actioneaza asemanator vitaminei D, dar este absorbit si eliminat mai rapid, putand fi mai usor controlat terapeutic. AT 10 este comercializat sub forma de solutie uleioasa, cu administrare sub forma de picaturi pentru uz intern.

Indicații și contraindicații

AT 10 este utilizat in tratamentul tetaniei (spasm muscular), acute sau cronice cauzata de hipocalcemia din hipoparatiroidism. Rolul sau este acela de a creste rata de absorbtie si utilizare a calciului.

Contraindicatii absolute

AT 10 nu trebuie utilizat daca prezentati una din urmatoarele conditii:

Sunteti alergic la arahide sau soia. Uleiul de arahide este excipientul din AT 10. De asemenea, s-a constat o asocierea intre alergia la arahide si alergia la soia. Daca stiti sa prezentati alergie la arahide sau soia, atentionanti medicul pentru a va prescrie un alt tratament.

  • Ati manifestat reactii alergice la dihidrotahisterol in trecut.
  • Prezentati  hipercalcemie.
  • Prezentati Hipervitaminoza D.
  • Va aflati in perioada de alaptare.

Atentionari

Daca suferiti de sarcoidoza ati putea prezenta o sensibilitate crescuta la dihidrotahisterol. Anuntati medicul curant in privinta acestei afectiuni pentru a adopta conduita terapeutica adecvata.

Tratamentul prelungit si necontrolat cu AT 10 duce la aparitia hipercalcemiei, care se poate complica cu nefrocalcinoza.

Trebuie sa efectuati determinarea calciului seric atat la inceputul tratamentului, cat si pe parcurs, periodic. Monitorizare atenta necesita si fosfatul seric, magneziul si fosfataza alcalina.

Reactii adverse

Ca in cazul oricarui medicament, ati putea observa o serie de reactii adverse. Acestea pot fi prezente in orice combinatie. Nu toti pacientii manifesta aceleasi reactii adverse, unii putand sa nu prezinte deloc.

Cel mai frecvent, efectele nedorite apar pe seama cresterii nivelului calciului seric.

Daca apar urmatoarele manifestari pe parcursul tratamentului cu AT 10 anuntati medical curant. Reactii frecvente sunt:

  • Pierderea apetitului
  • Slabiciunea
  • Greata
  • Diareea
  • Pierderea in greutate
  • Senzatia accentuata de sete
  • Poliuria
  • Transpiratiile abundente
  • Durerile de cap
  • Ametelile

Cum arata supradoza cu AT 10?

In caz de supradozare al medicamentului, calciul se va realiza depozite in diverse tesuturi. Efectele cele mai severe se vor obersa in cadrul depozitelor arteriale, cu aparitia hipertensiunii arteriale, si renale, cu aparitia insuficientei renale. O alta modificare frecvent intalnita este hipercolesterolemia.

Simptomele vor fi de asemenea datorate acumularii in exces a calciului. Primele manifestari ale hipercalcemiei sunt pierderea apetitului, senzatia de oboseala si greata.

In cazul unei supradozari cronice, simptomele raspund la incetarea tratamentului, repaus la pat, aport lichidian crescut si utilizarea laxativelor.

In cazurile acute se ia in considerare eliminarea medicamentului prin emeza sau spalaturi gastrice.

Nivelul calciului seric este utilizat in determinarea conduitei terapeutice in caz de supradoza.

Cum interactioneaza dihidrotestosteronul cu alte medicamente?

O serie de medicamente pot interactiona cu analogii vitaminei D. Este indicat sa va anuntati medical care v-a prescris tratamentul cu dihidrotestosteron in privinta oricaror alte medicamente pe care le utilizati, pentru a stabili daca este nevoie de o adaptare a dozei terapeutice.

Terapia tiroidiana de substitutie poate creste clearance-ul dihidrotahisterolului. Colestiramina ii poate afecta absorbtia. Diureticele tiazidice pot creste raspunsul calciului, inducand hipercalcemie. Barbituriele, anticonvulsivantele, rifampicina si izoniazida pot scadea eficacitatea dihidrotestosteronului.

Hipercalcemia indusa de dozele excessive de AT 10 poate potenta efectul toxic al glicozidelor cardiac.

Cum interactioneaza AT 10 cu abilitatile de a conduce si opera masinarii?

AT 10 nu a fost demonstrat a afecta activitatile de a conduce sau de a opera masinarii.

Care este modalitatea de administrare a AT 10?

AT 10 se administreaza oral, cu ajutorul pipetei care intra in alcatuirea recipientului.

Doza de administrare va fi recomandata de medic in functie de rezultatele analizelor fiecarui pacient. Cel mai probabil veti incepe prin a lua o doza zilnica de 3-5 ml in primele 3 zile. Doza urmeaza sa fie ajustata in functie de nivelul calciului seric. Doza poate sa varieze intre 1-7 ml pe saptamana. Vi se poate recomanda o administrare zilnica, sau alternativa in anumite zile ale saptamanii.

Daca ati uitat sa va administrati o doza, luati AT 10 cat de curand va amintiti. Luati urmatoarea doza la ora obisnuita. Daca va apropiati de urmatoarea doza, renuntati la administrarea primei doze. Nu dublati doza pentru a compensa o administrare pierduta.

Nu opriti tratamentul daca nu v-a indicat medical curant. Chiar daca starea dumneavoastra s-a ameliorat, medicatia ar putea fi in continuare necesara.

Cum influenteaza AT 10 o posibila sarcina?

In cazul in care sunteti sau urmeaza sa ramaneti insarcinata, anuntati-va medical pentru a decide daca AT 10 este un tratament potrivit pentru dumneavoastra. dihidrotestosteron poate induce hipercalcemia nou-nascutului, asadar beneficiile tratamentului trebuie sa depaseasca cu mult posibilele riscuri.

AT 10 se elimina prin secretia lactata, iar alaptarea poate induce hipercalcemia sugarului. Este contraindicate alaptarea pe perioada tratamentului cu dihidrotestosteron.

Adaugă un comentariu