Astmul bronșic la copii tratament
Astmul bronșic la copii este o boală inflamatorie cronică a căilor aeriene, caracterizată prin obstrucția reversibilă a fluxului de aer.

Astmul bronşic la copii -simptome și tratament

Astmul bronșic la copii este o boală inflamatorie cronică a căilor aeriene, caracterizată prin obstrucția reversibilă a fluxului de aer. Trebuie menționat că această patologie se află în topul afecțiunilor cronice la copii, în Statele Unite ale Americii unul din 10 copii fiind afectat de aceasta boală.  Inflamația căilor aeriene conduce la apariția bronhospasmului recurent sau persistent și a reactivității bronșice.

La copiii cu astm bronșic, plămânii și căile aeriene se inflamează rapid atunci când aceștia sunt expuși la polen, poluanți atmosferici sau la răceli obișnuite. Această condiție este foarte importantă și trebuie tratată cu grijă, deoarece simptomele de astm pot să interfere cu activitatea de zi cu zi a copilului, cu abilitatea lui de a merge la școală, de a se juca, de a face sport sau de a dormi corespunzător. De asemenea, un astm bronșic netratat poate să ducă la apariția unor crize foarte periculoase.

Deși astmul bronșic la copii nu este o boală diferită față de cea a adulților, copiii sunt puși în fața unor provocări diferite. Astmul bronșic este una din principalele cauze de prezentare a copiilor la camera de gardă, de spitalizare, fiind în același timp și una din cauzele majore ale absențelor școlare. Din păcate, astmul bronșic este o boală cronică, simptomele putând să persiste întreaga viață. Totuși, cu ajutorul unui tratament corespunzător, copiii cu astm bronșic pot duce o viață normală, simptomele putând fi ținute sub control.

Astmul bronşic la copii – Semne și simptome

Nu toți copiii prezintă aceleași semne și simptome de astm bronșic, ele putând să varieze de la un episod la altul chiar la același copil. Printre semnele și simptomele de astm la copii se numără:

 • accese de tuse frecvente, ce pot să aibă loc în timp ce se joacă, noaptea, în timp ce râd sau plâng
 • tuse cronică (acesta poate fi singurul simptom), de obicei tusea nu este productiva și apare în general pe timpul nopții, spre dimineață sau poate fi asociată cu efortul fizic
 • mai puțină energie în timp ce se joacă sau pauze frecvente pentru a-şi regla respiraţia
 • respirație rapidă (intermitent)
 • dureri în piept sau senzație de constrângere a pieptului
 • sunete asemănătoare unui fluierat în timpul expirului, acest fenomen purtând numele de wheezing
 • pierderea respirației
 • oboseală, slăbiciune
 • dureri de cap frecvente
 • pierderea apetitului
 • cearcăne.

Acestea sunt doar unele din simptomele de astm ce pot să apară la copii. Medicul dumneavoastră va evalua de asemenea alte boli ce ar putea să complice respirația copilului dumneavoastră. Mulți pediatrii preferă să folosească termenul de bronșiolită sau de boală reactivă a căilor aeriene atunci când descriu episoadele de wheezing cu tuse sau dispnee la sugari sau la copiii mici, deși aceste boli răspund și ele la medicamentația antiastmatică. Testele necesare pentru a diagnostica astmul bronșic la copil ar putea să nu fie precise până la cinci ani.

Astmul bronşic la copii – Factori de risc

La copiii sub 5 ani, cel mai frecvent factor declanşator al simptomelor de astm este reprezentat de virozele respiratorii

Există numeroși factori de risc implicați în apariția astmului bronșic în copilărie:

 • fenomene alergice precul: rinita alergică, febra fânului sau eczemele alergice
 • istoric familial de astm bronșic sau alergii
 • infecții respiratorii repetate
 • greutate mică la naștere
 • expunerea la fumul de țigară (înainte sau după naștere)
 • rasa neagră.

Astmul bronșic la copii – Tratament

Astmul bronșic la copii poate fi diagnosticat pe baza istoricului medical, a simptomelor și a unui examen clinic. Trebuie să știți că frecvent atunci când vă duceți copilul la doctor, simptomele pot să dispară până în momentul în care medicul evaluează copilul. Din acest motiv trebuie să aveți în vedere că părinții reprezintă cheia ce ajută medicul să înțeleagă semne și simptomele de astm bronșic ale copilului.

Istoricul medical și descrierea simptomelor de astm bronșic

Medicul va fi interesant de existența oricărui istoric de tulburări respiratorii ale copilului, precum și de istoricul familial de astm bronșic, alergii, eczeme sau boală pulmonară cronică. Părinții trebuie să știe că este foarte important ca ei să descrie în detaliu simptomele copilului, enunțând și felul în care apar, contextul și frecvența lor.

Examenul fizic în caz de astm bronșic

În general, examenul fizic la copii cu astm bronșic este normal, cu excepția crizelor de astm. În timpul examenului fizic medicul va asculta inima și plămânii copilului căutând în același timp și semne de alergii, inspectând ochii și nasul.

Investigaţii utile pentru diagnosticul astmului bronşic

Unii medici pot recomanda efectuarea unei radiografii pulmonare. Aceasta are și rolul de a exclude alte boli ce pot da o simptomatologie asemănătoare cu a astmului bronșic.

Copiii de peste 6 ani pot beneficia de pe urma efectuării unei spirometrii. Acest test are rolul de a măsura volumul de aer ce poate fi inspirat sau expirat de către copil. Rezultatele acestui test pot să ajute medicul în a determina cât de sever este astmul bronșic.

Alte teste pot fi cerute de medic pentru a putea determina acei factori declanșatori ai crizelor de astm bronșic numiți triggeri. Trebuie să aveți în vedere că triggerii pentru declanșarea crizelor de astm sunt diferiți de la copil la copil și este foarte important să îi descoperiți pentru a prevenii apariția crizelor.

Astmul bronșic la copii – Tratament

Evitarea triggerilor, utilizarea tratamentului medicamentos și monitorizarea simtomelor zilnice sunt modurile principale pentru a controla astmul bronșic la copiii de toate vârstele. Copiii cu astm bronșic ar trebui să fie ținuți departe de toate sursele de fum, dar mai ales de fumul de țigară.

În funcție de istoricul copilului, dar și de severitatea simptomelor medicul va elabora un plan de acțiune. El vă va descrie când și cum să îi administrați medicamentele, ce să faceți atunci când copilul are o criză de astm și când să vă adresați serviciilor de urgență. Părinții trebuie să fie atenți la aceste instrucțiuni și să fie siguri că înțeleg indicațiile medicului. Vă recomandăm să îi adresați medicului toate întrebările pe care le aveți pentru a fi siguri că ați înțeles corect. De asemenea vă recomandăm să informați cu privire la aceste lucruri pe toți îngrijitorii copilului, dar și pe educatoare, învățătoare sau profesori, astfel încât aceștia să știe ce să facă în timpul unei crize de astm atunci când copilul nu este acasă.

Cum se administrează medicamentele antiastmatice la copiii mici sau preșcolari?

Copiii mici și preșcolarii pot să utilizeze aceleși tip de medicamente utilizate de adolescenți sau adulți. Totuși, modul de administrare poate să fie diferit.

Ghidurile de tratament ale astmului bronșic recomandă o abordare pas cu pas a astmului bronșic. De primă intenție este utilizarea unei medicații cu efect rapid, urmând ca următorul pas să fie asocierea cu un corticosteroid inhalator. Intensitatea tratamentului diferă în funcție de severitatea astmului bronșic. Dacă astmul bronșic este controlat timp de trei luni atunci medicul poate opta pentru scăderea intensităţii tratamentului „step down”.

În funcţie de vârsta copilului medicul poate opta pentru administrarea medicamentelor inhalator sau cu ajutorul unui nebulizator. Utilizarea unui nebulizator presupune transformarea medicamentului în aerosoli şi administrarea substanțelor pe o mască. O altă variantă presupune utilizarea unui dispozitiv inhalator cu spacer. Acest dispozitiv permite copilului să inhaleze medicamentul atunci când doreşte.

Obiectivele terapiei antiastmatice

Astmul  bronşic nu poate fi vindecat, dar poate fi controlat. În urma unei terapii corespunzătoare, copilul dumneavoastră ar trebui :

 • să ducă o viaţă normală, activă
 • să meargă la şcoală în fiecare zi
 • să se joace şi să facă sport fără dificultate
 • să fie implicat în activităţiile familiei de zi cu zi.

Terapia antiastmatică are rolul de a prevenii evoluţia astmului bronşic. Medicamentele utilizate pentru tratamentul astmului bronşic ar trebui să fie ajustată astfel încât efectele adverse să fie minime, iar eficienţa maximă.

Prin învățarea despre astmă şi despre felul în care acesta poate fi controlat, dumneavoastră faceţi un pas în faţă pentru a lupta cu această boală.

Cele mai frecvente întrebări despre astmul bronşic la copii

Se va vindeca astmul bronşic?

Diagnosticul cert de astmă bronşic se pune în general după vârsta de 7 ani. Elemente importante pentru dianostic sunt numărul episoadelor de wheezing, dar şi antecedentele mamei, dacă aceasta suferă sau de alergii.

În timpul adolescenţei, aproape jumătate din copiii cu astm raportează o scădere a intensităţii simptomelor. Din acest motiv marea majoritate a părinţiilor consideră astmul din copilărie o boală ce dispare o dată cu creșterea copiilor. Totuși, căile aeriene ale copiilor ce au avut simptome de astm vor rămâne sensibile pentru tot restul vieţii. Unii copii vor redobândii simptomele de astm la vârsta adultă. Din păcate,  nu există nici o metodă pentru a prezice dacă simptomele ce dispar o dată cu addolescenţa se vor întoarce sau nu.

Cât de frecvent întâlnit este astmul bronșic la copii?

Astmul bronșic se află în topul bolilor cronice la copii, afectând numai în Statele Unite ale Americii aproximativ 7 milioane de copii, numărul lor fiind în creștere. Debutul astmului bronșic poate fi la orice vârstă, dar marea majoritate ale copiilor dezvoltă simptome înainte să împlinească 5 ani.

De ce rata astmului bronșic la copii este în creștere?

Din ce în ce mai mulți copii sunt diagnosticați cu astm bronșic la nivel global, dar motivul pentru care incidența astmului bronșic este în creștere a rămas necunoscut. Mai mulți experți au emis ipoteza ca valul de astm este cauzat de faptul că cei mici petrec din ce în ce mai mult timp în casă. Copiii din ziua de azi petrec mai mult timp în spații închise, fiind mai expuși la praf. Aerul este mai poluat, iar cei mici sunt expuși mai mult la fumul de țigară decât în trecut. Alți cercetători au emis ipoteza conform căreia copiii din ziua de azi sunt mai puțin expuși la bolile copilăriei, sistemul lor imun fiind mai puțin îndreptat spre protecția împotriva bacteriilor și virusurilor și mai mult spre alergii.

Când să vă adresați medicului?

Vă recomandăm să vă adresați unui medic cât mai repede dacă suspicionați existența acestei boli la copilul dumneavoastră. Un tratament prompt nu numai că va ajuta copilul prin controlul simptomelor zilnice, dar va și prevenii apariția crizelor de astm.

Vă recomandăm să vă faceți o programare la medic dacă observați la copilul dumneavoastră următoarele:

 • tuse constantă, intermitentă sau asociată cu efortul fizic
 • wheezing sau sunete asemănătoare unor fluierături în timpul expirului
 • perioade cu ”sete de aer” sau cu respirații rapide
 • episoade repetate de bronsită sau pneumonie.

Dacă copilul dumneavoastră suferă de asm ar putea să spună unul din următoarele lucruri ”simt ceva ciudat în piept” sau ”tușesc mereu”. Vă recomandăm să fiți atenți dacă acesta suferă accese de tuse în somn, deoarece uneori copiii nu sunt treziți de accesele de tuse, deși ele sunt prezente. Plânsul, râsul, țipatul sau stressul emoțional pot fi factori declanșatori ai wheezingului sau tusei.

Când să vă adresați servicilor medicale de urgență?

În cazuri severe de astm bronșic, copilul ar putea să aibă o frecvență cardiacă crescută, să transpire sau să sufere de dureri în piept. Adresați-vă imediat servicilor medicale de urgență în cazul în care:

 • copilul dumneavoastră se oprește în mijlocul propozițiilor pentru a respira
 • prezintă ”sete de aer”
 • folosește musculatura abdominală pentru a respira
 • are nările dilatate.

Chiar în cazul în care copilul dumneavoastră nu a fost diagnosticat cu astm bronțic, adresați-vă serviciilor medicale de urgență dacă are probleme cu respirația. Deși episoadele de astm variază din punct de vedere al severității, ele pot să debuteze cu tuse ce progresează spre wheezing și respirație îngreunată.

Suntem pe social media

Like us!