Distribuie Articolul

1.  Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte Asaprin comprimate

Asaprin comprimate cu acid acetilsalicilic se prezintă sub formă de comprimate 500 mg și comprimate gastrorezistente 100 mg sub denumirea de Asaprin Cardio.

Fiecare comprimat de Asaprin 500 mg comprimate are în compoziția sa acid acetilsalicilic 500 mg și excipienți. Clasa farmacoterapeutică din care face parte Asaprin 500 mg comprimate este: analgezice și antipiretice, derivați de acid acetilsalicilic.

Există și Asaprin Cardio comprimate gastrorezistente ce conțin acid acetilsalicilic 100 mg/ comprimat și excipienți.  Acesta face parte din clasa medicamentelor antitrombotice, inhibitori ai agregării plachetare cu excepția heparinei.

2.  Indicații și contraindicații

Asaprin 500 mg comprimate este utilizat ca analgezic și antipiretic în următoarele situații:

  • ·         dureri ușoare sau moderate: dureri musculare, cefalee, dureri reumatice articulare și periarticulare, , dureri dentare, nevralgii, dismenoree
  • ·         febră.

Asaprin Cardio 100 mg se indică în:

Asaprin comprimate cu acid acetilsalicilic  nu este indicat în caz de:

3.  Reacții adverse și supradozajul cu Asaprin

Asaprin comprimate cu acid acetilsalicilic prezintă și reacții adverse ca oricare medicament deși dozele mici de acid acetilsalicilic sunt, de obicei bine tolerate.

Reacțiile adverse se clasifică după frecvența apariției. În cazul Asaprin comprimate cu acid acetilsalicilic reacțiile adverse sunt de obicei rare și foarte rare cum ar fi:

  • ·         reacții de hipersensibilitate: urticarie, edem Quincke, reacții alergice cutanate, bronhospasm
  • ·         tulburări acustice și vestibulare: vertij, tinitus
  • ·         tulburări respiratorii, toracice și mediastinale: crize de astm bronșic
  • ·         tulburări gastro-intestinale: grețuri, vărsături, hemoragii gastro-intestinale oculte. În cazul administrării de doze ridicate pot apărea hemoragii digestive active: hematemeză, melenă
  • ·         tulburări hepato-biliare: modificări ale testelor hepatice (cresc valorile enzimelor hepatice)- cazuri izolate
  • ·         tulburări renale și ale căilor urinare: în cazul administrării de doze mari pe o perioadă lungă de timp poate apărea afectarea renală.
  • ·         la asocierea cu antiinflamatoare nesteroidine s-au raportat reacții adverse precum: edem, hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă.

În caz de supradozaj cu Asaprin comprimate cu acid acetilsalicilic apar simptome care pot varia în funcție de gravitatea intoxicației:

o    moderată: tulburări de auz, vertij, cefalee, greață– simptomele pot remite dacă se va scădea doza

o    severă: febră, hiperventilație, cetoză, alcaloză respiratorie, acidoză metabolică, comă, colaps, insuficiență respiratorie, hipoglicemie marcată.

În cazul unui supradozaj pacientul ar trebui internat imediat într-o unitate de terapie intensivă. Se vor efectua proceduri ca lavajul gastric dacă ingestia este recentă. Se monitorizează echilibrul acido-bazic. Se vor efectua, dacă este necesar diureza alcalină forțată, hemodializă sau dializă peritoneală. Se va institui o schemă terapeutică simptomatică și de susținere a funcțiilor vitale.

4.  Interacțiuni și atenționări speciale atunci când utilizați Asaprin comprimate

Se impune prudență sau este contraindicat a se asocia Aasaprin comprimate cu acid acetilsalicilic cu următoarele medicamente:

  • ·         Anticoagulante orale, heparine, ticlopidină sau alte antiagregante plachetare, streptokinază și alte trombolitice, pentoxifilină- acestea cresc riscul hemoragic
  • ·         Alte antiinflamatoare nesteroidiene și glucocorticoizii– risc de hemoragii digestive și ulcer
  • ·         Metotrexat- este favorizată toxicitatea hematologică a metotrexatului
  • ·         Litiu, acid valproic – risc de toxicitate prin creșterea concentrației plasmatice a acestora
  • ·         Digoxină- risc de efecte toxice prin creșterea concentrației plasmatice a acesteia
  • ·         Sulfonamide și combinații- le crește toxicitatea
  • ·         Interferon alfa- substanța activă a Asaprinului poate interfera acțiunea interferonului
  • ·         Inhibitori ai enzimei de conversie ai angiotensinei- risc de insuficiență renală
  • ·         Uricozurice (Probenecid)- scade efectul uricozuric
  • ·         Antidiabetice orale- crește riscul hipoglicemiant
  • ·         Alcool etilic- risc mărit de leziuni la nivel gastro- intestinal și de creștere a timpului de sângerare.

Este necesar a se efectua raportul risc/ beneficiu terapeutic pentru următoarele cazuri:

Se recomandă precauție în caz de intervenții chirurgicale pentru că există un risc ridicat de hemoragii.

5.  Doze și mod de administrare Asaprin comprimate

·       Asaprin 500 mg

Adulții și copiii cu vârsta de peste 16 ani, pentru efectul analgezic și antipiretic vor utiliza 500 mg acid acetilsalicilic (1 comprimat) la un interval de 4 ore, repetând doza în funcție de necesități. Doza zilnică maximă este de 8 comprimate, adică 4 g de acid acetilsalicilic.

·         Asaprin Cardio 100 mg

Pentru profilaxia și tratamentului accidentelor coronariene se administrează 1 comprimat (100 mg) de 1- 4 ori pe zi. Pentru profilaxia accidentelor ischemice cerebrale și a infarctului cerebral se recomandă câte 1 comprimat de 1- 2 ori pe zi.

Comprimatele se înghit nesfărâmate cu o cantitate suficientă de apă, de preferință intre mese.

6.  Alte informații despre Asaprin comprimate

Acidul acetilsalicilic s-a dovedit teratogen în studii efectuate pe animale de laborator. Studii la gravide nu au evidențiat efecte teratogene în primele două trimestre de sarcină dar experiența este limitată. De aceea, în primele 2 trimestre se poate administra dar numai la recomandarea medicului. În ultimul trimestru acidul acetilsalicilic este contraindicat (cu excepția utilizării ocazionale pentru indicații cardiologice, numai cu recomandarea medicului).

Adaugă un comentariu