Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

duminică, septembrie 25, 2022

Artrita psoriazică – complicaţie a psoriazisului

NewsMed
NewsMed

09 Jan 2018

eye-glyph Vizualizări: 782

Distribuie Articolul

1. Generalităţi

Una dintre cele mai importante complicaţii asociate psoriazului este artrita psoriazică. Artrita psoriazică este o artrită cronică. La unii oameni, este ușoară, cu exacerbări ocazionale. La alte persoane, este continuă și poate provoca leziuni articulare dacă nu este tratată. Diagnosticarea precoce a artritei psoriazice este importantă pentru a evita deteriorarea articulațiilor. Artrita psoriazică apare, de obicei, la persoanele cu psoriazis cutanat, dar poate apărea la persoanele fără psoriazis cutanat, în special la cei care au rude cu psoriazis. Pentru majoritatea persoanelor, tratamentele adecvate vor ușura durerea, proteja articulațiile și menține mobilitatea. Activitatea fizică ajută la menținerea mișcării articulare.

Artrita psoriazică apare, de obicei, la persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani, dar poate începe încă din copilărie. Bărbații și femeile sunt la fel de expuse riscului. Copiii cu artrită psoriazică sunt, de asemenea, expuși riscului de apariție a uveitei (inflamarea stratului mijlociu al ochiului). Aproximativ 15% dintre persoanele cu psoriazis dezvoltă artrită psoriazică. Uneori, artrita poate apărea înaintea tulburării de piele.

2. Semne şi simptome ale artritei psoriazice

Artrita psoriazică afectează în mod obișnuit articulațiile mari, în special cele ale extremităților inferioare, articulațiile distale ale degetelor de la picioare şi de la mâini și, de asemenea, poate afecta articulațiile spatelui și articulaţiile sacroiliace ale bazinului.

Artrita psoriazică poate afecta articulațiile pe o singură parte sau pe ambele părți ale corpului. Semnele și simptomele artritei psoriazice adesea se aseamănă cu cele ale artritei reumatoide. Ambele boli determină ca articulațiile să devină dureroase, umflate și calde la atingere.

Degetele afectate pot să semene cu niste „cârnați”, o afecțiune numită adesea dactilită.
Artrita psoriazică la nivelul coloanei vertebrale, numită spondilită, cauzează rigiditate la nivelul spatelui sau gâtului și dificultate în executarea mişcărilor de îndoire. Artrita psoriazică poate determina, de asemenea, apariţia de plăci psoriatice dureroase la nivelul locurilor în care tendoanele și ligamentele se inseră pe oase. Această afecțiune, denumită entezita, poate provoca dureri la nivelul călcâiului, al tălpii, în jurul coatelor sau în alte zone. Entezita este una din trăsăturile caracteristice ale artritei psoriazice.

3. Cauzele apariţiei artritei psoriazice

Cauzele apariţiei artritei psoriazice sunt, ca şi în cazul psoriazului, necunoscute.

4. Complicaţiile artritei psoriazice

Un mic procent din persoanele cu artrită psoriazică dezvoltă artrita mutilantă – o formă severă, dureroasă și debilitantă a bolii. În evoluţia sa, artrita mutilantă determină distrugerea oaselor mici de la nivelul mâinilor, în special degetele, ducând la deformări și handicapuri permanente.
Persoanele care au artrita psoriazică uneori dezvoltă, de asemenea, probleme oculare cum ar fi conjunctivită sau uveită, care poate provoca dureri, înroșirea ochilor și vedere încețoșată. De asemenea, aceștia prezintă un risc mai mare de boli cardiovasculare.

5. Diagnostic

În timpul examenului medical, medicul poate:

  • Verifica cu atenție articulațiile pentru semne de umflare sau sensibilitate;
  • Verifica unghiile pentru deformari și alte anomalii;
  • Apăsa pe tălpile picioarelor și în jurul tocurilor pentru a găsi zonele dureroase.

Nici un singur test nu poate confirma un diagnostic de artrită psoriazică. Dar unele tipuri de teste pot exclude alte cauze ale durerii articulare, cum ar fi artrita reumatoidă sau guta.

Teste de imagistică medicală

Radiografia. Razele X pot ajuta la identificarea modificărilor în articulațiile afectate în cadrul artritei psoriazică.
Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM). IRM utilizează unde radio și un câmp magnetic puternic pentru a produce imagini foarte detaliate ale țesuturilor  din corpul dumneavoastră. Acest tip de test de imagistică poate fi folosit pentru a verifica dacă există probleme cu tendoanele și ligamentele de la nivelul  picioarelor și a spatelui.

Analize de laborator în artrita psoriazică

Factorul rheumatoid. Este un anticorp care este adesea prezent în sângele persoanelor cu poliartrită reumatoidă, dar nu este de obicei prezent în sângele persoanelor cu artrită psoriazică. Din acest motiv, acest test vă poate ajuta medicul să facă distincția între cele două boli.
Test de evidentiere a prezentei lichidului articular. Folosind un ac, medicul poate aspira un mic eșantion de lichid din una din articulațiile afectate – adesea genunchiul. Cristalele de acid uric în lichidul articular pot indica faptul că aveți mai degraba guta decât artrita psoriazică.

6. Tratament

Nu există tratament specific pentru artrita psoriazică, așa că tratamentul se concentrează asupra controlului inflamației în articulațiile afectate pentru a preveni durerea articulară și dizabilitatea.

Medicamente
Medicamentele utilizate pentru tratamentul artritei psoriazice includ:

  • Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot ameliora durerea și pot reduce inflamația. AINS uzuale includ ibuprofen (Advil, Motrin IB, altele) și naproxen sodium (Aleve). AINS mai puternice sunt disponibile pe bază de rețetă. Efectele secundare pot include iritații ale stomacului, probleme cardiace și leziuni la nivelul ficatului și rinichilor.
  • Medicamente antireumatice. Aceste medicamente pot încetini progresia artritei psoriazice și pot salva articulațiile și alte țesuturi de deteriorarea permanentă. Acestea includ metotrexat, leflunomidă și sulfasalazină. Efectele secundare variază, dar pot include afectarea ficatului, supresia măduvei osoase și infecțiile pulmonare severe.
  • Imunosupresoare. Aceste medicamente acţionează pentru a „îmblânzi” sistemul imunitar. Exemplele includ azatioprina (Imuran, Azasan) și ciclosporina (Gengraf, Neoral, Sandimmune). Aceste medicamente vă pot crește susceptibilitatea la infecții.
  • Inhibitorii TNF-alfa. Factorul de necroză tumorală-alfa (TNF-alfa) este o substanță proinflamatorie produsă de corpul dumneavoastră. Inhibitorii TNF-alfa pot ajuta la reducerea durerii, rigidității și articulațiilor sensibile sau umflate. Exemplele includ etanercept (Enbrel), infliximab (Remicade), adalimumab (Humira), golimumab (Simponi) și certolizumab (Cimzia). Reacțiile adverse potențiale includ greața, diareea, căderea părului și un risc crescut de infecții grave.
  • Medicamente noi. Unele medicamente recent aparute pentru psoriazisul cutanat pot reduce, de asemenea, semnele și simptomele artritei psoriazice. Exemplele includ apremila (Otezla), ustekinumab (Stelara) și secukinumab (Cosentyx).

Proceduri chirurgicale și alte proceduri

  • Injecții cu steroizi. Acest tip de terapie reduce inflamația rapid și uneori este aplicata într-o articulație afectată.
  • Operație de înlocuire a articulațiilor. Articulațiile care au fost grav afectate de artrita psoriazică pot fi înlocuite cu proteze artificiale din metal și plastic.

Impactul asupra calităţii vieţii

Impactul artritei psoriazice asupra calităţii vieţii depinde de articulațiile implicate și de severitatea simptomelor. Oboseala și anemia sunt frecvente. Unii pacienți cu artrită psoriazică au, de asemenea, modificări ale dispoziției. Tratarea artritei și reducerea inflamației ajută la rezolvarea acestor probleme. Persoanele cu psoriazis au mai multe șanse de a dezvolta hipertensiune arterială, creşterea colesterol, obezitate sau diabet. Menținerea unei greutăți normale și tratarea hipertensiunii arteriale și a colesterolului sunt, de asemenea, aspecte importante ale tratamentului.

Modificarea stilului de viaţă

Mulți oameni cu artrită psoriazica dezvoltă articulații rigide și slăbiciune musculară din cauza lipsei de utilizare a acestora. Exercițiul adecvat este foarte important pentru a îmbunătăți sănătatea generală și pentru a menține articulațiile flexibile. Acest lucru poate fi destul de simplu. Plimbarea este o modalitate excelentă de a vă mentine flexibilitatea articulatiilor. O bicicletă ergonomica oferă o altă opțiune bună, precum și exerciții de yoga și stretching pentru a vă ajuta să vă relaxați.
Unii oameni cu artrită consideră că este mai ușor să se miște în apă. În acest caz, înotul sau mersul pe jos în piscină oferă activitate fără stres articulațiilor. Mulți oameni cu artrită psoriazică beneficiază, de asemenea, de fizioterapie pentru a întări mușchii, pentru a proteja articulațiile de alte daune și pentru a spori flexibilitatea.

7. Concluzii

Artrita psoriazică poate fi deosebit de descurajantă, deoarece afectarea emoțională pe care o poate cauza psoriazisul este însoțită de dureri articulare și, în unele cazuri, de dizabilități.
Sprijinul prietenilor și al familiei poate avea un impact foarte mare atunci când vă confruntați cu provocările fizice și psihologice ale artritei psoriazice.
Un psihoterapeut vă poate ajuta să dezvoltați strategii pentru a reduce nivelul de stres. Factorii hormonali pe care corpul ii eliberează atunci când sunteți sub stres pot agrava psoriazisul și artrita psoriazică.

8. Bibliografie selectiva

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/psoriatic-arthritis/diagnosis-treatment/drc-20354081

https://www.rheumatology.org/I-Am-A/Patient-Caregiver/Diseases-Conditions/Psoriatic-Arthritis

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/psoriasis/symptoms-causes/syc-20355840

https://www.psoriasis.com/

https://www.medicinenet.com/psoriatic_arthritis/article.html

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!