Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns


Apendicele vermiform – noțiuni de anatomie

NewsMed
NewsMed

15 May 2020

eye-glyph Vizualizări: 3794

Distribuie Articolul

Apendicele este un organ cilindric cu o lungime cuprinsă între 6 și 10 cm, însă pot exista variații pâna la 20 cm. Apendicele pornește de la locul de confluență a celor 3 tenii musculare ale cecului, la 3 cm sub valvula ileocecală. Apendicele este împărțit într-o porțiune scurtă și una lungă. Porțiunea scurtă este fixă, reprezentând baza apendicelui, iar cealaltă este mobilă. Porțiunea lungă a apendicelui poate fi: mobilă atunci când prezintă mezou, iar când mezoul lipsește, aceasta este fixă. Un exemplu de apendice fix este atunci când acesta se află în poziție retrocecală. În această situație, pot exista unele probleme în timpul apendicectomiei. În cazul femeilor, mezoul mai este înlocuit de ligamentul apendiculovasculoovarian.

Raporturile apendicelui

Structura apendicelui

Structura apendicelui este asemănătoare cu cea a tubului digestiv. La exteriorului apendicelui se află tunica seroasă (peritoneu). Aceasta provine din foițele mezoapendicelui. A doua tunică este cea musculară. Aceasta este diferită de cea a cecului și a colonului, prezentând un strat uniform distribuit de fibre longitudinale. Sub acestea se găsește stratul fibrelor circulare. A treia tunică este submucoasa; ea conține numeroși foliculi limfatici și vase de sânge. Tunica submucoasă nu găzduiește plexul submucos Meissner. Ultima este tunica mucoasă, care prezintă epiteliu columnar și unistratificat. Tunica mucoasă este bogată în foliculi limfatici, astfel apendicele fiind considerat și un organ limfoid numit și amigdala intestinului.

Variante de poziție ale apendicelui

–        Apendicele descendent

–        Apendicele lateral

–        Apendicele medial

–        Apendicele ascendent retrocecal sau prececal

Vascularizația apendicelui

Arterele care vascularizează apendicele provin din artera ileocolică care provine, la rândul ei, din artera mezenterică superioară. Artera ileocolică dă naștere arterei apendiculare, care trece posterior de ileon, după care se merge spre mezoapendice. Din artera apendiculară ia naștere o ramură cecoapendicuară pentru baza apendicelui, iar spre vârful apendicelui mai sunt descrise 3-5 ramuri apendiculare.

Venele apendicelui corespund arterelor și sunt afluenți ai venei mezenterice superioare și ai venei ileocolice.

Vascularizația limfatică a apendicelui este asigurată de rețeaua mucoasă și submucoasă. Limfaticele, după ce străbat tunica musculară adună vase din rețeaua subseroasă.

Inervația apendicelui

Fibrele nervoase parasimpatice ale apendicelui provin din nervul vag, iar cele simpatice din nervii splanhici și plexul celiac. Atât fibrele parasimpatice, cât și cele simpatice ajung la apendice prin plexul periarterial mezenteric superior. În submucoasa apendicelui nu există plexul nervos Meissner, dar există plexul mienteric Auerbach.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!