Distribuie Articolul

1. Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte Antinevralgic

Antinevralgic se comercializează sub formă de comprimate. Fiecare comprimat de Antinevralgic conţine ca și substanțe active: acid acetilsalicilic 250 mg, paracetamol 150 mg şi cafeină anhidră 20 mg. Acidul acetilsalicilic și paracetamolul fac parte din clasa Antiinflamatoarelor Nonsteroidiene (AINS). Ca și excipienți, Antinevralgic conține:

  • Lactoză monohidrat,
  • Povidonă
  • Amidon glicolat de sodiu
  • Acid stearic
  • Amidon de porumb
  • Celuloză microcristalină
  • Dioxid de siliciu coloidal anhidru
  • Amidon pregelatinizat
  • p-hidroxibenzoat de propil
  • p-hidroxibenzoat de etil

2. Indicații și contraindicații Antinevralgic

Acest medicament este indicat a fi administrat ca tratament simptomatic în:

  • dureri de intensitate uşoară până la moderată cu diferite localizări (cefalee, migrene, nevralgii, dentalgii, mialgii, artralgii, dureri postoperatorii)
  • stări febrile
  • dismenoree

Antinevralgic nu este recomandat a fi administrat în următoarele situații:

  • Hipersensibilitate la substanţele active sau la oricare dintre excipienţii enumeraţi anterior
  • La pacienţii la care atacurile de astm, urticarie sau rinită acută sunt accentuate de acidul acetilsalicilic sau de alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, precum diclofenacul sau ibuprofenul.
  • La pacienţi cu ulcer gastric sau duodenal activ, sângerări sau perforaţii gastro-intestinale şi la pacienţii cu antecedente de ulcer gastric sau duodenal.
  • Deficit de glucozo-6-fosfatdehidrogenază, din cauza riscului de hemoliză
  • În ultimul trimestru de sarcină şi pe durata alăptării.
  • Hemofilie sau alte afecţiuni hemoragice
  • Insuficienţă hepatică severă
  • Insuficienţă renală severă (clearance al creatininei < 30 ml/min)
  • Insuficienţă cardiacă severă
  • Pacienţi cu mastocitoză preexistentă, la care utilizarea acidului acetilsalicilic poate induce reacţii de hipersensibilitate severă (inclusiv şoc circulator cu hiperemie facială, hipotensiune arterială, tahicardie şi vărsături)
  • Administrarea a mai mult de 15 mg metotrexat pe săptămână
  • Copii şi adolescenţi cu vârsta sub 16 ani.

3. Reacții adverse și supradozajul cu Antinevralgic

În urma studiilor clinice și farmacologice efectuate s-au decelat următoarele categorii de reacții adverse. Multe dintre următoarele reacţii adverse depind în mod evident de doză şi diferă de la o persoană la alta. Antinevralgic este un medicament relativ bine suportat în tratamente de scurtă durată. Utilizarea
îndelungată creşte riscul apariţiei reacţiilor adverse. Reacţiile adverse pot fi reduse la minimum prin administrarea celei mai mici doze eficace, pentru cea mai scurtă perioadă necesară controlării simptomelor.

Tulburări hematologice şi limfatice

Dintre acestea cele mai frecvente raportate au fost: epistaxis, gingivoragii, hemoragie cutanată spontană, risc crescut de hemoragii intraoperatorii şi postoperatorii. Cu frecvenţă necunoscută au mai apărut:
– trombocitopenie;
– pancitopenie;
– bicitopenie;
– insuficienţă a măduvei hematopoietice;
– agranulocitoză;
– neutropenie;
– leucopenie;
– anemie aplastică;
– anemie hemolitică la pacienţi cu deficit de glucozo-6-fosfat-dehidrogenază

Tulburări ale sistemului imunitar

Pot fi de tip anafilactic, manifestate prin reacţii cutanate, mai ales urticarie, angioedem, dispnee, crize de astmbronşic.

Tulburări ale sistemului nervos

Administrarea în doze mari provoacă cefalee, ameţeli, tinitus, somnolenţă sau excitaţie, confuzie. Cu frecvenţă necunoscută pot apărea: hemoragie intracraniană, care poate fi letală, în special la vârstnici.

Tulburări vasculare

Acestea au frecvenţă necunoscută de apariție: hemoragie care poate fi letală, vasculită, inclusiv purpură Henoch-Schönlein.

Tulburări cardiace

Această categorie prezintă reacții adverse cu frecvenţă necunoscută de apariție. Dintre acestea putem menționa: sindrom Kounis în contextul unei reacţii de hipersensibilitate provocată de acidul acetilsalicilic.

Tulburări respiratorii, toracice şi mediastinale

Cu frecvenţă necunoscută: edem pulmonar non-cardiogen în cazul utilizării cronice şi în contextul unei reacţii de hipersensibilitate provocată de acidul acetilsalicilic.

Tulburări gastrointestinale

Greaţă, vărsături, pirozis, dureri abdominale, hemoragii digestive acute, grave sau oculte şi ulceraţii gastro-intestinale (în cazul administrării orale timp îndelungat). Cu frecvenţă necunoscută pot apărea:

  • pancreatită acută, în contextul unei reacţii de hipersensibilitate provocată de acidul acetilsalicilic;
  • tulburări ale tractului gastro-intestinal superior: esofagită, duodenită erozivă, gastrită erozivă, ulceraţii esofagiene, perforaţii;
  • tulburări ale tractului gastro-intestinal inferior: ulcere la nivelul intestinului subţire (jejun şi ileon) şi gros (colon şi rect), colită şi perforaţie intestinală.

Aceste reacţii adverse pot fi sau nu asociate cu hemoragie şi pot apărea la orice doză de acid acetilsalicilic, la pacienții cu sau fără simptome de avertizare sau evenimente gastro-intestinale grave în antecedente.

Tulburări hepatobiliare

Cu frecvenţă necunoscută: creşteri ale concentraţiilor plasmatice ale transaminazelor şi fosfatazei alcaline, lezare hepatică, mai ales de tip hepatocelular, hepatită cronică.

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat

Cu frecvenţă necunoscută: erupţii medicamentoase fixe.

Tulburări renale şi ale căilor urinare

Tratamentul prelungit poate determina nefrită interstiţială şi necroză papilară. Cu frecvenţă necunoscută: insuficienţă renală.

Supradozaj

Supradozajul cu acid acetilsalicilic

Edemul pulmonar non-cardiogen poate să apară în cazul supradozajului acut şi cronic cu acid acetilsalicilic (vezi pct. 4.8). Supradozajul cu salicilaţi, în special la copii mici, poate conduce la hipoglicemie severă şi intoxicaţie cu potenţial letal. Simptomele de intoxicaţie uşoară cu salicilat includ ameţeală, tinitus, surditate, transpiraţie, greaţă și vărsături, cefalee și confuzie.  Aceste simptome pot fi controlate prin scăderea dozei sau prin oprirea tratamentului.

Simptomele de supradozaj sever cuprind hiperventilaţie, febră, nelinişte, cetoză, alcaloză respiratorie şi acidoză metabolică. Deprimarea SNC (sistemului nervos central) poate duce la comă. De asemenea, apare colaps cardiovascular și insuficienţă respiratorie.

Supradozajul cu paracetamol

Semnele precoce de supradozaj (foarte frecvent greaţă, vărsături, anorexie, paloare, dureri abdominale, letargie şi transpiraţie) se instalează, în general, în primele 24 de ore. Supradozajul cu paracetamol provoacă citoliză hepatică, care poate duce la necroză completă şi ireversibilă (insuficienţă hepatocelulară), hemoragie gastrointestinală, acidoză metabolică, encefalopatie, comă şi deces. Mai puţin frecvent, se dezvoltă necroză tubulară renală. La 12 până la 48 de ore după un supradozaj acut, pot apărea valori crescute ale transaminazelor hepatice, ale lactat dehidrogenazei şi bilirubinei, cu o reducere a valorilor protrombinei. De asemenea, supradozajul cu paracetamol poate determina pancreatită, insuficienţă renală acută şi pancitopenie.

Supradozajul cu cafeină

Simptomele obişnuite includ anxietate, nervozitate, nelinişte, insomnie, excitaţie, contracţii musculare, stare de confuzie, convulsii. În cazul unei doze mari de cafeină apare şi hiperglicemie. Simptomele cardiace includ tahicardia şi aritmia cardiacă. Simptomele sunt controlate prin reducerea sau oprirea cafeinei.

4. Atenționări speciale și interacțiuni cu alte substanțe Antinevralgic

Generale

La pacienţii cu astm bronşic, afecţiuni alergice, insuficienţă renală sau hepatică uşoară sau moderată şi la pacienţii care prezintă risc de deshidratare (de exemplu determinată de stări de greaţă, diaree, înainte sau după o intervenţie chirurgicală), administrarea Antinevralgic trebuie efectuată cu prudenţă.

În timpul tratamentului cu Antinevralgic trebuie evitat consumul de băuturi alcoolice. Antinevralgic nu trebuie utilizat împreună cu medicamente care conţin acid acetilsalicilic sau paracetamol.

Administrarea în migrene

Similar altor tratamente împotriva migrenelor acute, înainte de a trata o potenţială migrenă la pacienţii care nu au fost diagnosticaţi anterior cu migrenă sau la cei care prezintă simptome atipice, trebuie avută grijă pentru a exclude alte posibile afecţiuni neurologice potenţial grave.

Hemoragii gastro-intestinale

Pacienţii cu ulcer gastric sau duodenal activ sau în antecedente nu trebuie să ia acest medicament. Se recomandă precauţie în caz de antecedente de hemoragii digestive de alte cauze.

Copii și adolescenți

Există o posibilă asociere între administrarea acidului acetilsalicilic şi apariţia sindromului Reye atunci când medicamentul este administrat copiilor şi adolescenţilor. Sindromul Reye este o boală foarte rară care afectează creierul şi ficatul şi care poate fi letală. Se recomandă precauţie în cazul administrării Antinevralgic la adolescenţi cu gripă, viroze respiratorii sau varicelă (din cauza riscului de apariţie a sindromului Reye). Se recomandă evitarea administrării Antinevralgic la adolescenţi cu boli febrile acute, până la precizarea diagnosticului. Antinevralgic nu trebuie administrat copiilor şi adolescenţilor cu vârsta sub 16 ani.

Riscuri cardiovasculare și cerebrale

Studiile clinice şi datele epidemiologice sugerează că utilizarea anumitor AINS (în special în doze mari şi în tratament de lungă durată) se poate asocia cu un risc uşor crescut de apariţie a evenimentelor trombotice arteriale (de exemplu infarct miocardic şi accident vascular cerebral). Datele existente sunt
insuficiente pentru a permite excluderea unui astfel de risc în cazul Antinevralgic administrat în doză zilnică de 1-7 comprimate.

La pacienţii cu antecedente de hipertensiune arterială şi/sau insuficienţă cardiacă congestivă uşoară până la moderată, este necesară precauţie (trebuie recomandat pacientului să se adreseze medicului) înainte de începerea tratamentului, deoarece raportările au arătat că tratamentul cu AINS se asociază cu retenţie lichidiană şi edeme.

Interacțiuni cu alte substanțe

Asocierea cu alte antiinflamatoare nesteroidiene prezintă risc nefrotoxic şi hemoragic crescut. Asocierea cu anticoagulantele orale creşte riscul accidentelor hemoragice. În cazul asocierii cu sulfamidele antidiabetice, creşte efectul acestora, cu posibilitatea apariţiei accidentelor hipoglicemice.

Efectul antihipertensiv al beta-blocantelor sau al diureticelor poate fi scăzut. De asemenea, a fost semnalată creşterea toxicităţii litiului. Asocierea cu medicamente uricozurice este urmată de scăderea activităţii acestora. Se va evita administrarea concomitentă cu corticosteroizi, din cauza riscului crescut de reacţii adverse, în special la nivel gastro-intestinal. Asocierea cu medicamente inductoare enzimatic (fenobarbital) şi abuzul de băuturi alcoolice creşte, de asemenea, riscul accidentelor hepatotoxice.

Sarcina și alăptarea

Antinevralgic nu trebuie administrat în timpul primului şi celui de-al doilea trimestru de sarcină, cu excepţia cazului în care este absolut necesar. Antinevralgic este contraindicat în ultimul trimestru de sarcină.

Acidul acetilsalicilic, paracetamolul şi cafeina se excretă în lapte, la om. Comportamentul sugarului este influenţat de conţinutul de cafeină (excitare, insomnie). Din cauza prezenţei salicilatului, la sugari există, de asemenea, un potenţial de reacţii adverse asupra funcţiei plachetare (poate determina sângerare), deşi nu a fost raportată nicio astfel de reacţie adversă. De asemenea, există un risc posibil de apariţie a sindromului Reye la sugari, legat de administrarea acidului acetilsalicilic. Prin urmare, nu se recomandă administrarea de Antinevralgic în timpul alăptării.

5. Doze și mod de administrare Antinevralgic

Adulți și adolescenți cu vârsta peste 16 ani

Doza recomadată este de 1-2 comprimate Antinevralgic, de 2-3 ori pe zi, la nevoie, fără a depăşi 7 comprimate Antinevralgic pe zi. A nu se lua comprimatele la un interval mai mic de 4 ore.

Vârstnici

Doza uzuală este de 1-2 comprimate Antinevralgic, de 2-3 ori pe zi, la nevoie, fără a depăşi 5 comprimate de Antinevralgic pe zi. Din considerente medicale generale, este necesară precauţie la vârstnici, în special la persoanele cu greutate corporală mică.

Pacienți cu insuficiență hepatică sau insuficiență renală

Nu a fost evaluat efectul afecţiunilor hepatice sau renale asupra farmacocineticii medicamentului Antinevralgic.  Prin mecanismele de acţiune, acidul acetilsalicilic şi paracetamolul ar putea accentua insuficienţa renală sau hepatică. De aceea, Antinevralgic este contraindicat la pacienţii cu insuficienţă hepatică sau renală severe şi trebuie utilizat cu precauţie la pacienţii cu forme uşoare sau moderate de insuficienţă hepatică sau renală. În caz de insuficienţă renală, se recomandă administrarea dozelor la interval de 8 ore.

Mod de administrare

Antinevralgic nu trebuie utilizat în doze mari sau timp îndelungat fără recomandarea medicului. Pentru a reduce intensitatea simptomelor gastro-intestinale, medicamentul se poate administra după mese. Nu se recomandă administrarea Antinevralgic înainte de culcare.

6. Alte informații Antinevralgic

Nu s-au efectuat studii privind capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje. Dacă pacientul manifestă reacţii adverse, precum ameţeală sau somnolenţă, nu trebuie să conducă vehicule sau să folosească utilaje.

Perioada de valabilitate este de 18 luni.

A se păstra la temperaturi sub 25 grade Celsius.

Adaugă un comentariu