Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

marţi, august 16, 2022

Anemia -tipuri de anemii

NewsMed
NewsMed

01 Oct 2017

eye-glyph Vizualizări: 3138

Distribuie Articolul

Anemia poate fi definită drept o afecțiune în care numărul de globule roșii sănătoase din organism este mai mic decăt normal, sau cantitatea de hemoglobină este scăzută. Anemia survine în momentul în care celulele organismului nu primesc destul oxigen, întrucât hemoglobina este o heteroproteină care leaga reversibil acest compus. Astfel, diagnosticul de anemie poate fi pus când cantitatea de hemoglobină este mai mică decât 13.5 grame/100 ml sânge la bărbați  și mai mică decât 12 grame/ 100 ml sânge la femei.

Ce sunt eritrocitele? Ce este hemoglobina?

Eritrocitele sau globulele roșii sunt cele mai numeroase celule prezente în sânge, în număr de 4.6-6.1 milioane de celule/mcL la bărbați și 4.2-5.4 milioane de celule/mcL la femei. Eritrocitele transportă oxigen de la plămâni la celulele organismului și țesuturi și dioxid de carbon de la țesuturi spre plămâni pentru a fi eliminat. Fluxul continuu al globulelor roșii prin vasele de sânge este permis de forma lor biconcavă. Principalul element din structura eritrocitelor este hemoglobina, o moleculă cu fier care leagă reversibil gazele respiratorii. Totodată, hemoglobina oferă sângelui culoarea roșie caracteristică.

Eritrocite
Eritrocite in fluxul sangvin

Simptomele anemiei

Deși majoritatea persoanelor care suferă de anemie nu prezintă simptome, la unii pacienți pot fi prezente urmatoarele: oboseală severă, ten palid, palpitații, amețeli, scăderea energiei.

Există atât anemie cronică, cât și anemie acută. Persoanele care suferă de anemie cronică prezintă o adaptare la nivelurile scăzute de oxigen, astfel încât pacientul nu prezintă simptome. În cazul anemiei acute, aceasta survine rapid și cauzează simptome.

Cauzele anemiei

Deși există mai mult de 400 de tipuri de anemie, acestea sunt grupate in 3 mari clase:

-anemie cauzată de pierderi de sânge

-anemie cauzată de producere deficitară de eritrocite

-anemie cauzată de moartea eritrocitelor

Principalele tipuri de anemie

1.Anemia feripriva

După cum am precizat și în paragraful precedent, fierul este o componentă esențială din structura hemoglobinei. Totodată, măduva osoasă are nevoie de fier în procesul de producere al eritrocitelor. Astfel, în cazul in care aportul de fier din dieta unei persoane nu este suficient, poate surveni anemia feri-privă. O altă  cauză a acestui tip de anemie este reprezentată de sângerări prelungite, precum în cazul ulcerului gastric, sau sângerări cronice.

2.Anemia cauzată de sângerări

Numărul de eritrocite poate scădea în cazul unor sângerări prelungite,cronice. Anemia apare, astfel, în momentul menstruației sau al nașterii, mai ales în cazul sarcinilor multiple sau al unor menstruații cu scurgeri abundente.

3.Anemia cauzată de deficiențe ale unor vitamine

Acest tip de anemie apare în cazul deficienței de vitamină B12 cauzată de unele probleme la nivel gastric sau intestinal ce duc la o malabsorbție de B12. Anemia megaloblastică (nivelul de B12 sau acid folic sau ambele sunt deficitare) , Anemia pernicioasă ( absorbție scăzută a vitaminei B12 în cadrul unor afecțiuni precum Boala Chron sau HIV ).

4. Anemia falciformă sau siclemia

Uneori, anemia poate fi cauzată de producerea unor molecule anormale de hemoglobină. Această problemă este atât calitativă, cât și funcțională, întrucât funcțiile eritrocitelor nu pot fi îndeplinite. Din cauza moleculelor anormale de hemoglobină, globulele roșii vor avea formă de seceră. Siclemia poate avea mai multe forme de severitate.

5. Anemia aplastică

Anemia aplastică survine în momentul în care măduva hematogenă nu produce suficiente elemente figurate, acest fapt neavând o cauză anume, ci doar în urma expunerii la factori de risc. Aceștia includ chimicale (benzen), medicamente (antibiotice, anticonvulsive, chimioterapie), sau virusuri (HIV, Epstein-Barr). În anemia aplastică, măduva osoasă este descrisă drept hipoplastică sau aplastică, semnificând faptul ca din substanța spongioasă lipsesc globulele rosii, albe și trombocitele. Cele mai întâlnite simptome sunt paloarea feței, starea de amețeală, palpitații, dispnee, edem la nivelul picioarelor, infecții acute sau recurente, sângerări oro-faringeale.

Anemia falciforma
Anemia falciforma

Diagnostic

Cele mai cunoscute teste pentru a diagnostica anemia sunt

1. Hemoleucograma

Permite analiza tuturor elementelor figurate ale sângelui ( eritrocite, leucocite, trombocite), dar în principiu se urmărește cantitatea de globule roșii din sânge. Astfel, prin luarea unei mici mostre de sânge se va urmări hematocritul( volumul globulelor roșii raportat la volemie-volumul de sânge) și hemoglobina.

Valoarea normală a hematocritului este între 40-52 % pentru bărbați și 35-47 % pentru femei.

Valoarea normală a hemoglobinei între 14-18 grame / dl pentru bărbați si 12-16 grame/dl la femei.

2. Numărul de reticulocite

Reticulocitele sunt globulele roșii tinere din sânge produse de măduva spinării. Un număr mare de astfel de celule semnifică faptul ca anemia cauzată de pierderi de sânge prin leziuni, hemoragie  sau menstruație. Rezultatul testului poate indica și o producție scăzută de reticulocite, indicând astfel o anemie cauzată de probleme nutriționale ( deficit de vitamină B12 sau acid folic ).

Producerea de puține reticulocite poate surveni și în urma unei cantități mici de eritropoietină (hormon produs la nivelul rinichilor care stimulează producerea de eritrocite de către măduvă). În acest caz se vor administra injecții cu eritropoietină.

Tratament și dietă

Pentru a trata anemia sunt recomandate alimentele bogate în fier, dar și cele care ajută la absorbtia de vitamină B12 la nivel intestinal.Deși de cele mai multe ori dieta este personalizată în funcție de organismul fiecărui pacient, doza de fier recomandată zilnic este de 150-200 mg care este realizabilă prin dietă si suplimente.

Cele mai recomandate alimente pentru a combate anemia, în special cea feriprivă sunt

-ficatul ( este bogat in fier si acid folic )

-fructe de mare ( sardine,ton,stridii,scoici,creveți,somon). Trebuie ținut cont de faptul că alimentele bogate în fier nu trebuie consumate împreună cu alimente bogate in calciu, întrucât calciul și fierul formează un compus care scade absorbția fierului în organism. Alimentele bogate în calciu sunt reprezentate în special de lapte, chefir, brânză, brocoli, tofu, fasole, mazăre, năut, boabe de soia. semințe de dovleac, fistic, semințe de cânepă.

 

 

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!