Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

Vineri, aprilie 19, 2024

Anaplasmoză – cauze, simptome, diagnostic, tratament, prevenție

NewsMed
NewsMed

12 Oct 2020

eye-glyph Vizualizări: 4691

Distribuie Articolul

Anaplasmoza este o patologie cauzată de infecția cu bacteria Anaplasma phagocytophilum. Transmiterea acestei boli se realizează prin mușcătura de căpușă din specia Ixodes scapularis și specia Ixodes pacificus. Pentru a se realiza infectarea la om, este necesară contaminarea căpușei cu această bacterie. În cazuri rare, transmiterea bacteriei se poate realiza și prin transfuzii sanguine, cu sânge infectat. Principalele simptomele ale bolii sunt febra și durerile musculare.

Epidemiologie

În ceea ce privește numărul de cazuri, statisticile au arătat ca în anul 2000 erau aproximativ 400 de cazuri. În anul 2017, s-a observat o creștere a numărului de cazuri până la 6000. În anul următor, măsurile de prevenție au fost mai mult respectate și astfel, numărul de infectări a scăzut semnificativ. Important de menționat este faptul că rata de deces al acestei patologii este sub 1%.

Majoritatea cazurilor de anaplasmoză apar pe perioada verii, când căpușele sunt cel mai active, dar și când omul petrece mai mult timp în natură. Cele mai multe cazuri apar în lunile iunie și iulie.

Simptome – anaplasmoză

Semnele și simptomele apar de obicei, la una sau două săptămâni după mușcătura de căpușă. Mușcătura de căpușă este nedureroasă, de aceea pacientul nici nu observă de multe ori că a fost mușcat.

După prima săptămână, simptomele sunt relativ moderate ca intensitate. Printre acestea regăsim: febră, frison, cefalee, stări de greață, vomă, diaree, dureri musculare, pierderea poftei de mâncare.

În cazul în care această infecție nu este tratată corespunzător sau tratamentul este administrat cu întârziere, apar simptome mai severe. Astfel de simptome sunt: insuficiență respiratorie, insuficiență de organe, probleme de coagulare a sângelui, iar în cazuri grave poate surveni chiar decesul.

Semnele și simptome sunt agravate de bolile autoimune, HIV, vârstă (vârstnicii prezintă cazuri mai grave comparativ cu restul categoriilor de vârstă). Pacienții ce au suferit transplanturi sau iau anumite tratamente medicamentoase pentru imunitate prezintă cazuri mai grave. Bărbații de peste 40 de ani dezvoltă mai multe complicații comparativ cu femeile.

Diagnostic

Diagnosticul se stabilește prin intermediul testelor de sânge. Pot fi identificate: VSH-ul crescut, proteina C reactivă crescută etc. Anaplasmoza mai este caracterizată de leucocitopenie (un număr scăzut al leucocitelor), trombocitopenie (un număr scăzut ale trombocitelor), creșterea valorilor transaminazelor.

Pot fi realizate și teste de imunofluorescență, precum ELISA (Enzyme – linked immunosorbent assay) sau teste genetice, cum este PCR -ul (Polymerase chain reaction).

Tratament

Tratamentul clasic administrat în cadrul anaplasmozei este pe bază de antibiotic. Astfel, se administrează doxiciclină,  atât la copii, cât și la adulți. Tratamentul poate fi administrat după confirmarea diagnosticul, dar și înainte. Dacă medicul bănuiește că diagnosticul corect este cel de anaplasmoză, poate administra antibioticul înainte de apariția  rezultatele analizelor. Scopul este de a preveni complicațiile acestei infecții.

Prevenție

Prevenția contra anaplasmozei se realizează prin evitarea mușcăturilor de căpușă. Astfel, este indicat a se evita animalele care pot avea căpușe, zonele din natură cu iarbă înaltă, camparea în locuri curate, fără tufișuri, etc. Este important de menționat că perioada cea mai activă a căpușelor este în lunile aprilie – septembrie.

Alte metode de prevenție constau în utilizarea hainelor, a încălțămintei sau a obiectelor de campare tratate cu permetrin. Acesta este un repelant activ împotriva insectelor, un anti-parazitar, dar are efect și împotriva căpușelor. Se pot utiliza și spray-uri împotriva căpușelor, ce pot fi găsite în comerț.

La ieșirea în natură, în special în zonele în care se pot găsi căpușe, este recomandat a se purta pantaloni lungi, bluze cu mânecă lungă și ghete. Hainele folosite la ieșirile în natură pot purta pe ele căpușe. Așadar, este recomandat a se verifica prezența acestora, apoi spălarea hainelor cu apă caldă și preferabil uscarea la aer cald. Animalele de companie ar trebui și ele verificate pentru a nu purta căpușe în blană. Acestea pot mușca animalul sau pot trece de la animal la om și pot mușca omul.

Este necesar a se face duș după ieșirea în natură, pentru a preveni trecerea căpușelor de pe haine pe piele, dar și pentru a observa eventuale mușcături. De asemenea, apă caldă permite detașarea căpușelor, în special a celor care nu s-au ancorat în piele în urma mușcăturii. Zonele cel mai frecvent afectate sunt cele de la nivelul: axilei, al ombilicului, al taliei, al fosei poplitee (în spatele genunchiului), în spatele lobului urechii.

Prevenția prin vaccinare nu este posibilă, deoarece momentan, nu există un vaccin pentru anaplasmoză.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!