Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Socul anafilactic reprezintă, în fapt, o anafilaxie severă, cu prăbușirea sistemelor cardio-circulator și respirator care pot duce la pierderea conștienței și, în final, la moarte.
O reacție anafilactica, numită și anafilaxie, este un sindrom clinic reprezentat de o reacție acută de hipersensibilitate la introducerea în organism a unor anumite substanțe. Ea afectează, în general, mai multe organe sau sisteme, manifestându-se printr-o mare varietate de simptome, de la o formă ușoară, la una severă și cu potențial letal. Netratată, aceasta poate pune în pericol viața pacientului.
Substanțele care pot declanșa o reacție anafilactică sunt numeroase și variate. Dintre acestea, cele mai comune sunt:
În cazul anafilaxiei severe sau fatale, factorii de risc și cofactorii care accentuează reacția anafilactică sunt, în general, factori legați de vârstă sau factori ai unor boli concomitente. De asemenea, unele medicamente pot crește riscul declanșării unei reacții severe (beta-blocantele/ unele antihipertensive). Printre factorii de risc cei mai cunoscuți se găsesc:
Simptomele și semnele de anafilaxie sunt diverse în cadrul fiecărui organ/sistem de organe și pot apărea în diverse combinații în cadrul declanșării reacției alergice.
În general timpul necesar debutului instalării reacţiilor alergice variază, de la un debut acut/dramatic, până la ore sau chiar zile. Reacţiile pot fi uşoare, medii sau fatale.
În cazul în care suspectați că o persoană suferă o reacție anafilactică, sunt necesare următoarele măsuri de prim-ajutor.
Indiferent de gradul de severitate al reacției, pacientul trebuie să se prezinte la cea mai apropiată unitate medicală și să rămână sub supraveghere până la remisiunea completă a simptomelor.
Diagnosticul trebuie pus rapid și se face respectând următorul schelet de proceduri:
Pentru stabilirea alergiei, medicul alergolog poate efectua teste cutanate sau teste de sânge.
Identificarea cauzei reacției anafilactice este esențială pentru o profilaxie eficientă și, după ce evenimentul acut a fost tratat și depășit, trebuie avute în vedere ameliorarea, evitarea sau eliminarea factorilor de risc, pe cât posibil. Pacientul trebuie educat în vederea evitării expunerii la factorul declanșator și utilizarea trusei de urgență care să includă obligatoriu adrenalina de autoinjectare. De asemenea, se recomandă purtarea unei brățări de alertă care să îi informeze pe cei din jur de posibilul declanșator al reacției anafilactice.
În cazul alergiilor la înțepăturile de insecte, tratamentul bazat pe imunoterapie cu alergeni poate fi extrem de util. Acesta constă dintr-o serie de injecții care conțin mici cantități de venin de insectă, injecții ce vor fi administrate o anumită perioadă de timp. Efectul vizat este producerea de anticorpi în vederea reducerii riscului unor reacții ulterioare grave la următoarele contacte cu factorul declanșator.
Marinescu Cătălina – Iolanda
UMF Carol Davila București
Rinita alergica , Rinita alergică sezonieră (febra fânului) , Sindromul alergiei orale Adenoidita
© Copyright 2022 NewsMed - Toate drepturile rezervate.