Distribuie Articolul

1.) Denumire, compoziție și clasa de medicamente

Substanța activă din Alupirin este acidul acetilsalicilic în concentrație de 75 mg. Excipienții din Alupirin sunt pentru nucleul coprimatelor gastrorezistente lactoză monohidrat, amidon din porumb, partial pregelatinizat, acid stearic.
Pentru primul film: alcool polivinilic, dioxid de titan, talc, oxid galben de fer (E 172), lecitină (soia) , gumă xantan. Iar pentru al doilea film copolimer al acidului metacrilic , talc, dioxid de titan, trietilcitrat, dioxid de siliciu coloidal anhidru, hidrogenocarbonat de sodiu, laurilsulfat de sodiu.
Clasa de medicamente din care face parte produsul farmaceutic Alupirin este cea a antiagregantelor plachetare și a antitromboticelor.

 2.) Indicații și contraindicații

2.a.) Indicații terapeutice

Acidul acetilsalicilic la doze mari este indicat pentru acțiunea analgezică, antipiretică, antiiflamatoare, antireumatică sau uricozurică. Însă administrat în doze mici, acesta acționează ca antiagregant plachetar.

Alupirin este indicat în împiedicarea coagulării sângelui. Este destinat persoanelor care au suferit un atac cerebral sau un atac de cord.

Reduce riscul de infarct miocardic la pacienţii cu angină pectorală. Este indicată pacienților cu valori crescute ale colesterolului, tensiunii arteriale, cu diabet zaharat şi cu antecedente familiale.

Are acțiune benefică la persoanele ce au fost supuse unei intervenții de by-pass coronarian.

De asemenea, Alupirin este indicat și în prevenţia secundară a accidentelor cerebrale ischemice tranzitorii.

2.b.) Contraindicații

Alupirin este contraindicat pacienților cu hipersensibilitate la acidul acetilsalicilic sau la alţi salicilaţi sau la unul dintre excipienţi.

Persoanele cu antecedente de astm bronşic indus de administrarea salicilaţilor sau a substanţelor cu acţiune similară, în special antiinflamatoare nesteroidiene.

Nu este indicat pacienților ce suferă de trombocitopenie, diateză hemoragică sau hemofilie. De asemenea este contraindicată administrarea în cazul persoanelor cu ulcer gastric sau duodenal.

Administrare concomitentă cu metotrexat în doze  mai mari de 15 mg pe săptămână nu este indicată.

Femeilor însărcinate în ultimul trimestru de sarcină nu le este indicată administrarea de Alupirin. Administrarea în ultimul trimestru de sarcină este caracterizată cu toxicitate cardiopulmonară şi renală la făt, închiderea precoce a canalului arterial. Întârzierea şi prelungirea travaliului  apare în cazul dozelor mari de acid acetilsalicilic. Iar în cazul dozelor mici, creşte frecvenţa accidentelor hemoragice, chiar avort.

Este contraindicat consumul de alcool etilic în timpul tratamentului, din cauza efectelor adverse intense de la nivelul tubului digestiv.

3.) Reacții adverse și supradozajul cu Alupirin

3.a.) Reacții adverse

Reacțiile adverse frecvent acuzate de pacienți au fost reacţii alergice manifestate prin pete roşii pe piele, mâncărimi. Ulceraţiile la nivelul pielii si mucoaselor, umflarea feţei, gâtului și al membrelor au fost alte efecte adverse. Problemele de respiraţie însoțite de spasm bronşic s-au manifestat des la pacienți.

De asemenea hemoragii la nivelul stomacului sau intestinului, caracterizate prin vărsături cu sânge roşu deschis sau cu aspect de „zaţ de cafea”. În cazul dozelor mari, sunt des întâlnite scaune de culoare neagră.

Dintre reacţiile adverse rare reprezentative sunt ameţeli şi zgomote în urechi precum vertij şi tinitus, tulburări gastrointestinale. În urma administrării de Alupirin s-au declanşat rar crize de astm bronşic. În cazul administrării pe perioade îndelungate, la doze mari au apărut modificări la nivelul rinichilor și formare de calculi.

Reacţiile adverse foarte rare sunt creşterea valorilor enzimelor hepatice.

Administrarea acidului acetilsalicilic la copii poate duce la  apariţia sindromului Reye în unele cazuri.

3.b.) Supradozaj cu Alupirin

În cazul supradozajului cu Alupirin sunt incluse ameţeală, transpiraţii, vărsături, respiraţie rapidă. Alte simptome întâlnite au fost  dezorientare, convulsii sau comă. Cazurile cele mai dese de intoxicații cu Alupirin au vizat mai ales copiii și adolescenții.

În urma administrării unor doze mari pacientul poate prezenta hemoragii digestive precum hematemeză sau melenă.

Apare riscul de  prelungire al timpului de sângerare, chiar hemoragii, nefiind indicat în operații chirurgicale.

Doza toxică este de aproximativ 200 mg/kg la adulţi şi 100 mg/kg la copii, în funcție de individ.

4.)  Interacțiuni și atenționări speciale atunci când utilizați Alupirin

Alupirin poate să intensifice sau să reducă efectul unor medicamente.

Potențează efectul anticoagulantelor şi al antiagregantelor plachetare, al sulfamidelor antidiabetice. În urma studiilor, administrarea concomitentă de ibuprofen poate duce la inhibarea efectului medicamentului Alupirin.

Alupirin poate interacționa cu  metotrexat, iar asocierea se face cu prudenţă pentru doze mai mici de 15 mg pe săptămână.

De asemena, acidul acetilsalicilic poate creşte riscul de hemoragie gastrointestinală la administrarea simultană cu glucocorticoizi sau alcool etilic.

Alupirin poate să crească concentraţiile plasmatice pentru digoxină, zafirlukast, triiodotironină, barbiturice, litiu, fenitoină şi valproat de sodiu.

Administrarea concomitentă cu acetazolamidă poate să determine acidoză severă şi creşterea toxicităţii la nivelul sistemului nervos.

Alupirin poate să reducă efectele diureticelor de ansă și al antagoniștilor aldosteronici. De asemenea, efectul antihipertensivelor este mai redus în urma administrării concomitente de Alupirin.

Însă este necesară creșterea dozei de acid acetilsalicilic în timpul administrării de antiacide sau blocante ale receptorilor H2.

5.)  Doze și mod de administrare Alupirin

Alupirin este un medicament recomandat tratamentului pe o perioadă lungă de timp, în cazul administrării dozei minime eficace.

Este recomandat adulților în mod special, iar în funcție de afecțiune tratamentul diferă.

Un comprimat gastrorezistent de Alupirin conține 75 mg de acid acetilsalicilic.

Astfel pentru prevenirea afecţiunilor coronariene doza recomandată este de 75 mg acid acetilsalicilic de 1 – 4 ori pe zi.

Pentru prevenirea accidentelor ischemice cerebrale tranzitorii doza uzuală este de 75-150 mg acid acetilsalicilic de 1 – 2 ori pe zi.

Iar pentru prevenirea infarctului cerebral doza recomandată este de 75 mg acid acetilsalicilic de 1 – 2 ori pe zi.

Nu este recomandată administrarea copiilor sau adolescenților doar dacă medicul consideră că este absolut necesar.

Alupirin se administrează pe cale orală în fiecare zi, la aceeași oră. Medicamentul se înghite întreg cu o cantitate suficientă de apă, preferabil după masă. Comprimatele nu trebuie divizate, sfărâmate sau mestecate.

Tratamentul trebuie să fie respectat conform indicațiilor medicului sau farmacistului.

6.) Alte informații despre Alupirin

Înaintea unei intervenţii chirurgicale tratamentul cu acid acetilsalicilic trebuie întrerupt cu câteva zile înainte. Efectul antiagregant plachetar persistă mai multe zile.
În urma administrării de Alupirin rezultatele testelor funcționale pentru tiroidă pot fi influențate, rezultatul nefiind unul real.
La doze mici, acidul acetilsalicilic reduce excreţia acidului uric, putând declanşa guta la
pacienţii predispuși la această afecțiune.
La doze mari, acidul acetilsalicilic poate interfera controlul insulinei sau glucagonului la pacienţii diabetici.

Adaugă un comentariu