Distribuie Articolul

1. Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte

Alotendin este un medicament ce se încadrează în clasa antihipertensivelor. Ca și substanțe active, Alotendin conține amlodipina, o dihidropiridină blocant al canalelor de calciu și bisoprolol, un beta blocant.

Ca excipienți, Alotendin prezintă: dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, amidon glicolat
de sodiu (tip A), celuloză microcristalină.

2. Indicații și contraindicații Alotendin

Alotendin este un medicament indicat pentru combaterea tensiunii arteriale mari. Alotendin se folosește ca tratament de substituție la pacienții ce prezintă un răspuns adecvat la utilizarea separată a comprimatelor ce conțin cele 2 substanțe active. Un lucru important este ca dozele folosite în tratamentul cu amlodipină și bisoprolol să fie aceleași cu cele găsite în Alotendin.

Nu utilizaţi Alotendin dacă sunteţi alergic la una dintre substanţele active (amlodipină, bisoprolol) sau la oricare dintre excipienții enumerați mai sus.

De asemenea, acest medicament nu este indicat în cazul în care vă cunoașteți cu o îngustarea marcată a căii de ejecție a ventriculului stâng, cum ar fi spre exemplu o stenoză aortică severă. Alotendin nu este recomandat nici în cazul în care suferiți de insuficiență cardiacă acută, insuficiență cardiacă stabilă aparută în urma unui infarct miocardic acut sau insuficiență cardiacă ce necesită injecția intravenoasă de medicamente ce au ca rol creșterea contractilității cardiace.

Dacă suferiți de șoc apărut în urma funcționării anormale a inimii, medicamentul este interzis, deoarece în șoc tensiunea arterială este foarte scăzută, deci nu aveți nevoie de un medicament ce o poate scădea și mai mult.

Deoarece unul din componentele Alotendin (bisoprolol) este un beta-blocant, acțiunea sa este de a micșora frecvența cardiacă. Astfel, dacă vă cunoașteți cu o boală cardiacă caracterizată printr-o frecvență cardiacă micșorată sau bătăi neregulate nu folosiți acest medicament (de exemplu in bloc atrioventricular grad II sau III, bloc sino-atrial).

Alte situații în care Alotendin nu este indicat:

Este recomandat să vă anunțați medicul curant dacă suferiți de oricare dintre afecțiunile menționate, pentru ca acesta să stabilească un tratament cât mai corect și benefic pentru dumneavoastră.

3. Reacții adverse și supradozaj cu Alotendin

Reacțiile adverse ce pot fi apărea pot fi împărțite în următoarele categorii:

1. Reacții adverse întâlnite frecvent

Acestea sunt reprezentate de:

2. Reacții adverse întâlnite mai puțin frecvent

Acestea sunt reprezentate de:

3. Reacții adverse apărute rar

Acestea sunt:

4. Reacții adverse foarte rare

  • neuropatie periferică;
  • hipertonie;
  • infarct miocardic;
  • tuse;
  • gastrită;
  • sensibilitate crescută la lumina solară;
  • rigiditate musculară și contracții

Dacă observați oricare dintre aceste reacții sau orice altă senzație neplăcută pe parcursul tratamentului cu Alotendin, anunțați-vă medicul. Datoria acestuia este de a raporta reacțiile adverse întâlnite pentru a continua asigurarea siguranței acestui medicament.

Dacă luați mai mult Alotendin decât v-a fost prescris în schema de tratament, adresați-vă imediat medicului dumneavoastră.

4. Interacțiuni și atenționări speciale atunci când utilizați Alotendin

Nu este recomandată utilizarea de Alotendin și medicamente din clasele:

  1. Blocanți ai canalelor de calciu, cum ar fi verapamil sau diltiazem;
  2. Medicamente antihipertensive, cu acțiune la nivel central, ca de exemplu: clonidina, metildopa, moxonidina, rilmenidina.

Medicamentele care reglează ritmul inimii, ca: chinidina, lidocaina, fenitoina, flecainida, propafenona, amiodarona, pot fi folosite împreună cu Alotendin, dar doar sub supraveghere medicală.

Același lucru se aplică și în cazul utilizării concomitente de Alotendin și:

  • insulină
  • antidiabetice orale
  • beta-blocante cu acțiune locală
  • parasimpatomimetice
  • digitalice
  • simpatomimetice
  • hipnotice
  • anestezice
  • simvastatină

Dacă deja aveți în schema de tratament:

  • derivați de ergotamină
  • mefloquină (utilizat pentru profilaxia sau tratamentul malariei)
  • inhibitori ai monoaminooxidazei
  • rifampicină
  • eritromicină
  • ketoconazol
  • ritonavir,

trebuie să vă anunțați medicul, deoarece pot exista diverse efecte rezultate din interacțiunile dintre substanțe.

Dacă doriți să întrerupeți tratamentul cu Alotendin, nu o faceți brusc. Tratamentul nu trebuie întrerupt brusc mai ales dacă suferiți de boală cardiacă ischemică.

Este indicat să vă adresați medicului dumneavoastră înainte de a lua această decizie.

Dacă este necesară întreruperea tratamentului, aceasta se va face gradat.

5. Doze și mod de administrare Alotendin

Cel mai important este să respectați întocmai schema de tratament care a fost prescrisă de medicul dumneavoastră.

Standard, doza recomandată este de un comprimat din concentrația care v-a fost prescrisă.

Alotendin se găsește sub formă de comprimate cu concentrație de 5mg/5mg, 5mg/10mg, 10mg/5mg, 10 mg/10mg(bisoprolol/amlodipină).

În cazul insuficienței renale sau hepatice ușoare nu este necesară ajustarea dozei. Cu toate acestea, dacă suferiți de insuficiență hepatică sau renală severă, este recomandată micșorarea dozelor.

Pentru pacienții vârstnici nu trebuie să fie ajustate dozele. Însă, dacă se dorește creșterea dozelor, acest lucru trebuie făcut cu precauție și doar la indicația medicului.

Comprimatul de Alotendin trebuie administrat dimineața, înainte sau după masă, cu ajutorul unei cantități mici de lichid. Comprimatul nu trebuie mestecat ci înghițit.

Nu există studii farmacologice care să demonstreze existența unor beneficii ale acestui medicament la copii și adolescenți cu vârsta sub 18 ani. De aceea nu este indicată administrarea Alotendin la această grupă de vârstă.

Dacă uitați să vă administrați comprimatul de Alotendin, încercați să îl luați cât mai repede posibil. Cu toate acestea, nu luați o doză dublă la următoarea administrare pentru a compensa doza uitată. Prin acest lucru vă puteți expune unui supradozaj.

6. Alte informații despre Alotendin

Deoarece alcoolul are efect vasodilatator, acesta poate influența activitatea medicamentului. Rezultatul va fi scăderea excesivă a tensiunii arteriale. De aceea, nu este recomandat consumul de alcool pe parcursul tratamentului cu Alotendin.

Nu există suficiente date adunate din studiile clinice cu privire la administrarea Alotendin la femeile gravide. Din acest motiv, administrarea medicamentului este permisă numai după ce a fost evaluat raportul risc/beneficiu de către medicul curant. De asemenea, dacă doriți să rămâneți însărcinată în viitorul apropiat, pe parcursul tratamentului cu Alotendin, trebuie să vă anunțați medicul pentru ca acesta să poată decide dacă este necesară o eventuală monitorizare a fătului.

Alotendin nu este recomandat pe parcursul alăptării.

La începutul tratamentului(în special), dar și pe parcursul acestuia, pot apărea efecte ca: dureri de cap, amețeli, somnolență, greață. Din această cauză, medicamentul poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a manevra diverse utilaje. Prin urmare, medicul dumneavoastră va decide dozele la care puteți să efectuași aceste acțiuni.

A se păstra la temperaturi sub 30 de grade Celsius. A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină.

Nu utilizați acest medicament după data de expirare, înscrisă pe cutie.

A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Nu utilizați medicamentul dacă observați semne de deteriorare/decolorare, la nivelul comprimatelor.

Adaugă un comentariu