Distribuie Articolul

1) Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte

Almidona este un contraceptiv de urgență, care are ca și substanță activă levonorgestrelul în cantitate de 750 micrograme per comprimat. Almidona mai conține și alte componente precum celuloză microcristalină, lactoză monohidrat, croscarmeloză sodică și stearat de magneziu. Fiecare cutie de Almidona are un tratament complet, reprezentat de 2 comprimate rotunde, albe, care sunt marcate cu litera „C” pe o parte și cu numărul „2” pe cealaltă parte. Nu utilizați Almidona după data de expirare, care este ultima zi din luna înscrisă pe ambalaj.

2) Când se folosește Almidona?

Așa cum am spus, Almidona este un contraceptiv de urgență, care poate fi folosit în decurs de maxim 72 de ore de la contactul sexual neprotejat. Mai poate fi administrat și când metoda de contracepție folosită a eșuat. Exemple de metode de contracepție eșuate sunt:

  • ruperea sau alunecarea prezervativului;
  • folosirea incorectă a acestuia;
  • schimbarea poziției pesarului vaginal sau diafragmei;
  • explozia, spargerea, ruperea sau scoaterea lor înainte de termen;
  • eșuarea metodei de coit întrerupt (ejacularea spermei în vagin sau pe organele genitale externe).

Levonorgestrelul este o substanță sintetică asemănătoare estrogenului, care previne aproximativ 85% din sarcinile posibile, dacă este respectat intervalul de administrare recomandat (72 ore). NU va preveni sarcina de fiecare dată și eficacitatea lui crește cu cât este administrat mai devreme (ideal, în primele 12 ore). Almidona are o serie de efecte asupra organelor sexuale feminine. Împiedică eliberarea ovulelor din ovar, împiedică fertilizarea ovului deja eliberat de către sperma ajunsă în uter și împiedică ovulul fertilizat să se atașeze de mucoasa uterului. Deci acționează pe oricare din etapele fecundației.

Atenție! Almidona nu mai funcționează odată ce ovulul fertilizat s-a atașat de peretele uterului. Atunci sarcina este prezentă. Altă atenționare este că Almidona administrată după un act sexual neprotejat nu va avea efect contraceptiv la un alt contact sexual realizat la scurt timp, chiar și în cursul aceluiași ciclu menstrual. Deci va exista riscul apariției unei sarcini.

Acest medicament nu trebuie folosit pentru contracepția regulată si este mai puțin eficient decât contraceptivele administrate regulat.

3) Contraindicațiile folosirii medicamentului

NU folosiți Almidona dacă vă știți alergic la levonorgestrel sau la oricare din componentele comprimatelor enumerate anterior. Acest medicament nu are efect dacă sarcina este prezentă. Dacă sunteți gravidă sau bănuiți că sunteți gravidă, nu vă administrați medicamentul deoarece NU este un „comprimat de avort”, deci nu întrerupe sarcina.

Dacă vă întrebați cum vă dați seama dacă sunteți gravidă, posibilitatea crește în urmatoarele situații:

  • întârzierea menstruației cu mai mult de 5 zile;
  • prezența unor sângerări neobișnuite la data presupusă a fi următoarea menstruație;
  • contact sexual neprotejat la peste 72 ore de la ultima menstruație;
  • contact sexual neprotejat la mai mult de 3 zile înainte de următoarea menstruație.

Nu este recomandată folosirea medicamentului dacă există antecedente de boală Crohn (care poate afecta absorbția digestivă a medicamentului), boli hepatice severe, sarcină extrauterină (fixarea ovulului fertilizat în afara uterului) sau de inflamație a trompelor uterine (salpingită). Riscul de dezvoltare a unei sarcini extrauterine crește în cazul istoricului de salpingită sau altă sarcină de acest fel.

Pe lângă o potențială sarcină, sexul neprotejat se poate solda și cu o boală cu transmitere sexuală (chlamydia, sifilis, gonoree) sau infecție cu virusul HIV. Medicamentul nu oferă protecție împotriva acestora, doar folosirea prezervativului le poate preveni. Pentru mai multe informații cu privire la acest aspect, adresati-vă medicului, asistentei medicale sau unui cabinet de planificare familială.

4) Interacțiuni medicamentoase

Din cauza posibilității de interacționare cu alte medicamente, nu folosiți Almidona împreună cu următoarele:

  • barbiturice, primidona, fenitoina, carbamazepina (utilizate în terapia epilepsiilor);
  • rifampicina, rifabutina (antibiotice folosite în tratamentul tuberculozei);
  • ritonavir, care este un antiviral administrat în infecția HIV;
  • griseofulvina (tratamentul infecțiilor cu ciuperci);
  • sunătoare (Hypericum perforatum) sau alte remedii care conțin această plantă;
  • ciclosporina (imunosupresor folosit frecvent în chimioterapia cancerului sau transplant).

Dacă utilizați oricare din medicamentele de mai sus sau altele decât cele din listă, anuntați medicul sau farmacistul înainte de asocierea cu Almidona.

5) Reacții adverse

Almidona poate determina o serie de reacții adverse, care nu afectează fiecare persoană, dar trebuie menționate pentru a opri administrarea medicamentului la apariția lor. Cele mai frecvente efecte adverse apar la peste 10% din utilizatoare:

  • greață și vărsături;
  • sângerări neregulate până la următoarea menstruație;
  • dureri abdominale în porțiunea inferioară;
  • oboseală;
  • cefalee (dureri de cap);

Atenție! Dacă vărsați la mai puțin de 3 ore de la administrarea medicamentului, mai luați încă 2 comprimate, În caz contrar, efectul nu va apărea și crește riscul de apariție a sarcinii.

Următoarele reacții adverse apar la mai puțin de 1 persoană din 10:

  • stare de rău (greață și vărsături);
  • anormalități ale ciclului menstrual (adresați-vă medicului dacă menstruația întârzie mai mult de 5 zile sau dacă există modificări ale cantității);
  • sensibilitate la nivelul sânilor;
  • diaree;
  • amețeli.

Cele mai rare reacții sunt erupțiile trecătoare la nivelul pielii, mâncărimile, umflarea feței, dureri pelvine sau menstruații dureroase, care afectează 1 din 10000 de persoane.

La apariția oricărui simptom din cele enumerate mai sus trebuie anunțat medicul sau farmacistul.

6) Doze și mod de administrare

Cele 2 comprimate de Almidona trebuie luate în același timp, cât mai devreme posibil, ideal în 12 ore și nu mai târziu de cele 72 ore (3 zile) după contactul sexual neprotejat. Poate fi administrat în orice moment al ciclului menstrual, excepția fiind prezența sarcinii. Comprimatele se înghit întregi, cu un pahar mare de apă. Dacă folosiți o metodă de contracepție regulată, cum sunt comprimatele contraceptive, continuați să vi le administrați. Almidona nu este recomandată decât femeilor care au avut deja prima menstruație, de preferat peste vârsta de 16 ani.

După administrarea de Almidona, trebuie făcută o programare pentru consult medical la aproximativ o lună, pentru a vă asigura că și-a făcut efectul. Fiți atente la situațiile enumerate mai sus pentru a bănui prezența sarcinii. De asemenea, medicul vă poate consilia în legătură cu alte metode de contracepție mai eficiente.

7) Observații pentru pacient si atenționări speciale

După utilizarea medicamentului, menstruația va fi normală și va începe în ziua obișnuită. Totuși, nu este exclus ca aceasta să înceapă cu câteva zile înainte sau după. Dacă această întârziere are mai mult de 5 zile, există posibilitatea existenței unei sarcini.

NU utilizați Almidona ca metodă contraceptivă regulată, ci doar în cazuri de urgență. Dacă folosiți acest medicament mai mult de o dată în cursul unui ciclu menstrual, crește posibilitatea de perturbare a menstuației și nu este sigur.

NU luați aceste comprimate dacă sunteți însărcinată. Nu există dovezi că medicamentul dăunează fătului, dar dacă consumați Almidona în prezența sarcinii, adresați-vă medicului. Este posibil ca acesta să vrea să verifice dacă sarcina este extrauterină. Este foarte important de detectat acest lucru, deoarece atunci când fătul crește, trompa uterină se rupe și apare o hemoragie importantă ce pune în pericol viața pacientei. Semne de sarcină extrauterină sunt  durerile abdominale severe după administrarea Almidonei sau antecedentele de alte sarcini de acest fel, operații la nivelul trompelor sau boala inflamatorie pelvină.

NU administrați Almidona în timpul alăptării. Cantități din levonorgestrel pot trece în laptele matern și, chiar dacă nu există dovezi că afectează copilul, cel mai bine este să evitați consumarea medicamentului. Totuși, puteți să luați comprimatele imediat după alăptare, apoi să folosiți pompa de sân timp de 6 ore și să aruncați laptele, putând apoi să alăptați copilul. Astfel, se reduce cantitatea de levonorgestrel pe care sugarul o ia din laptele matern.

Daca experimentați amețeli sau oboseală după administrarea Almidonei, evitați condusul pentru evitarea accidentelor.

Din cauză că acest medicament conține o cantitate mică de lactoză, nu administrați dacă aveți intoleranță la această substanță sau măcar consultați medicul cu privire la acest aspect.

 

Adaugă un comentariu