Distribuie Articolul

1) Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte

Almesten este un medicament care face parte din clasa inhibitorilor de aromatază. Almesten conține ca și substanță activă exemestan, un antineoplazic în cantitate de 25 mg. Alți compuși din medicament sunt manitolul, copovidona, amidonul glicolat de sodiu si stearatul de magneziu. Almesten se comercializează sub forma unor comprimate rotunde, cu aspect de cupă, de culoare albă, care au imprimate numarul „25” pe una din fețe. Comprimatele sunt ambalate în cutii de carton în număr de 10, 14, 20, 30, 60, 90 sau 100.

2) Indicații și contraindicații Almesten

Almesten este folosit în tratamentul cancerului de sân în stadiu incipient, hormono-dependent. Acesta inhibă o substanță numita aromatază, care este esențială în formarea hormonului sexual feminin, numit estrogen. Almesten este administrat în mod special femeilor aflate la menopauză, după tratament cu tamoxifen de 2-3 ani (boala a progresat în ciuda tratamentului). Determină scăderea concentrației de estrogen din sânge și astfel creșterea tumorii nu va mai fi stimulată. Totuși, Almesten poate fi adminstrat și femeilor în postmenopauză cu cancer de sân avansat, dacă acesta este refractar (nu răspunde) la terapiile convenționale.

Contraindicațiile administrării acestui medicament sunt hipersensibilitatea la oricare din componentele sale, sarcina și incertitudinea de a fi la menopauză. De aceea, înainte de efectuarea terapiei cu Almesten, medicul trebuie să facă niște analize ale sângelui pentru a determina cu siguranță prezența menopauzei. Este important și ca pacienta să facă niște teste pentru măsurarea densității osoase, pentru detectarea unor boli (precum osteoporoza) care afectează rezistența oaselor. Terapia cu Almesten poate determina pierderea sărurilor minerale din oase. Aceaste afecțiuni sunt și ele contraindicații relative pentru tratament.

Se recomandă precauții la femeile care alăptează, copii, vârstnici și pacienți cu boli hepatice sau renale.

3) Reacții adverse la Almesten

Almesten poate provoca o serie de efecte adverse, care nu afectează toate persoanele care îl folosesc, dar trebuiesc știute pentru a înceta administrarea medicamentului la apariția lor și consultarea medicului curant. Cele mai multe reacții sunt provocate de lipsa estrogenului in organism.

Cele mai frecvente efecte adverse apar la aproximativ 10% din utilizatori și constau în:

  • tulburări ale somnului;
  • dureri de cap;
  • greață și vărsături;
  • bufeuri;
  • transpirații frecvente și abundente;
  • dureri musculare și articulare (dureri de spate, artrită, osteoartrită, blocarea articulațiilor);
  • fatigabilitate (oboseală).

La 1-2 persoane din 100 apare:

Cele mai rare reacții adverse sunt reprezentate de somnolență și slăbiciune musculară. Uneori poate să apară inflamația ficatului (hepatită), care se manifestă prin icter (colorarea în galben a pielii și ochilor), dureri abdominale, pierderea poftei de mâncare și alterarea stării generale.  De asemenea, analiza sângelui poate arăta creșterea transaminazelor hepatice (TGO, TGP), dar și tulburări de coagulare prin scăderea numărului de trombocite. Alte modificări sunt scăderea limfocitelor și leucocitelor (predispoziție la infecții).

4) Interacțiuni medicamentoase cu Almesten

Inductorii de CYP3A4 și terapia hormonală cu estrogeni scad acțiunea Almesten-ului. Medicamentul nu trebuie administrat în același timp cu terapia de substituție hormonală (TSH). De asemenea, Almesten mai interacționează cu rifampicina (un antibiotic), carbamazepina sau fenitoina (niște anticonvulsivante folosite în terapia epilepsiilor) sau preparate cu o plantă numită sunătoare (Hypericum perforatum). Trebuie anunțat medicul sau farmacistul de orice medicament consumat la domiciliu, chiar și de cele eliberate fără prescripție medicală.

5) Doze, mod de administrare și observații în tratamentul cu Almesten

Doza uzuală la femei adulte și în vârstă este de un comprimat filmat de 25 mg pe zi. Acest comprimat trebuie luat în fiecare zi la aceeași oră, împreună cu un pahar mare de apă, după masă. Dacă vă administrați din greșeală o doză mai mare de medicament, trebuie anunțat medicul imediat. Dacă uitați o doză, nu dublați cantitatea uzuală pentru compensare, ci trebuie să luați Almesten imediat ce vă aduceți aminte. Totuși, dacă momentul amintirii este aproape de ora la care vă administrați în mod obișnuit medicamentul, luați-l atunci. Dacă începeți sa vă simțiți bine sub tratament, nu întrerupeți utilizarea fără ca medicul să vă spună acest lucru. Respectați durata de timp impusă de acestă.

Dacă experimentați amețeli, moleșeală sau slăbiciuni în timpul tratamentului cu Almesten, evitați condusul sau manevrarea utilajelor pentru prevenirea accidentelor.

Adaugă un comentariu