Distribuie Articolul

Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte

         Aflen se găsește sub formă de capsule care conțin câte 300 mg de triflusal (substanța activă). Aflen face parte din clasa antitromboticelor antiagregante plachetare exclusiv heparina. Capsulele sunt tari, gelatinoase, incolore și conțin o pulbere albă.

Indicații și contraindicații Aflen

         Aflen se utilizează în scopul prevenirii accidentelor cauzate de trombi și emboli. În plus, Aflenul este recomandat și în tratamentul complicațiilor rezultate în urma fenomenelor trombotice.

Nu se recomandă administrarea la pacienții cunoscuți cu hipersensibilitate la triflusal, salicilați sau gelatină. Leziunile ce vizează tractul gastro-intestinal reprezintă contraindicații pentru tratamentul cu Aflen. În această categorie se încadrează ulcerul gastro-duodenal activ, gastritele erozive, precum și variantele care reapar ale acestor boli.

Este contraindicat Aflen pacienților cu accidente hemoragice cerebru-vasculare acute, precum și pentru cei cu diateze hemoragice sau afectări hepatice severe.

Reacții adverse produse de Aflen

         În cazul supradozei de Aflen se pot înregistra atât fenomene de deprimare a sistemului  nervos central, cât și de stimulare. În plus, pot fi prezente tulburări de sistem circulator, respirator sau dezechilibre electrolitice. Supradozajul poate cauza și diaree sau hemoragie gastro-intestinală. În aceste cazuri se administrează cărbune activat, se elimină conținutul gastric prin lavaj și se începe tratamentul simptomatic. Prioritate va avea corectarea oricărui dezechilibru hidroelectrolitic apărut ca urmare a supradozajului.

Se pot înregistra reacții adverse ce țin de tractul gastro-intestinal, însă cu predilecție la persoanele predispuse la astfel de manifestări.

Se cunoaște un singur eveniment în care s-a produs fotosensibilizarea sistemică în urma administrării de Triflusal.

Interacțiuni și atenționări speciale atunci când utilizați Aflen

         Sunt necesare evaluări hematologice la intervale de timp regulate pe tot parcursul tratamentului.

Nu se administrează Aflen în al III-lea trimestru de sarcină. Acesta poate determina închiderea prematură a canalului arterial, eveniment ce poate duce la pierderi importante de sânge în apropierea nașterii. De asemenea, nu se recomandă administrarea Aflenului nici în primele 6 luni de sarcină sau în perioada alăptării.

Persoanele ce suferă de insuficiență renală cronică trebuie să dea dovadă de grijă sporită pe parcursul tratamentului cu Aflen. Acest medicament se elimină prin urină, și o funcție renală deficitară duce la acumularea substanței în organism în doze toxice. În plus, principalul său metabolit (cel mai important produs de degradare) are un timp de înjumătățire plasmatică lung. Acest lucru determină necesitatea unei perioade mai mari de timp între două administrări, pentru ca medicamentul să se poată elimina din organism și să nu devină toxic.

Substanța activă sporește efectul medicamentelor anticoagulante orale! În consecință, este recomandată o atenție sporită asupra persoanelor aflate deja în tratament cu anticoagulante orale.

Triflusal este capabil să sporească efectul medicamentelor antidiabetice orale. În această situație, este posibil ca medicul să recomande reducerea dozei de antidiabetice la persoanele diabetice în tratament cu Aflen.

Doze și mod de administrare Aflen

         O cutie conține 5 folii cu câte 10 capsule. De cele mai mult ori se recomandă administrarea a 300-600 mg de triflusal pe zi.  Această doză este echivalentă cu 1 până la 3 capsule într-o zi.

Capsulele trebuie înghițite în formă întreagă, cu puțină apă, la finalul sau în timpul mesei. Pacienților cunoscuți cu risc ridicat de a face episoade trombotice li se recomandă 900 mg triflusal pe zi (3 capsule). Persoanele ce se află în timpul unui tratament de întreținere  li se admistrează 600 mg de triflusal pe zi (2 capsule). În profilaxia episoadelor de trombembolism, se recomandă o capsulă de Aflen pe zi (300 mg) sau una la 2 zile.

Alte informații despre Aflen

Aflenul are o perioadă de valabilitate de 4 ani. Se recomandă păstrarea produsului la temperatură mai mică de 25o C.

Aflenul nu influențează capacitatea de a conduce vehicule de orice fel.

Adaugă un comentariu