Distribuie Articolul

1) Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte

Aedon este un medicament care face parte din clasa antipsihotice (neuroleptice). Aedon conține o substanță activă numită olanzepina în cantitate de 5, 10, 15 sau 20 mg. Alte elemente componente ale comprimatelor orodispersabile sunt crospovidona, lactoză, dioxid de siliciu coloidal, aromă de mentă, talc și stearat de magneziu. Aedon este folosit pentru tratarea unor afecțiuni cu simptome precum auzirea, vederea sau simțirea unor lucruri inexistente. Rezolvă depresia, anxietatea sau tensiunea care apar frecvent la acești bolnavi. Stabilizează variațiile extreme ale dispoziției (iritabilitatea, euforia, energia excesivă etc) și le previne pe viitor.

2) Indicații și contraindicații

Aedon este utilizat în mod special pentru controlul pe termen lung și scurt al schizofreniei. Schizofrenia se manifestă prin simptomele enumerate anterior (experimentarea unor lucruri inexistente, convingeri greșite, suspiciune ieșită din comun sau tendința crescută la izolare).

Altă afecțiune nervoasă la care Aedon și-a dovedit eficiența este sindromul bipolar de tip I. Medicamentul ameliorează episoadele maniacale precum starea de bună dispoziție exagerată și iritabilitatea severă. Se administrează în monoterapie sau combinat cu litiu sau valproat.

Contraindicația cea mai importantă o reprezintă hipersensibilitatea la oricare din componentele medicamentului. Semne ale alergiei la Aedon sunt erupțiile cutanate, mâncărimea, umflarea feței și a buzelor și o scurtare a respirației. Se va înceta administrarea comprimatelor la oricare din aceste semne. Nu se recomandă utilizarea Aedon în glaucom din cauza riscului de creștere a presiunii oculare.

3) Reacții adverse și supradozajului cu Aedon

Ca orice alt medicament, Aedon poate da diverse reacții adverse, care nu apar întotdeauna la toate persoanele. Cele mai frecvente sunt creșterea ponderală, somnolența și creșterea valorilor prolactinei în sânge (hormonul lactației). Alte efecte frecvente sunt:

⁃             alterarea numărului de celule din sânge;

⁃             modificarea valorilor glicemiei (se recomandă precauție la diabetici);

⁃             accentuarea senzație de foame;

⁃             tremor, neliniște, amețeli;

⁃             spasm sau rigiditate musculară;

⁃             dificultăți în vorbire;

⁃             constipație, xerostomie (uscăciunea gurii);

⁃             pierderea forței și oboseală extremă;

⁃             umflarea membrelor superioare și inferioare din cauza reținerii apei în organism.

Totuși, apar reacții adverse care afectează o persoană din 10000. Acestea sunt: bradicardia (bătăi rare ale inimii), creșterea sensibilității la soare, căderea părului sau creșterea volumului sânilor atât la femei, cât și la bărbați.

Alte modificări ale căror frecvență nu a putut fi estimată sunt:

⁃             reacții alergice;

⁃             declanșarea diabetului sau agravarea acestuia prin cetoacidoza;

⁃             hipotermie, febră, transpirații;

⁃             convulsii;

⁃             cheaguri de sânge care duc la deces dacă ajung în plămâni;

⁃             boli ale pancreasului, ficatului sau musculare;

⁃             urinare dificilă sau priapism.

La bolnavii cu Parkinson poate agrava simptomatologia. Persoanele care prezintă oricare din efectele enumerate anterior trebuie să anunțe medicul sau farmacistul.

Se recomandă precauții la femeile gravide, care alăptează sau la vârstnici (risc crescut de accident vascular cerebral). Datorită efectelor sale, pacienții cu adenom de prostată, glaucom sau constipație cronică trebuie să folosească Aedon cu grijă. Simptomele supradozajului sunt amorțeala, dificultățile în vorbire, convulsiile și aritmiile cardiace. În prezența acestora, se apelează la serviciul de urgență 112 și se acordă primul ajutor la nevoie.

4) Interacțiuni medicamentoase ale Aedon

Folosirea concomitentă cu alte deprimate ale sistemului nervos central, alcool, barbiturice, anestezice, antidepresive, sedative / hipnotice și antihistaminice pot duce la suprasedare. Carbamazepina, omeprazolul și rifampicina cresc nivelele Aedon-ului în sânge, iar fluvoxamina scade aceste nivele.

Nu se poate folosi Aedon la bolnavii cu Parkinson dacă se asociază levodopa, bromocriptină sau alți agoniști dopaminergici, pentru că acesta scade activitatea antiparkinsonian. Asocierea cu antihipertensive, alcool și diazepam poate accentua hipotensiunea, iar anticolinergicele accentuează unele efecte adverse date de Aedon.

5) Evaluarea și controlul terapiei cu Aedon

Se monitorizează semnele vitale, electrocardiograma, hemoleucograma și testele renale + hepatice pe tot parcursul tratamentului, pentru prevenirea apariției reacțiilor adverse. La vârstnici se recomandă hidratare adecvată datorită riscului de deshidratare și de retenție urinară.

6) Doze și mod de administrare Aedon

Inițial, în schizofrenie, se ia 5-10 mg o dată pe zi, crescând apoi, la intervale de o săptămână, până la doza utilă de 10 mg / zi. Doar după evaluarea clinică se crește peste 10 mg / zi cu condiția de a nu depăși 20 mg / zi.

Pentru pacienții slăbiți, hipotensivi sau femeile peste 65 de ani care nu fumează se recomandă 5 mg / zi. Dacă pacienții răspund la o doză mică de medicament, se recomandă continuarea tratamentului cu acea doză. În cazul remisiei schizofreniei și reapariției sale, se mărește doza.

Tulburările maniacale bipolare se tratează cu 10-15 mg / zi inițial. Se crește la intervale de cel puțin 24 de ore cu 5 mg. Asociat cu litiu sau valproat, se administrează 10 mg o data pe zi.

7) Observații pentru pacienții sub tratament cu Aedon

Din cauză că sunt comprimate orodispersabile, desfaceți folia blisterului și evitați împingerea tabletei prin folie (risc de sfărâmare). Luați comprimatul cu mâinile uscate și puneți-l întreg în gură (se va dezintegra în aproximativ două minute). Respectați prescripția, nu depășiți doza și nu împărțiți medicamentele cu altcineva.

Evitați condusul și alte activități care necesită atenție sporită. Nu faceți exerciții fizice intense sau băi fierbinți, din cauza riscului de supraîncălzire. Anunțați medicul în cazul unor gânduri depresive (de suicid), dureri, palpitații sau sângerări anormale.

Evitați schimbările bruște de poziție și expunerea prelungită la lumină naturală sau artificială.

Prezentați-vă pentru reînnoirea medicației după programul impus de medic. Se va evalua atunci și eficiența medicamentului.

Adaugă un comentariu