Distribuie Articolul

1) Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte Adversuten

Adversuten este un medicament antihipertensiv care acționează prin dilatarea arterelor mici și venelor, astfel scăzând rezistența vasculară periferică. Comprimatul de Adversuten poate conține 1 mg sau 5 mg de prazosin, fiind sub formă de clorhidrat. Un flacon de Adversuten poate avea 20, 50 sau 100 mg.

2) Indicații și contraindicații pentru Adversuten

Adversuten este prescris în hipertensiune arterială esențială sau secundară, indiferent de stadiu. Acesta poate fi asociat cu un diuretic sau alte antihipertensive, dar poate fi folosit și ca prim medicament. O altă indicație este insuficiența cardiacă congestivă care este refractară (nu răspunde) la terapia cu diuretice (precum furosemid) și digitalice. Adversuten s-a dovedit eficient și în boala Raynaud.
Contraindicația cea mai importantă este hipersensibilitatea sau alergia la prazosin. Nu se recomandă în insuficiențe cardiace cauzate de stenoză mitrală sau aortică, embolie pulmonară sau de către pericardita care face compresie asupra inimii. Nu se administrează la copiii sub 12 ani, iar în timpul sarcinii și alăptării se administrează cu prudență.

3) Reacții adverse și supradozajul cu Adversuten

Din cauza dilatării vaselor de sânge, presiunea poate scădea brusc la ridicarea în picioare, mai ales la prima doză. Această scădere bruscă se numește hipotensiune ortostatică și se poate evita administrând o primă doza mică, la culcare. Alte reacții adverse date de prima doză sunt palpitații, amețeli și leșin. Adversuten poate înrăutăți starea bolnavului cu angină stabilă sau instabilă și se recomandă să fie administrat concomitent cu propranolol sau nifedipină. La nivelul ochilor apar rar tulburări de vedere sau chiar colorarea în roșu a sclerelor. Efecte adverse mai puțin frecvente sunt sângerările nazale, uscăciunea gurii, țiuit în urechi sau tulburări de tranzit intestinal (diaree și constipație). Atenție!! Adversuten poate da impotență sexuală sau priapism.
Supradozajul se manifestă prin hipotensiune arterială și șoc hipovolemic (prea puțin sînge ajunge la creier). Se recomandă punerea bolnavului în poziția culcat pentru refacerea tensiunii și se cere intervenție de urgență.

4) Interacțiuni medicamentoase și atenționări speciale când utilizați Adversuten

Administrarea concomitentă de beta-blocante, nitroglicerină, alcool și verapamil accentuează efectele hipotensive. Atenție la folosirea pe durata tratamentului cu Adversuten de antiinflamatoare nesteroidiene precum aspirină sau ibuprofen. Acestea scad efectul împotriva hipertensiunii, la fel și Clonidina.

5) Doze și modul de administrare Adversuten

În hipertensiune arterială Adversuten se administrează oral începând cu o doză de 0,5 mg (jumătate de comprimat de 1 mg). Apoi se continuă cu 1 mg de 2-3 ori pe zi. Acest dozaj se crește la interval de 3-7 zile până la o doză utilă de 5-15 mg / zi, fracționat în 2-3 doze pe zi. Astfel se obține răspunsul optim. A nu se depăși 20 mg / zi fără a se consulta medicul specialist.

În insuficiența cardiacă congestivă se procedează aproximativ la fel începând cu 0,5 mg de 2-4 ori pe zi. După intervale de 2-3 zile se crește doza până ajunge la 5-20 mg / zi (fracționat). Se urmărește simptomatologia cardiacă și parametrii hemodinamici (tensiune, frecvență cardiacă) pe parcursul tratamentului.
Primele doze în boala Raynaud sunt de jumătate de comprimat de 1 mg de 2 ori pe zi. Doza ideală de 1-2 mg la 12 ore se obține tot prin creștere progresivă.

6) Observații pentru Adversuten

Adversuten poate scădea reactivitatea pacientului, de aceea sunt interzise (timp de 24 de ore după prima doză) condusul și activitățile care necesită o atenție sporită. Alimentele pot scădea efectele adverse, deci tratamentul se face după masă. Evitați mișcările bruște ale poziției corpului (ridicatul brusc în picioare), iar dacă frecvența cardiacă crește, întindeți-vă cu picioarele ridicate pentru evitarea leșinului.
Mențineți contactul cu medicul și anunțați-l în caz de reacții adverse (pentru a scădea doza) și nu opriți tratamentul decât la sfatul acestuia. Respectați dozajul și modul de administrare, chiar dacă nu simțiți vreo schimbare. Efectul maxim poate să apară mai târziu, în 4-6 săptămâni.

Adaugă un comentariu