Distribuie Articolul

1.       Denumire, compozitie si clasa de medicamente din care face parte

Adipat de K+Mg este un medicament care se încadreaza în categoria suplimentelor minerale. Acesta are efect pe vasele sangvine și pe cord, îmbunătățind funcția acestora. Medicamentul se prezintă sub formă de comprimate, fiecare comprimat de adipat de K+Mg conținînd adipat de K, în cantitate de 111 mg și adipat de Mg, în cantitate de 180 mg.

2.       Indicatii si contraindicatii

Adipat de K+Mg este indicat în următoarele situații :

–          Patologia coronariană (afectarea vaselor sangvine ale cordului), ca tratament adițional altor medicamente;

–          Aritmii cardiace, mai ales cele produse prin focar ectopic;

–          Intoxicația secundară tratamentului cu digitală, aceasta manifestându-se prin tulburări ale ritmului cardiac (aritmii cardiace).

Adipatul de K+Mg este contraindicat în următoarele situații :

–          Alergie la elementele constitutive ale medicamentului;

–          Funcție renală sever afectată, insuficiență renală.

Adipatul de K+Mg trebuie administrat sub supraveghere medicală în următoarele situații :

–          La pacienții care asociază carența de calciu, este indicată, de primă intenție ajustarea carenței de Mg, înainte de corectarea carenței de calciu;

–          La pacienții care prezintă infecții urinare, este indicat ca acestea să fie tratate anterior debutului terapiei cu adipatul de K+Mg.

3.       Reactii adverse si supradozajul

Printre reacțiile adverse la adipatul de K+Mg se numară:

-tulburări gastro-intestinale (greață, vărsături, diaree);

-colici abdominale.

Au fost raportate cazuri în care prin administrarea unor doze prea mari de adipat de K+Mg, s-au atins concentrații crescute de K sau Mg în sânge. Acest supradozaj se manifestă prin: hiperemia reversibilă a feței și gâtului, sete, confuzie, somnolență, modificări pe traseul EKG, aritmii cardiace, greață, valori mici ale tensiunii arteriale, slăbiciune la nivel muscular, scăderea reflexelor, absența urinării, coma, stop cardio-respirator. În cazul apariției acestor manifestări, este necesară prezentarea de urgență la medic.

4.       Interactiuni si atentionari speciale

Utilizarea oricăror altor medicamente, chiar și dintre cele care nu necesită prescripție medicală, trebuie semnalată farmacistului. Pot apărea interacțiuni medicamentoase cu următoarele medicamente:

–          săruri de calciu, fosfați, fier, fluoruri;

–          aminoglicozide, tetraciclina, utilizate în tratamentul infecțiilor;

–          chinidina, deoarece adipat de K+Mg determină creșterea valorilor chinidinei în sânge, scăzând eliminarea acesteia la nivel renal prin creșterea pH-ului urinar, putând apărea astfel efecte ale supradozajului cu chinidină;

–          mediamente ce reduc imunitatea organismului (ciclosporina A);

–          antineoplazice.

Conducerea de vehicule și utilizarea utilajelor nu este influențată de tratamentul cu adipat de K+Mg.

5.       Doze si mod de administrare Adipat de K+Mg

Adipat de K+Mg trebuie administrat conform indicațiilor medicului dumneavoastră. Este recomandată dizolvarea comprimatelor în apă, doza uzuală fiind de 1-2 comprimate de 3 ori/zi. Medicamentul se administrează preferențial după masă.

În situația în care uitați să vă administrați doza de adipat de K+Mg, este recomandat să nu dublați ulterior doza, ci să continuați tratamentul în mod normal.

6.       Alte informatii

Tratamentul cu adipat de K+Mg este contraindicat în sarcină. De asemenea, nu este indicată utilizarea acestuia în perioada alăptării. Din cauza faptului că relaxează musculatura uterului, nu este recomandată administrarea lui în timpul travaliului.

Adaugă un comentariu