Distribuie Articolul

1.      Denumirea, compoziția și clasa de medicamente din care face parte

Preparatul Actovegin 800 se prezintă sub formă de gel și este un medicament utilizat pentru tratamentul anumitor afecțiuni oftalmologice. Actovegin are drept substanță activă un hemoderivat deproteinizat din sânge de vițel, în cantitate de 40 mg substață uscată la 5 g produs. Astfel, Actovegin poate fi încadrat în categoria produselor oftalmologice de uz topic.

2.      Indicații și contraindicații

Gelul Actovegin poate fi utilizat în diferite afecțiuni ale ochilor, printre care:

o   ulcer cornean de diferite cauze;

o   inflamații ale corneei de cauze variate (keratita buloasă și neuroparalitică);

o   arsuri chimice corneene produse de soluții acide sau alcaline;

o   tulburări oculare determinate de căldură;

o   profilaxia și tratamentul tulburărilor oculare cauzate de diferite tipuri de radiații (cum ar fi radiațiile X sau radiațiile UV);

o   profilaxia și tratamentul defectelor epiteliale produse de lentilele de contact;

o   în transplantele corneene, drept premedicație sau postmedicație;

o   modificări hipertrofice sau atrofice ale țesuturilor conjunctive, mai ales la vârstnici.

Utilizarea acestui medicament este contraindicată în cazul pacienților cu hipersensibilitate (alergie) la oricare dintre componentele sale.

3.      Reacții adverse

Rareori, mai ales în cazul pacienților predispuși la hipersensibilitate, au apărut reacții alergice manifestate prin senzații de mâncărime sau arsură la nivelul ochilor. La începutul tratamentului cu Actovegin este posibil să apară ocazional dureri cauzate de creșterea secreției oculare, însă acest lucru nu indică intoleranța la preparat. Totuși, în caz de reacții severe este recomandat să opriți administrarea medicamentului și să solicitați un consult oftalmologic.

4.      Interacțiuni medicamentoase

Nu se cunosc interacțiuni între acest preparat și alte medicamente.

5.      Doze și mod de administrare

Actovegin 800 se aplică local, direct din tub, în sacul conjunctival al ochiului afectat. În absența indicațiilor specifice ale medicului, aplicați câte una sau două picături, de mai multe ori pe zi. Durata tratamentului depinde de evoluția bolii. Dacă observați că medicamentul nu își face efectul, adresați-vă medicului sau farmacistului.

În cazul unor greșeli de administrare, cum ar fi aplicarea unei cantități prea mari sau prea mici de medicament, data viitoare utilizați exact cantitatea recomandată. În cazul în care uitați o doză de medicament, continuați să aplicați cantitatea de produs prescrisă.

6.      Alte informații despre Actovegin 800

Deși tubul medicamentului conține și aer, acesta nu reduce cantitatea efectivă de produs înscrisă pe ambalaj. Gelul oftalmic Actovegin 800 nu trebuie utilizat mai mult de 4 săptămâni de la data deschiderii.

Adaugă un comentariu