Distribuie Articolul

Denumirea, compoziția și clasa de medicamente

Tableta Acifol conține acid folic ca ingredient activ. Lipsa de Acifol poate duce la anemie. Unele condiții vă pot crește nevoia de Acifol. Acestea includ:

  • Alcoolism
  • Anemii hemolitice
  • Diaree cronică
  • Febră (prelungită)
  • Afecțiuni intestinale
  • Boli ale ficatului
  • Îndepărtarea chirurgicală a stomacului

Sugarii mai mici decât cei normali, sugarii hrăniți la sân, sau cei care primesc formule nefortificate (cum ar fi laptele de capră) pot avea nevoie de Acifol suplimentar. Creșterea nevoii de Acifol trebuie determinată de medicul curant. Unele studii au demonstrat că Acifol administrat femeilor înainte de a deveni gravide și în timpul sarcinii timpurii pot reduce șansele apariției unor defecte congenitale (defecte ale tubului neural). Afirmațiile că Acifol și alte vitamine B sunt eficiente pentru prevenirea problemelor mentale nu au fost încă dovedite. Multe dintre aceste tratamente implică cantități mari și costisitoare de vitamine.

Tableta Acifol este compusă din următoarele ingrediente active (săruri) – acid folic

Aacțiune farmacologică

Tableta Acifol îmbunătățește starea pacientului prin efectuarea următoarelor funcții:

Acționează asupra măduvei osoase megaloblastice pentru a produce o măduvă normoblastică.

Indicații

Tableta Acifol (vitamina B9, acid folic) este utilizată pentru tratamentul anemiilor megaloblastice datorită deficienței de acid folic , tratamentul anemiilor de origine nutrițională, în sarcină, copilărie sau alte afecțiuni.

Contraindicații

Administrarea de Acifol este contraindicată în următoarele situații:

  • În cazul hipersensibilității la acid folic;
  • Dacă suferiţi de cancer (excepţie cazurile de anemie megaloblastică prin deficit de acid folic).

Reacții adverse

Următoarea este o listă a posibilelor efecte secundare care pot apărea din toate componentele tabletei Acifol. Aceasta nu este o listă completă. Aceste efecte secundare sunt posibile, dar nu apar întotdeauna.

Reactii alergice:

Unele dintre reacțiile adverse pot fi rare, dar grave. Consultați-vă medicul dacă observați oricare dintre următoarele reacții adverse, mai ales dacă acestea nu dispar.

  • Modele de somn modificate;
  • Dificultate în concentrare;
  • Iritabilitate;
  • Hiperactivitate;
  • Depresie mentală;
  • Confuzie.

Dacă observați alte reacții adverse care nu au fost enumerate mai sus, adresați-vă medicului dumneavoastră pentru sfaturi medicale.

Interacțiuni medicamentoase

Dacă utilizați în același timp alte medicamente sau contra-produse, efectele Acifol  se pot schimba. Acest lucru poate crește riscul de apariție a reacțiilor adverse sau poate determina ca medicamentul să nu funcționeze corect. Menționați medicului dumneavoastră toate medicamentele, vitaminele și suplimentele pe bază de plante pe care le utilizați, astfel încât medicul să vă poată ajuta să preveniți sau să gestionați interacțiunile medicamentoase. Acifol  poate interacționa cu următoarele medicamente și produse:

  • Alcool
  • Barbiturice
  • Metotrexat
  • Nitrofurantoină
  • Fenitoină

Supradozajul

Nu utilizați mai mult decât doza prescrisă. Luarea mai multor medicamente nu vă va îmbunătăți simptomele; mai degrabă acestea pot provoca otrăviri sau efecte secundare grave. Dacă bănuiți că dvs. sau oricine altcineva suferă de supradozaj de Acifol , vă rugăm să mergeți la departamentul de urgență al celui mai apropiat spital. Aduceți cu dumneavoastră o cutie de medicamente, un recipient sau o etichetă pentru a ajuta medicii cu informațiile necesare.

Nu administrați medicamente altor persoane, chiar dacă știți că aceștia au aceeași boală sau se pare că pot prezenta condiții similare. Aceasta poate duce la supradozaj.

Pentru informații suplimentare, consultați medical sau  farmacistul dumneavoastră.

Interacțiuni și atenționări speciale

Înainte de a utiliza Acifol , informați-vă medicul despre lista curentă de medicamente, contra-produsele utilizate (de exemplu, vitamine, suplimente pe bază de plante etc.), alergiile, bolile preexistente și condițiile actuale de sănătate (de exemplu sarcina, intervențiile chirurgicale etc. ). Unele condiții de sănătate vă pot face mai sensibili la efectele secundare ale medicamentului. Luați în conformitate cu indicațiile medicului dumneavoastră. Dozajul se bazează pe starea dumneavoastră. Spuneți medicului dumneavoastră dacă starea dumneavoastră persistă sau se agravează. Punctele importante de consiliere sunt enumerate mai jos.

  • Administrarea numai a acidului folic este o terapie necorespunzătoare pentru anemia pernicioasă și alte anemii megaloblastice în care vitamina B12 este deficitară.
  • Evitați consumul de alcool, mai ales dacă aveți ciroză alcoolică
  • Acidul folic administrat fără înștiințarea medicului în doze de peste 0,1 mg pe zi poate ascunde diagnosticul de anemie pernicioasă
  • Vitamina B12 este folosită pentru a trata anemia pernicioasă

Doze și mod de administrare Acifol

Acifol se administrează oral, fie pe durata meselor fie după acestea.

Doza recomandată de administrare este de 5 – 15 mg acid folic (între 1 – 3 comprimate filmate) pe zi.

Dacă ați uitat să luați Acifol

Dacă pierdeți o doză, utilizați-o de îndată ce observați. Dacă este aproape de momentul următoarei doze, săriți doza uitată și reluați programul de dozare. Nu utilizați o doză suplimentară pentru a compensa o doză uitată. Dacă vă lipsesc în mod regulat doze, luați în considerare stabilirea unei alarme sau cererea unui membru al familiei să vă reamintească. Adresați-vă medicului dumneavoastră pentru a discuta despre schimbările din programul dvs. de dozare sau despre o nouă schemă pentru a compensa dozele pierdute, dacă ați uitat recent prea multe doze.

Termeni și condiții de depozitare

Medicamentele se păstrează la temperatura camerei, departe de căldură și lumină directă. Nu înghețați medicamentele decât dacă acestea sunt cerute de prospectul ambalajului. Păstrați medicamentele departe de copii și de animalele de companie.

Nu vărsați medicamentele în toaletă dacă nu sunteți instruiți să faceți acest lucru. Medicamentele aruncate în acest mod pot contamina mediul. Adresați-vă farmacistului sau medicului dumneavoastră pentru mai multe detalii despre cum să aruncați în siguranță tableta Acifol.

Depășirea datei de expirare

Administrarea unei doze unice de Acifol  expirat este puțin probabil să producă un eveniment advers. Cu toate acestea, vă rugăm să discutați cu furnizorul dvs. medical principal sau cu farmacistul pentru recomandări adecvate sau dacă vă simțiți rău sau bolnav. Medicamentul expirat poate deveni ineficient în tratamentul condițiilor prescrise.

Pentru a fi în siguranță, este important să nu utilizați un medicament expirat. Dacă aveți o boală cronică care necesită administrarea constantă a unui medicament, cum ar fi starea de inimă, convulsii și alergii care pun viața în pericol, sunteți mult mai sigur păstrând legătura cu furnizorul dvs. primar de asistență medicală, astfel încât să puteți avea o cantitate nouă de medicamente neexpirată.

Acifol  – Întrebări frecvente

Este Acifol Tablet sigur de a consuma în stare de graviditate?
  • Da
Este Acifol Tablet sigur pe perioada alăptării?
  • Da
Este sigură manevrarea mașinilor grele pe perioada administrării de Acifol?

Dacă aveți reacții de somnolență , amețeală, hipotensiune arterială sau cefalee ca efecte secundare atunci când utilizați medicamentul Acifol, este posibil să nu fie sigur să conduceți un vehicul sau să folosiți utilaje grele. Farmacistii recomanda, de asemenea, pacientilor sa nu bea alcool cu ​​medicamente, deoarece alcoolul intensifica efectele secundare ale somnolentei.

Verificați dacă există efecte asupra corpului dumneavoastră atunci când utilizați Acifol. Consultați întotdeauna cu medicul dumneavoastră recomandări specifice pentru corpul dumneavoastră și condițiile de sănătate.

Produce Acifol dependență?

Majoritatea medicamentelor nu au un potențial de dependență sau abuz. De obicei, guvernul clasifică medicamente care pot devein sursa unor dependențe ca substanțe controlate.Consultați pachetul de produse pentru a vă asigura că medicamentul nu aparține unor categorii speciale de medicamente. În cele din urmă, nu vă auto-medicați și nu creșteți dependența organismului de medicamente fără sfatul unui medic.

Administrarea de Acifol poate fi oprită imediat sau trebuie încetată lent?

Unele medicamente trebuie să fie administrate cronic sau nu pot fi oprite imediat din cauza efectelor de ricoșare. Adresați-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări specifice corpului, sănătății și altor medicamente pe care le utilizați.

 

Cătălina-Iolanda Marinescu

UMF Carol Davila

Adaugă un comentariu