Distribuie Articolul

Denumire, compozitie si clasa de medicamente din care face parte

Acidul Ibandronic este un medicament folosit in tratamentul afectiunilor osoase si apartine clasei de medicamente numita bisfosfonati. Substanta activa este acidul Ibandronic.

Indicatii si contraindicatii

Tratamentul se initiaza doar de catre medicii oncologi.                                                                                                                  Se recomanda bolnavilor cu neoplasm mamar si metastaze osoase pentru prevenirea afectarii osoase, dar si pacientelor care sufera de osteoporoza postmenopauza. Necesitatea tratamentului este hotarata dupa efectuarea densitometriei osoase. Se stabileste in functie de deviatia standard (DS) de la valorile medii ale adultilor tineri si celor varstnici. Osteopenia este definita prin valori de 1-2,5 DS sub medie. Fiecare DS sub media adultilor tineri creste riscul de fracturi.

Acidul Ibandronic este contraindicat persoanelor ce dezvolta hipersensibilitate la substanta activa si excipienti. De asemenea, nu se recomanda persoanelor cu concentratii serice ale mineralelor mofidicate si nici celor ce prezinta disfunctii renale.

Reactii adverse si supradozajul 

Mentionam ca reactii adverse greata, esofagita, dispepsie, hipercalcemie, astenie, parestezie, uremie, prurit. Supradozarea medicamentului poate duce la reactii gastro-intestinale complexe, de la dureri gastrice pana la pirozis, esofagita, gastrita sau chiar ulcer.

Interactiuni si atentionari speciale

Interactiuni alimentare: se poate ca medicamentul sa interactioneze cu lactatele sau alte alimente ce contin calciu, influentand in mod negativ absorbtia comprimatelor la nivelul tubului digestiv. Nu se recomanda consumarea acestor alimente pentru o perioada de cel putin 30 de minute dupa administrarea Acidului Ibandronic.

Interactiuni cu alte medicamente: Nu interactioneaza cu alte medicamente la nivel farmacocinetic. Acidul Ibandronic nu induce enzimatic citocromul P450 de la nivelul ficatului.

Interactiuni cu AINS: Nu se recomanda asocierea Acidul Ibandronic cu AINS din cauza reactiilor adverse gastro-intestinale produse.

Interactiuni cu aminoglicozidele: Se recomanda monitorizarea atenta a pacientilor tratati cu aceste medicamente deoarece ambele au capacitatea de a scadea concentratia serica a calciului si a magneziului.

Doze si mod de administrare 

Acidul Ibandronic se gaseste sub forma de comprimate de 50mg si concentrat pentru solutie perfuzabila 6mg/6ml.

Se administreaza un comprimat de 50mg pe zi.

Bolnavilor cu tumori maligne de san si metastaze osoase li se administreaza un flacon de 6ml la fiecare 3-4 saptamani, in perfuzie.

Se administreaza dimineata, dupa minim 6 ore de la ultima masa si inainte cu cel putin o jumatate de ora de micul dejun. Comprimatele se inghit intregi, cu un pahar mare de apa si nu cu alt lichid. Pacientul nu trebuie sa stea intins o ora dupa ingestia medicamentului.

Alte informatii despre Acidul Ibandronic

Sarcina: Nu se cunosc riscurile administrarii la femeile insarcinate. Studiile pe sobolani releva toxicitate asupra reproducerii.

Alaptare: Nu exista date referitoare la excretia Acidul Ibandronic in laptele uman. Studiile pe sobolani evidentiaza o excretie scazuta in lapte.

Fertilitate: Nu se cunosc date despre afectarea functiei reproductive umane. Fertilitatea este scazuta la sobolanii carora li s-a administrat oral Acid Ibandronic.

Adaugă un comentariu