Distribuie Articolul

1) Denumirea, compozitie si clasa de medicamente din care face parte

Acesal, denumit generic Aspirină, este un inflamator nonsteroidian din clasa salicilaților. Acesalul are efecte inhibitoare asupra agregării plachetare, prin inhibarea ciclooxigenazei, micșorând sinteza de prostaglandine. Acesalul este un medicament cu proprietăți antipiretice, antiinflamtoare și analgezice.

2) Indicatii si contraindicatii

Acesal sau Aspirina se folosește ca antipiretic pentru scăderea febrei și ca antiinflamator pentru reducerea edemelor. Acest medicament este des folosit ca analgezic pentru reducerea durerilor minore  din diferite afecțiuni: dureri de cap, de mușchi, de dinți, precum și în faringita virală acută.  Se folosește și pentru scăderea edemului și dureri articulare.

Este contraindicată administrarea acestuia la persoanele alergice la Acesal sau alte antiinflamatoare nonsteroidiene. În plus, este contraindicat și la persoanele cu sângerări gastrointestinale și hemofilie. Persoanelor cu tulburări de coagulare, boli renale, boli hepatice, boli gastrice, astm bronșic, alergii sezoniere, gută, polipi nazali, boli cardiace le trebuie ajustată doza.

Alte contraindicații sunt reprezentate de: alergie la quinolone, deficit de 6-fosfo-dihidrogenază, copii, sarcină, alăptare.

3) Reactii adverse si supradozajul

Acesal nu trebuie sa fie folosit mai mult decât a fost recomandat de către medic. Acest medicament nu trebuie administrat copiilor sau adolescenților cu febră, în special dacă au simptome de viroză sau varicelă. Acesal poate cauza rareori o boala la copii numită sindrom Reye.

Reacții adverse ușoare

–          dureri de cap

–          amețeală

–          indigestie

–          tulburări de tranzit

Reacții adverse grave

–          probleme de auz

–          tinitus

–          edem sau durere care dureaza mai mult de 10 zile

–          febră care durează mai mult de 3 zile

–          greață

–          durere abdominală

–          tuse cu sânge

–          vomă cu sânge

–          scaune sanghinolente

4) Interactiuni si atentionari speciale

Administrarea acestui medicament copiilor sub 12 ani se face doar sub supraveghere medicală.

Nu trebuie folosit Acesal dacă folosiți alte anticoagulante ca warfarina sau dacă ați avut ulcer gastric în ultimele 12 luni.

5) Doze si mod de administrare Acesal

Acesal se poate administra injectabil (iv sau im) sau intern (oral).

Durata tratamentului este dată de afecțiunea și răspunsul la medicament specific fiecărui pacient.

Ca măsură de prevenire a bolilor cardiovasculare sau ca un anticoagulant pe termen lung, doza standar este de 75mg pe zi.

Pentru înlăturarea durerii, doza recomandată este de 275-300mg o dată la 6-8 ore, fără a se depășii 3 doze pe zi.

Starea medicală a pacientului și răspunsul la medicamente dictează de obicei durata tratamentului și dozajul medicamentului. Ca măsură de prevenire a bolilor de inimă sau a unui anticoagulant pe termen lung, doza standard este de 75 miligrame pe zi. Acest lucru va varia în funcție de evaluarea de către medic a pacientului

6) Alte informatii

Nu sunt cunoscute interdicții în conducere vehiculelor și folosire utilajelor.

Adaugă un comentariu