Distribuie Articolul

1) Denumirea, compozitie si clasa de medicamente din care face parte

Acemiz face parte din clasa antihistaminicelor de lungă durată, cu potență mare, având acțiune de antagonist al receptorilor H1. Antihistaminicele sunt utile în tratamentul simptomelor clinice ale reacției alergice . Acemiz conține Astemizol care este un antihistaminic de generația a doua, astfel încât nu are efecte antimuscarinice pronunțate, adică este mai bine tolerat.

2) Indicatii si contraindicatii

Acemizul este indicat în următoarele situații:

  • rinita sezonieră
  • rinita nesezonieră
  • urticarie cronică
  • conjunctivită alergică
  • alte alergii

Acemiz este contraindicat la pacienții cu sensibilitate la Astemizol sau oricare alte ingrediente. Este contraindicat la pacienții cu boli hepatice deoarece Acemiz este metabolizat pe cale hepatică. Este contraindicată administrarea concomitentă a acestuia cu oricare dintre medicamentele cu care interacționează(vezi punctul 4, Interacțiuni și atenționări speciale).

3) Reactii adverse si supradozajul cu Acemiz

Acemizul nu produce reacții secundare de tip sedativ sau anticolinergic, dar poate determina creșteri ponderale în tratamentul de lungă durată.

Rar, poate determina reacții de hipersensibilitate la astemizol, cu semne evidente de anafilaxie: edem, fotosensibilitate, erupții cutanate, prurit.

Foarte rar, reacții adverse pot fi: insomnii, coșmaruri, schimbări de dispoziție, parestezii benigne, mialgii, artralgii, edeme, creșterea transaminazelor, hepatite.

Supradozajul poate sa nu fie patologice, dar rar poate determina efecte adverse cardiovasculare: aritmii ventriculare, prelungirea QT(pe EKG). În special supradozajul s-a manifestat la pacienți care au depășit considerabil doza obișnuită, dar există cazuri când supradozajul a fost manifest la doze de 2-3x mai mari.

Acest medicament poate determina apariția sincopelor. În caz de supradozaj se recomandă spălături gastrice și evacuare gastrică, cu administrare de cărbune activ. Dializa nu scade timpul de eliminare al medicamentului.

4) Interactiuni si atentionari speciale

Acemiz nu potențează efectele depresive ale băuturilor alcoolice. Acesta se metabolizează pe calea citocromului CYP3A4 astfel încât dacă se folosesc concomitent medicamente care au aceeași cale de metabolizare, Acemiz ul poate avea concentrații crescute.

Nu trebuie să se administreze concomitent Acemiz cu următoarele substanțe: antibiotice macrolide(excepție azitromicină), nefazodonă, antifungice de tip azol, inhibitori ai proteazei HIV (ritonavir, indinavir).

La animale, Acemiz nu afectează fertilitatea și nu are efecte teratogene.

5) Doze si mod de administrare Acemiz

Pentru copiii mai mici de 6 ani doza uzuală este de 2mg/kg corp/zi.

Pentru copiii cu vârsta intre 6 și 12 ani doza uzuală este de 5 mg/zi(jumătate de comprimat).

Pentru copiii mai mari de 12 ani și adulți doza uzuală este de 10 mg/zi(un comprimat).

6) Alte informatii

Acemizul este bine tolerat și de către pacienții cu adenom de prostată, glaucom, tulburări cardiace. Acemiz și Terfenadina pot provoca aritmii, uneori fatale. Asocierea terfenadinei şi astemizolului cu medicamente inhibitoare ale enzimelor citocromului CYP3A4 (ketoconazol, itraconazol, unele macrolide, sucul de grapefruit) este contraindicată deoarece creşte riscul aritmogen al acestor antihistaminice. Din acest motiv, aceste antihistaminice au fost retrase din uz în SUA.

Adaugă un comentariu