Distribuie Articolul

1) Denumire şi compoziţie

Acc, soluţie injectabilă conţine 340,4 miligrame de acetilcisteină-sodică. Alte componente ale acestui medicament sunt: acid ascorbic (vitamina C ), edetat disodic dihidrat, hidroxid de sodiu, apă distilată pentru soluţie injectabilă.

2) Indicaţii în utilizarea Acc, soluţie injectabilă 

Acc injectabil se utilizează în caz de hipersecreţii ce încarcă arborele respirator: bronşită asmatică, bronşiolită, astm bronşic, bronşită acută şi cronică.

De asemenea, se administrează în caz de afecţiuni ORL cu secreţie vâscoasă: sinuzită acută şi cronică, otită medie şi laringită.

3) Contraindicaţii

Acest medicament nu se utilizeză în caz de hipersensibilitate la substanţa activă (acetilcisteina) sau alte componente active.

Tot odată, nu se administrează în sarcină şi alăptare. La copii sub 6 ani se va administra pe cale orală (sirop), iar la copii mai mici de un an se va administra doar la recomandarea medicului, într-o clinică medicală şi sub control medical.

4) Reacţii adverse

Ca şi reacţii adverse se cunosc o serie de manifestări, iar unele dintre acestea pot fi izolate. Manifestările adverse referitoare la administrarea de Acc ,soluţie injectabilă pot fi următoarele: stomatită (inflamaţii ale mucoasei bucale), tinitus (zgomote în urechi), diaree, vomă, arsuri stomacale, greaţă, hipotensiune arterială.

Pot apărea şi reacţii alergice cum ar fi : spasm bronşic (bronhospasm), tahicardie, urticarie, edeme faciale.

5) Interacţiuni cu alte medicamente ACC injectabil

Acetilcisteina, din compoziţia medicamentului, Acc injectabil poate inactiva unele antibiotice cum sunt: tetraciclina, cefalosporinele, aminoglicozidele, penicilinele semi-sintetice.

6) Doze şi mod de administrare

Acc injectabil se administrează intramuscular şi intravenos. Administrarea intramusculară (i.m) se face astfel: pentru adulţi se recomandă o fiolă de 3 ml o dată sau de două ori pe zi. De asemenea, pentru copii (între 6-14 ani) se vor administra o fiolă pe zi, ori doza împărţită şi administrată de două ori pe zi. Se recomandă administrarea intramuscular profund.

Cea de a doua variantă, administrarea intravenoasă (i.v) se va face în modul următor: se va dilua prima doză cu soluţie salină sau glucozată izotonă şi se va administra în aproximativ cinci minute. Următoarele doze se administrează în perfuzie intravenoasă (atât cât este posibil).

7) Precauţii

Administrarea intravenoasă poate provoca şoc anafilactic, de aceea, este recomandat ca această administrare să fie făcută doar în cazul în care nu este posibilă administrarea orală.
În cazul apariţiei reacţiilor adverse, adresaţi-vă medicului, farmacistului sau asistentei medicale.

Adaugă un comentariu