Cum sa inveti pentru rezidentiat

Home Forumuri Forum rezidenti UMF Grile rezidentiat Cum sa inveti pentru rezidentiat

Vizualizare 1 articol (din 1 în total)
 • Autor
  Mesaje
 • #7387
  George Marius
  Moderator

  Subiect 1

  Sfat pentru urmatorii ce vor da acest examen:

  Nu trebuie sa va apucati neaparat de acum sa invatati, e inutil ca oricum nu tineti minte si va si scarbiti de materie. Eu am fost stresata si am citit primele doua capitole in timpul anului 6, dar degeaba ca atunci cand am inceput sa citesc tot ca nou mi s-a parut.

  M-am apucat in iulie la inceput dupa festivitate si absolvire. Nu am citit mult pe zi- am inceput cu un spor de 40 pagini pe zi, care apoi s-a redus la 30 ) la prima citire. E util sa subliniezi organizat, pe mine m-a ajutat mult. Ce am mai facut- mi-am lipit post ituri pe peretele din fata biroului si m-a ajutat sa gasesc unele informatii ( e imposibil sa le pui pe toate) mai repede.

  Chit ca eu nu am vrut sa iau multe pauze, am observat ca sunt necesare, asa ca sfatul meu e sa incercati sa va luati jumatate de zi pauza completa la 3-4 zile ca sa nu o luati razna. Materia e grea si plina de sf-uri si acel mic detaliu care crezi ca nu ar veni, poate veni. Asa ca cel mai bine te poti verifica facand grile dupa fiecare subcapitol ( eu am facut din cartile de dupa compendiu, questmed si grile rezi). Dupa licenta nu va relaxati, invatati ca si cum ati fi la inceput sau la fel de serios, si daca aveti norocul sa fiti la UMF Cluj, suplimentul acela l-am citit in 3 zile pe fuga.. 🙄

  Multa bafta si succes!

  Later edit: pentru ca am vazut ca s-a intrebat ce nota am luat si lumea se indoieste de sfaturi, e ok, eu doar am vrut sa ajut, pe langa asta ca d ajungeti la examen sa nu schimbati foaia de imbulinat daca ati gresit dupa intrebarea 50, nu merita 🙂

  Autor: Laura Mako, medic rezident neurologie

  Subiect 2

  Multi dintre voi mi-au cerut in privat sfaturi despre cum m-am pregatit pentru acest examen, asa ca, m-am gandit sa va impartasesc cate ceva din experienta proprie!
  1. Timpul de pregatire: “cu cat mai repede cu atat mai bine”. Chiar daca aveti impresia ca este timp si ca daca invatai intr-o luna in sesiune poate mai multe pagini decat sunt in compendiu, timpul de 2-3 luni e suficient, as vrea sa va spun ca lucrurile nu stau chiar asa. In sesiune invatam pentru cateva zile pentru un examen, apoi continuam cu altul, dar la rezidentiat trebuie stiuta toata materia, nu parti din ea, iar paginile sunt mari si dureaza timp pentru memorarea lor. Asa ca, scurtati saptamana la mare cu un weekend si planificati-va bine timpul. Eu am inceput serios in iulie, dar mi-ar fi fost necesar mai mult timp.
  2. Cat si cand sa invat:“pauzele scurte si dese, cheia marilor succese”. Dupa 6 ani de medicina, cred ca fiecare se cunoaste si stie daca e matinal sau nocturn. Eu invatam aproximativ 8 ore pe zi in doua reprize separate de o puza mai lunga si cam o data la o ora, luam o mica pauza de 5 minute. Ma trezeam la ora 8-9, la ora 11 incepeam studiul, ma opream la ora 3-4, apoi continuam de la ora 6 la 10, dar spre final ma mai “delectam” si pana la 11 sau 12, marind si numarul de ore de studiu la 9-10 ore.
  3. Notite si culori: ”arata-mi si voi retine”. Eu sunt preponderent vizual, asa ca coloratul paginilor, e un must-have pentru mine, dar ce m-a ajutat cel mai mult au fost notitele pe care le-am luat si care sintetizau foarte schematic ceea ce spuneau tonele de paragrafe din compendiu, plasate in spatiile de sus si de jos ale paginilor compendiului, care m-au ajutat mai ales la recapitulare, cand timpul e scurt si trebuie repetate cele mai importante notiuni!
  4. Parcurgerea materialului: “ordine si disciplina”. Studiul efectiv al compendiilor l-am realizat la inceput in ordinea capitolelor, apoi in urmatoarele parcurgeri am combinat capitole/ parti de capitole mai grele cu cele usoare, punandu-mi norma de 30 de pagini pe zi, putand astfel parcurge materia in decurs de o luna, crescand progresiv numarul de pagini pana la 60 pe zi pentru a putea parcurge cartea in timp de 2-3 saptamani (am exclus paginile de referinte bibliografice). Chiar daca uneori acest program nu l-am respectat intocmai (capitolele mai grele necesitau mai mult timp), e bine sa ai un program pentru ca te motiveaza sa nu pierzi timpul si esti mereu in “activat”
  5. Odihna, relaxare si alte sfaturi: “cel mai bun medicament este odihna” Somnul consolideaza informatiile memorate in ziua respectiva, de aceea eu dormeam aproximativ 8 ore pe noapte, intervalul cel mai bun fiind intre 11-7, dar nu reuseam mereu sa respect acest interval, iar ca relaxare cantam la vioara, dar fiecare in functie de hobby-uri, poate face ceea ce doreste, insa trebuie stabilit specific un timp pentru acest tip de activitati, pentru a nu lua prea mult din timpul pregatirii. Alimentatia trebuie sa fie echilibrata cu multe fructe si legume (supe, smothie-uri etc.) si eu nu recomand suplimente nutritive sau stimulante ale SNC-ului, ci doar putina cafea dimineata pentru a lasa creierul sa lucreze cat mai fiziologic!
  Mult succes si va doresc sa ajungeti unde va doriti!😊

  Autor: Marius Simonescu – Medic rezident cardiologie

Vizualizare 1 articol (din 1 în total)
 • Subiectul ‘Cum sa inveti pentru rezidentiat’ este închis pentru noi răspunsuri.

Suntem pe social media

Like us!