6 sfaturi ca să faci față cu brio în sesiune

Luna Iunie a venit ca să vestească o vară deosebit de călduroasă, lungă și fără de griji pentru toți ceilalți oameni, în afară de tine, pentru că tu ești student la UMF și pentru tine conceptul de viață liniștită și fără grij este doar o dulce amintire estompată undeva în perioada copilăriei. Pentru tine venirea lunii “Iunie” vestește doar un singur lucru, inevitabil, dificil și prin care este obligatoriu să treci, începe cu litera “S” și le face studenților numai probleme.

Ca să nu dramatizăm lucrurile inutil, abordăm direct subiectul și îți prezint 6 sfaturi utile de care poți ține cont în această perioadă crâncenă prin care urmează să treci.

1 Structurează-ți din timp materia pe care o ai de învățat

Nu există o formulă magică prin care să poți învăța o materie de un semestru în noaptea de dinainte de examen. Tu trebuie din timp să îți structurezi materia pe care o ai de învățat, astfel încât să acumulezi cât mai multă informație până în ziua examenului. Poți scrie pe o foaie sau direct în calendar ce subiecte urmărești să înveți în zilele care urmează și apoi să încerci să respecți cât mai strict programul. Pe măsură ce înaintezi cu materia va trebui s-o tot iei de la capăt cu repetatul dar în felul ăsta îți asiguri un grad mult mai mare de reținere a informației decât după o zi sau două de “dat materia talpă”.

2 Ieșitul este la fel de important ca și învățatul

Sună ciudat și tototdată îmbucurător, nu ? Ei bine, ieșitul afară este foarte benefic pentru mintea ta bombardată de informație. Sigur, nu mă refer aici la mersul în club, la băut sau cine mai știe ce alte prostii legale sau nu, mă refer aici la petrectul de timp în aer liber. Probabil ai experimentat și tu ca după o zi întreagă de învățat să te simți încălzit, obosit, ușor buimac și să simți că ai nevoie de aer curat (sau probabil nu știi senzația, pentru că tu ești o lepră leneșă care nu a învățat niciodată o zi întreagă fără pauză).

Recomandat este ca în alternanță cu perioadele de învățat să ieși în aer liber dar fără să te soliciți cu telefonul mobil, laptopul sau ce alt device mai ai la îndemână. Sfatul meu cel mai călduros este să ca seara să îți iei colegii de la medicină și să mergeți într-un parc unde să vă relaxați și să vă bine dispuneți.

3 Cafeaua și ciocolata sunt sfinte

Deși sunt în general alimente nesănătoase, cafeaua și ciocolata îți pot fi cei mai buni prieteni în sesiune. Cafeaua îți face vasodilatație cerebrală iar ciocolata (cea de bună calitate, nu Africana la 1 leu) are lecitină și glucoză, iar combinația asta te poate ajuta să te concentrezi mai mult și să fii mai fresh atunci când studiezi. Este evident că după ce termini cu sesiunea e cazul să o lași mai moale cu cafeaua și ciocolata, dar în perioadele de grea cumpănă existențială orice mic ajutor îți priește.

4 Respectă-ți perioadele de somn

Se vorbește non-stop despre studenții de la medicină care nu pot dormi din cauză că trebuie să învețe dar, adevărul este că acest lucru îți poate dăuna. Cred că orice UMF-ist știe că informațiile acumulate pe timp de zi se înmagazinează și procesează în timpul somnului și tocmai de aceea dacă înveți până noaptea târziu deși îți este somn, riști să nu dai randament din cauza oboselii și să pierzi și o mare parte din informațiile deja învățate.

5 Respectă noaptea de dinainte de marele examen

Ok, ți-ai structurat materia, ai ieșit în parc, ai băut hectolitri de cafea, ai mâncat ciocolată cu pumnul și ai dormit și îndeajuns. Ziua de dinainte de marele și înfiorătorul examen a venit și fie că ai învățat toată materia și ești sigur pe tine și pe reușita ta, fie că știi doar câteva subiecte, ești panicat și în ziua examenului te paște un accident cu originea în măduva sacrată (și nu, nu mă refeream la erecție), emoțiile te cuprind și parcă nu îți mai găsești locul. Ești prins între două dileme, ai putea ca în timpul ce ți-a mai rămas să încerci să mai înveți sau repeți sau ai putea să lași totul baltă, întrucât ești obosit. Cel mai bine este ca din după-amiaza de dinainte de marele examen să nu te mai chinui și să faci ceva ce te relaxează. Ascultatul de muzică, jucatul unui joc sau ieșitul afară sunt perfecte pentru aceste momente, urmate apoi de un duș relaxant, un ceai și un somn odihnitor. Încearcă să te destresezi prin orice mijloc (and i mean it, prin orice mijloc 😉 ) și să te liniștești pentru că stresul și anxietatea nu sunt prietenii tăi. Atunci când te pui în pat încearcă să îți anulezi tendința de a mai repeta ceva în gând și gândește-te la ceva frumos până o să adormi.

Cea mai mare greșeală pe care o poți face este ca în noaptea de dinainte de examen să te forțezi să înveți până la 3-4 dimineața. Nu poți reține atâta informație și a doua zi o să ai mintea prăjită la examen și e posibil să uiți și ceea ce știai deja. Chiar dacă știi toate subiectele, chiar dacă nu șii mai nimic, odihnește-te bine pentru că dacă ai mintea limpede poți să încerci să mai gândești ceva la vreun subiect, poate îți mai amintești câte ceva de la curs sau poate improvizezi pe moment. Oricum ai fi și în orice stadiu intelectual te-ai afla, noaptea de dinaintea examenului rezerv-o pentru odihnă.

6 Să nu te duci la examen de frică este cea mai mare greșeală

Cea mai mare tâmpenie pe care o poți face ca și student este să nu te duci la un examen pe motiv că îți este frică și n-ai învățat destul. Să nu îndrăjnești să faci asta pentru că după examen colegii îți vor spune subiectele și vei constata că probabil știai să le rezolvi și poate ai fi trecut dacă te duceai. Oricât de puțin ai știi la un examen, du-te ! Nu știi ce se poate întâmpla, poate o să îți pice subiecte pe care le știi de la admitere sau de printr-o revistă citită, poate o să prinzi câte ceva din ceea ce spun colegii tăi sau poate profesorul e sictirit și te întreabă “Vrei 5 ?”, caz în care ai luat Jackpot-ul.

Chiar dacă ești “bâtă” la o materie nu ai nimic de pierdut dacă te duci, pentru că doar dacă lipsești ai șanse 0 să treci examenul. O să fac apel la Uzzi care are un vers, zic eu, motivațional pentru un viitor examen : “Poți să lupți și să pierzi sau să pierzi oricum”, așa că mergi la examen orice ar fi !

Acestea au fost sfaturile, sper să îți fie de folos și să ai parte de o sesiune cât se poate de bună, cu examene luate și fără restanțe. Nu uita să te duci la biserică să pui pomelnic de subiecte ușoare și lumânare la morți pentru proful acela “rău” și îți doresc mult spor la învățat ! Semnat, MATEI DELEANU.

 

Adauga comentariu

Apasa aici pentru a adauga comentariu

Suntem pe social media

Like us!