Distribuie Articolul

Estrogenul, cunoscut drept hormonul sexual feminin, poate juca un rol important în evoluția pozitivă a neuroblastomului, fiind considerat astăzi o posibilă metodă de tratament.

Estrogenul-Generalități

Estrogenul, considerat hormonul feminin, este prezent în cantități mici și la bărbați. Sinteza sa are loc la nivelul ovarelor sau testiculelor și într-o mai mică măsură în cortexul glandelor suprarenale. Întreg procesul este reglat de glanda hipofiză, cunoscută și sub numele de glandă pituitară. De asemenea, estrogenul poate fi sintetizat și la nivelul țesutului adipos, persoanele obeze având un procent crescut de estrogen.

Neuroblastomul este o formațiune malignă care se dezvoltă în sistemul nervos periferic, preponderent în glanda medulosuprarenală sau în ganglionii simpatici. Este cea mai întâlnită formă canceroasă a copilului, afectând foarte rar adulții. În unele cazuri, tumora poate să dispară de la sine, dar de cele mai multe ori, tratamentul necesar constă în radioterapie sau chimioterapie asociată cu exereza chirurgicală a tumorii, în cazul în care este posibilă intervenția.

Posibile cauze

Cercetările au demonstrat că cele mai agresive forme de neuroblastom se asociază cu o supraactivare a genei MYCN. Această genă conține informațiile necesare producerii de proteine care au rolul de a forma țesuturi sau organe în perioada embrionara. Studiile pe animale relevă faptul ca gena este implicată în dezvoltarea normală a membrelor, rinichilor, a inimii si plamanilor, sistemului nervos și digestiv. O activare exagerată a genei MYCN antrenează creșterea celulelor tumorale și, de asemenea, inhibă maturarea completă a celulelor.

Un studiu realizat la Institutul Karolinska din Suedia s-a axat pe legătura dintre activitatea genei MYCN și relevanța pe care aceasta o are asupra neuroblastomului. Deși este considerată un semn al prognosticului scăzut, gena reprezintă o potentială țintă a unui tratament inovator.

Cum funcționează?

Activarea genei MYCN duce la formarea unor fragmente mici de ARN numite microARN care au rolul de a controla activitatea diverselor proteine. În situația neuroblastomului, unele dintre aceste fragmente microARN inactivează receptorul estrogenic ERα.

Studiul realizat de cercetătorii suedezi pun în lumină faptul că inhibarea acestor molecule de microARN sau terapia cu estrogen, cumulată cu o supraexprimare a receptorilor estrogenici poate cauza transformarea celulelor agresive canceroase din neuroblastom în celule cu o funcție relativ normală, celule mature neuron-like.

Desfășurarea studiului

Oamenii de știință au studiat țesutul tumoral al pacienților și au cultivat, în același timp, celule tumorale umane de tip neuroblastom în organismul animalelor de laborator. Celulele neuron-like au crescut mai incet decat cele originale canceroase.

De asemenea, analiza țesutului tumoral al pacienților relevă faptul că cei care au prezentat o concentrație mai crescută de estrogen au avut și o mai mare rată de supraviețuire decît pacienții cu niveluri scazute ale hormonului feminin.

Rezultate

Profesorul Arsenian-Henriksson, coordonatorul studiului rezumă spunând că estrogenul ar putea reprezenta o metodă terapeutică de viitor pentru pacienții care au un nivel crescut al receptorilor estrogenici. O alta posibilitate terapeutică implică modularea genei MYCN, în favoarea scăderii activitații ei sau o supraexprimare a receptorilor estrogenici, urmată de terapie estrogenică. Interesant este că studiile anterioare au demonstrat faptul că o scădere a activității genei MYCN duce la o exprimare automat crescută a receptorilor pentru estrogen.

Așadar, estrogenul reprezintă un posibil tratament al neuroblastomului, o terapie revoluționară care ar putea salva mii de vieți.

Surse: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/01/180129092930.htm

https://ghr.nlm.nih.gov/gene/MYCN

Adaugă un comentariu