Distribuie Articolul

Importanța zâmbetului frumos

În ziua de azi se pune foarte mare preț pe aspectul fizic. Acesta este foarte important pentru creșterea sau recăpătarea stimei de sine. Pe lângă altele, un rol în obținerea unui aspect fizic plăcut îl au culoarea și aspectul dinților. Studiile au aratătat că oamenii cu dinți mai albi sunt percepuți ca fiind mai sociabili, mai inteligenți și sunt mai mulțumiți de relațiile cu cei din jur. Dacă o persoană nu este mulțumită de culoarea dinților săi, va avea tendința să zâmbească mai reținut. Prin urmare, se va concentra mereu pe a-și ascunde zâmbetul. În acest fel, nu se va putea bucura cu adevărat de motivul care o face să zâmbească, fiind mai preocupată în acel moment de a ascunde aspectul nefavorabil al dinților săi. Dorința de a nu avea complexe legate de zâmbet a determinat creșterea cerinței pentru a avea dinți mai albi. De aceea, numeroși pacienți se prezintă în cabinetul stomatologic pentru a obține albirea dinților.

Factorii care afectează culoarea dinților

Dinții se pot colora în două feluri, extrinsec (doar la suprafață) sau intrinsec (atât la suprafață, cât și în profunzime). Colorațiile extrinseci se află doar la nivelul smalțului, la suprafața dintelui. Ele apar din cauza consumului de cafea, ceai, băuturi acidulate, vin sau al unor fructe (de exemplu, afine). Un alt factor important care determină apariția colorațiilor extrinseci este fumatul.

Colorațiile intrinseci afectează atât smalțul, cât și dentina, substanța dentară care se află sub smalț. Aceste colorații apar din cauze diferite de cele care determină apariția colorațiilor extrinseci. Unele din aceste cauze pot fi:

  • ingerarea unei cantități prea mari de fluor în copilărie,
  • consumul de tetraciclină de către mamă în timpul trimestrului 3 de sacină (afectează dinții în formare ai fătului)
  • consumul de tetraciclină înaintea vârstei de 8 ani
  • traumatismele dinților temporari/ permanenți

Un alt factor care determină colorarea dinților este vârsta. Odată cu înaintarea în vârstă, dentina se îngălbenește, iar smalțul se subțiază. Acest lucru face ca galbenul dentinei să transpară prin smalț. Acest fenomen, asociat și cu consumul alimentelor enumerate mai sus, face ca, odată cu trecerea timpului, dinții să își piardă albul de odinioară.

Procedeul albirii dinților

Există mai multe metode prin care se poate realiza albirea dinților, în cabinetul stomatologic sau la domiciliu. Cea mai recomandată este cea în cabinet deoarece se realizează sub directa supraveghere a medicului.

În cadrul ambelor metode se folosește o pastă pe bază de peroxid de hidrogen sau de peroxid de carbamidă. Concentrația acestei substanțe este mai mare pentru albirea în cabinet față de cea pentru albirea acasă. Cu cât pasta de albire are o concentrație mai mare de peroxid, cu atât trebuie lăsată mai puțin timp pe dinți. Dacă pasta se lasă pe dinți un timp îndelungat, dinții vor fi hipersensibili.

Albirea în cabinet

În cabinet se pot albi atât dinții vitali, cât și dinții devitali, care au nervul scos. Tehnica de albire pentru dinții vitali este următoarea:

  • se aplică între dinți și gingie o substanță cu rolul de a proteja gingia de contactul cu pasta de albit,
  • se aplică pasta de albire pe dinți,
  • pe suprafața dinților se proiectează un fascicul luminos timp de 6-15 minute.

Pentru dinții devitali albirea se realizează dinspre interior spre exterior, prin următoarea tehnică:

  • se realizează un orificiu în dintele care a fost tratat endodontic (are nervul scos și o obturație de canal în locul său),
  • se aplică pasta de albit în interiorul dintelui,
  • dintele este acoperit cu un material provizoriu și se lasă astfel pentru câteva zile.

După două săptămâni de la ședința în care s-au albit dinții, este recomandat un control stomatologic. Este necesar să se evalueze rezultatul obținut și dacă este sau nu nevoie de o nouă ședintă de albire.

Albirea la domiciliu

Pentru a se efectua albirea dinților la domiciliu, trebuie realizată o gutieră. Aceasta este un dispozitiv de plastic, ce se confecționează în cabinet după amprenta dinților. Este transparentă și are o grosime de 2 mm. Medicul stomatolog va da pacientului o seringă ce conține pasta de albire. În interiorul gutierei se va aplica pasta de albit pe două treimi ale gutierei. Apoi, gutiera se aplică pe dinți. Gutiera trebuie astfel purtată pentru 1-3 ore pe zi. După prima oră, pasta va fi îndepărtată și înlocuită. Apoi se reaplică gutiera. Pe parcursul purtării gutierei nu se vor consuma băuturi sau alimente și nu se va fuma.

După terminarea pastei de albit din seringa primită, pacientul trebuie să revină la cabinet pentru a primi una nouă.

Este necesar un control după prima săpămână de la începerea tratamentului. Durata procedeului de albire la domiciliu este de 2-6 săptămâni. Primele rezultate sunt vizibile după 5 zile.

Riscuri, precauții și recomandări

Există posibilitatea ca unele colorații să nu răspundă favorabil la tratamentul prin albire. În cazul lor, se recomandă relizarea unor fațete. De asemenea, unele colorații pot să reapară, deși inițial dinții s-au albit.

Plombele sau lucrările protetice nu se vor albi, dar vor părea mai închise la culoare față de dinții albiți.

Pentru ca albirea să fie eficientă, pe perioada ei se vor evita fumatul și consumul de alimente ce ar putea afecta culoarea dinților.

Seringile cu pasta de albit nu se vor menține la temperaturi crescute și nu se congelează.

Albirea se contraindică în următoarele situații:

  • în caz de alergie,
  • în caz de sensibilitate dureroasă a dinților,
  • în cazul dinților cu plombe multiple,
  • în cazul femeilor însărcinate și care alăptează,
  • în cazul adolescenților sub 16 ani.

Este posibil ca după albirea la domiciliu să apară unele efecte secundare, precum iritația gingiei sau hipersensibilitatea dinților. În aceste cazuri, pacientul trebuie să se prezinte la cabinetul stomatologic.

Adaugă un comentariu